Naar inhoud springen

Servië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Република Србија
Republika Srbija
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Servisch
Hoofdstad Belgrado
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd PresidentAleksandar Vučić
Regeringsleider PremierMiloš Vučević
Religie Servisch-orthodox84,6%
rooms-katholiek5%
islamitisch3,1%
protestant1%
Oppervlakte 77.474 km²[1](-% water)
Inwoners 6.647.003 (2022)[2]
Bijv. naamwoord Servisch
Inwoneraanduiding Serviër/Serf (m./v.)
Servische (v.)
Overige
Volkslied Bože Pravde
Munteenheid Servische dinar(RSD)
UTC +1(zomer+2)
Nationale feestdag 15 februari(Dag van de opstand)
Web|Code|Tel. .rs| SRB | 381
Voorgaande staten
Servië en MontenegroServië en Montenegro 2006(Montenegrijnse onafhankelijkheidsverklaring)
Detailkaart
Kaart van Servië

Servië(Servisch:Србија,Srbija), officieel deRepubliek Servië(Servisch: Република Србија,Republika Srbija), is een land inZuidoost-Europa.Servië grenst met de klok mee aanMontenegro,Bosnië en Herzegovina,Kroatië,Hongarije,Roemenië,Bulgarije,Noord-Macedoniëende factoook aanKosovo.Servië stelt zelf dat het grenst aanAlbanië,omdat het Kosovo beschouwt als eenautonome provincievan Servië. De hoofdstad van Servië isBelgrado.

Servië was 85 jaar onderdeel vanJoegoslavië,dat in 1992 eenconfederatiewerd tussen Servië enMontenegroonder de naamFederale Republiek Joegoslavië.Vanaf 2003 heette het landServië en Montenegro.Sinds 5 juni 2006 is Servië een onafhankelijke staat na de Montenegrijnse onafhankelijkheidsverklaring.

In 2008 riep de zuidelijke autonome provincieKosovoeenonafhankelijkheiduit van Servië, die in tegenstelling tot de Montenegrijnse onafhankelijkheid niet wordt erkend door de Servische regering. Ondanks deterritoriale claimvan Kosovo door Servië, heeft Serviëde factogeen gezag over Kosovo, dat onderveiligheidsraadvan deVerenigde Natiesstaat.

Servië moet niet verward worden met deServische Republiek,een deelgebied vanBosnië en Herzegovinawaar deBosnische Serviërsde etnische meerderheid vormen.

Geschiedenis[bewerken|brontekst bewerken]

ZieGeschiedenis van Serviëvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Verhuizing en vestiging van de Serviërs naar de Balkan (7e eeuw).

In dezevende eeuwarriveerden deSlavischeServiërsvanuit Wit-Servië, een historische streek in het huidigeCentraal-Europa,op deBalkan.Zij kregen van deByzantijnsekoning een stuk land tussen de rivierSavaen deDinarische Alpen.De wortels van de Servische staat zijn terug te voeren op hethertogelijkehuis vanVlastimirović.Het was in de elfde eeuw gevestigd in het gebied dat bekendstond onder de naam Duklja (Latijn:DocleaofDioclea) en begon in de twaalfde eeuw onder leiding vanStefan Nemanjain aanzien te groeien. Diens zoonStefan Nemanjićzou later bekend worden als Stefan de Eerstgekroonde. Zijn nakomelingStefan Dušanverhief Servië van prinsdom tot koninkrijk in 1346. Na zijn dood volgden een aantal regeerders die steeds meer gebied kwijtraakten aan hetOttomaanse Rijk.

Omvang van hetKeizerrijk Serviëomstreeks het jaar 1350

In 1389 vond er eencruciale slag op het Merelveldplaats (Kosovo Polje). In die slag leed het Servische leger, onder leiding van vorst Lazar, ondanks de steun van een Balkan-alliantie een nederlaag tegen het Ottomaanse Rijk onder leiding van sultanMoerad I.In 1459 verloor Servië zijn onafhankelijkheid bij de slag omSmederevo.In 1463 volgdeBosnië.Servië viel onder Ottomaans bestuur van 1459 tot 1804, waarna het zijn onafhankelijkheid gedeeltelijk terug verwierf.

In 1815 ontstond uit deTweede Servische OpstandhetVorstendom Servië,een semi-onafhankelijk vorstendom onder leiding van vorstMiloš Obrenović.Obrenović wist zijn positie erfelijk te maken, en zette de eerste stappen naar onafhankelijkheid. DeObrenovićdynastieverwierf het recht tot belastingheffing van de sultan in ruil voor een vaste jaarlijkse afdracht. Tegen 1830 was Miloš Obrenović hierdoor zo rijk geworden, dat hij bij de sultan in ruil voor leningen (de Turkse schatkist was voortdurend leeg) nieuwe rechten kon verwerven. De hierop volgende periode stond in het teken van strijd tussen de machtige Servische families Obrenović enKarađorđević.

Aan het hoofd van de staat stond de vorst (vanaf 1878 koning), die slechts zeer langzaam een leger kon opbouwen. Na deRussisch-Turkse Oorlogvan 1877 verwierf Servië de stedenNišenPirot.In 1903 kwam het huis Karađorđević definitief aan de macht: koningAlexander Obrenovićen koninginDragawerden door officieren vermoord en een raam uit gesmeten. De dynastie Obrenović stierf hiermee uit enPeter I Karađorđevićkwam op de troon.

In deBalkanoorlogenwist het Servische leger voor een aanzienlijke gebiedsuitbreiding te zorgen, ten koste vanBulgarije,Albanië,BosniëenTurkije.In de loop van de tijd voerde het vorstendom ook steeds meer een buitenlands beleid. Hierbij leunde men sterk opOostenrijk-Hongarije,tot ongenoegen van een groot deel van de bevolking en depanslavisten.Zij gaven de voorkeur aan een pro-Russischbeleid.

In deEerste Wereldoorlogwerd het land bezet door deCentralen,maar in 1919 ging hetKoninkrijk Serviëmet de nieuw gevormdeStaat van Slovenen, Kroaten en Servenop in hetKoninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen,vanaf 1929Koninkrijk Joegoslaviëgeheten. Tijdens deTweede Wereldoorlogwas Servië tussen 1941 en 1944 doornazi-Duitslandbezet (tot 1943 met hulp van Italië en Kroatië). Tijdens deze bezetting werd er in Belgrado een marionettenregering aangesteld onder leiding van generaalMilan Nedić(zie ookServië in de Tweede Wereldoorlog).

Joegoslaviëwerd in 1945 eenfederalerepubliek, die in dejaren negentiglangzaam en vaak gewelddadig uit elkaar viel, gedurende en na afloop van deJoegoslavische oorlogen.

Dit leidde tot de situatie dat Servië tussen 1992 en 2006 metMontenegroeen federatie vormde (deFederale Republiek Joegoslavië), vanaf 2003Servië en Montenegrogeheten. Op 3 juni 2006 riepMontenegrozijn onafhankelijkheid uit, waardoor Servië als de opvolgingsstaat van deconfederatieServië en Montenegro eveneens een onafhankelijke staat werd. Op 5 juni 2006 verklaarde de Nationale Vergadering van Servië het land Servië tot wettelijke opvolger van de voormalige staatsunie.

Op 17 februari 2008 scheiddeKosovozich af van Servië en riep zichzelf uit tot onafhankelijke staat. Servië erkentdeze onafhankelijkheidniet. Wel volgden er jarenlang slepende besprekingen tussen de Kosovaarse en Servische autoriteiten onder auspiciën van de EU met het doel de betrekkingen te normaliseren.

Sinds maart 2012 is Servië kandidaat-lid van de Europese Unie en is het land bezig om de nodige stappen te ondernemen om de wetgeving te harmoniseren met de EU standaarden.

Geografie[bewerken|brontekst bewerken]

Fysieke kenmerken[bewerken|brontekst bewerken]

Topografische kaart van Servië

Servië bevindt zich op hetBalkanschiereiland,op een kruispunt tussenCentraal-Europa,Zuid-EuropaenOost-Europa.Een deel van het land ligt op dePannonische vlakte.

Servië heeft geen kustlijn en ligt ingeklemd tussen acht andere landen. Met de klok mee, te beginnen in het noorden, zijn datHongarije,Roemenië,Bulgarije,Noord-Macedonië,Kosovo(al erkent Servië deze onafhankelijkheid niet en beweert het te grenzen aanAlbanië),Montenegro,Bosnië en HerzegovinaenKroatië.

De belangrijkste rivier van Servië is deDonau.Deze 2850 km lange rivier stroomt 588 km over Servisch grondgebied, vooral door het noordelijke deel van het land. Aan dit deel van de Donau liggen onder andere de stedenBelgradoenNovi Sad,het heuvelachtige gebiedFruška Goraen het bekende kloofdal deIJzeren Poort.Ook monden er in Servië andere belangrijke rivieren uit in de Donau, zoals deSava(in hartje Belgrado), deTimiş(nabijPančevo), en deTisa(bij het dorpTitel,waar tevens deBegarivier(254 km) zich met de Tisa vermengt). Deze rivieren zijn allemaal bevaarbaar en verbinden Servië met het noorden en westen van Europa (door middel van hetMain-Donaukanaal), met Oost-Europa (via de Tisa-, Timiş-, Bega- en Donau-Zwarte Zee-routes), en Zuid-Europa (via de Sava). Tevens heeft het land vele meren.

De grootstemeren in Serviëzijn veelal oude armen van Donau en Sava. 's Lands grootste natuurlijke meer isBelo jezeroinVojvodina,met een oppervlakte van circa 25 km². Onder de kunstmatige stuwmeren is dat in de IJzeren Poortkloof, met een oppervlakte van 163 km² aan Servische zijde (samen 253 km²), het grootste van het land.

De rivier Uvac

Andere bekende stuwmeren zijn hetVlasinameer,in een hoogveengebied in het Zuidoost-Servische gebergte, hetPerućacmeeraan deDrinaen het stuwmeer in de kloof van deUvacrivier.

Steden[bewerken|brontekst bewerken]

Zielijst van grote Servische stedenvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De tien grootste steden van Servië zijn(exclusief Kosovo):

  1. Belgrado- 1.233.796 inwoners, nationale hoofdstad
  2. Novi Sad- 277.522, hoofdstad van Vojvodina
  3. Niš- 187.544
  4. Kragujevac- 150.835
  5. Subotica- 105.681
  6. Zrenjanin- 76.511
  7. Pančevo- 76.203
  8. Čačak- 73.331
  9. Novi Pazar- 66.527
  10. Kraljevo- 64.175

Bevolking[bewerken|brontekst bewerken]

Uit een volkstelling, gehouden in 2011, blijkt Servië (exclusief Kosovo) een totale bevolking van 7.186.862 te hebben, wat neerkomt op een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 92,8 inwoners per vierkante kilometer.[3]Deze volkstelling sluitKosovouit, vanwege het feit dat het zijn eigen volkstelling houdt. Dit aantal komt uit op 1.739.825[4]

Etnische samenstelling Servië, volkstelling 2011.

Servië wordt al sinds het begin van de jaren negentig geteisterd door een demografische crisis, doordat hetsterftecijferconstant hoger ligt dan hetgeboortecijferen eenvruchtbaarheidscijfervan 1,44 kinderen per moeder, een van de laagste in de wereld.[5]Als gevolg heeft Servië een van de oudste populaties in de wereld met een gemiddelde leeftijd van 42,2 jaar[6]daarbij ligt de snelheid waarmee de bevolking krimpt ook nog heel hoog.[7]Een vijfde van alle huishoudens bestaat uit maar een persoon en een vierde uit meer dan vier personen.[8]Delevensverwachtingbij de geboorte is 74,2 jaar.[9]

Gedurende de jaren negentig had Servië de grootstevluchtelingpopulatiein Europa[10]Vluchtelingen enstaatlozenmaakte respectievelijk 7% en 7,5% van de gehele bevolking uit – ongeveer een half miljoen vluchtelingen zochten asiel vanwege de veleBalkanoorlogen,voornamelijk Serviërs uit Kroatië en de Serviërs uit Kosovo.[11]Inmiddels wordt geschat dat gedurende deze tijd ongeveer 300.000 (voornamelijk hoogopgeleide) Serven Servië verlaten hebben.[12][13]

Taal en schrift[bewerken|brontekst bewerken]

In Servië worden diverse talen gesproken, waaronderServisch,Albanees,Bosnisch,Hongaars,Roemeens,Kroatisch,Slowaaks,BulgaarsenRoetheens.Het Servisch is de officiële taal van het land; in Kosovo samen met het Albanees en in Vojvodina samen met het Hongaars (zieHongaarse minderheid in Servië), Roemeens, Kroatisch, Slowaaks en Roetheens.

Servisch is een van de standaardvarianten van hetServo-Kroatisch,behorend tot de zuidelijke groep van deSlavische talen.De taal die in Montenegro wordt gesproken, wordt door de meeste taalkundigen beschouwd als een dialect van het Servisch, officieel heet ze echterMontenegrijns.De Servische standaardtaal is gebaseerd op hetNeoštokavisch dialect.In het zuidoosten van Servië wordt ookTorlakischgesproken, dat als een Servisch-Bulgaars grensdialect gezien kan worden.

Tot ver in de 20e eeuw werd op Joegoslavische scholen hetRussischals tweede taal onderwezen. Inmiddels is deze taal echter vervangen door hetEngels,dat in Servië sterk is opgekomen. Vooral in de grote steden wordt wat Engels gesproken. Op het platteland wordt door oudere generaties vaker Russisch ofDuitsgesproken als eerste buitenlandse taal.

In Servië worden hetLatijnseencyrillische alfabetnaast elkaar gebruikt. Op debewegwijzeringzijn vaak beide schriften aanwezig. In het noordelijke Vojvodina overheerst het Latijnse alfabet, terwijl in het zuiden en oosten vaker het cyrillisch wordt gebruikt. Het Servisch wordt geheelfonetischgeschreven. Dit betekent dat de uitspraak van een woord niet verschilt van de schrijfwijze.

Religie[bewerken|brontekst bewerken]

Zieislam in ServiëenKatholieke Kerk in Serviëvoor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

De belangrijkste religie in Servië is deServisch-Orthodoxe Kerk.Verspreid over het land zijn vele orthodoxekloosters.In Belgrado staat het grootste orthodoxe kerkgebouw ter wereld, deKathedraal van de Heilige Sava.

In het zuidwesten van Servië hangt de meerderheid van de inwoners deislamaan. In het westen en noorden wonen minderhedenkatholiekenenprotestanten.

Overheid en politiek[bewerken|brontekst bewerken]

Staatsinrichting[bewerken|brontekst bewerken]

Het Servische parlementsgebouw in de hoofdstadBelgrado

De Republiek Servië is eenparlementaire democratie.Aan het hoofd staat eenpresident.De huidige president van Servië is (sinds 2017)Aleksandar Vučićvan deServische Progressieve Partij(SNS).

Vučić kwam aan de macht na de presidentsverkiezingen van april 2017.Tomislav Nikolić,die het ambt sinds 2012 bekleedde, stelde zich niet herkiesbaar voor een tweede termijn. In zijn plaats stelde zijn partijgenoot en zittend premier Vučić zich kandidaat. Vučić verwierf al in de eerste ronde een meerderheid van 55% en werd op 31 mei 2017 ingehuldigd als president. Hij liet blijken de politieke hervormingen en pro-Europese koers van Nikolić te willen voortzetten, en de samenwerking met zowel de NAVO als Rusland in stand te zullen houden. In 2022 werd Vučićmet overmacht herkozen.

De huidige premier van Servië isMiloš Vučević(SNS). Hij staat sinds 2 mei 2024 aan het hoofd van de Servische regering. Zijn voorganger wasAna Brnabić(2017–2024), de eerste vrouwelijke premier van het land en openlijk lesbisch. Zij werd na haar premierschap benoemd tot voorzitter van deNationale Vergadering(het Servische parlement). Servië kent eeneenkamerstelsel;het parlement telt 250 zetels.

Kosovo is eenprotectoraatvan deUNMIK-missie van deVerenigde Naties.Op 17 februari 2008 riep het parlement van Kosovo eenzijdig de onafhankelijkheid uit, maar deze wordt vooralsnog niet door een meerderheid van de internationale gemeenschap noch door Servië zelf erkend. Het gros van de lidstaten van deEuropese Unieen veel andere westerse machten erkennen Kosovo's onafhankelijkheid wel en hebben, tot ongenoegen van Servië en zijn vaste bondgenootRusland,niet geaarzeld om diplomatieke relaties met het land aan te knopen.

Servië heeft de ambitie toe te treden tot deEuropese Unie.Het land vroeg op 22 december 2009 officieel het lidmaatschap aan en heeft al verklaard dat de Kosovokwestie los van de interesse in toetreding tot de EU moet worden gezien. Op 12 oktober 2011 werd Servië als kandidaat-lid van de Europese Unie erkend.[14]

Bestuurlijke indeling[bewerken|brontekst bewerken]

ZieBestuurlijke indeling van Serviëvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Servië bestaat uit drie regio's:

  • de autonome provincieVojvodinain het noorden;
  • de autonome provincieKosovoin het zuiden, voor zover men die niet erkent als onafhankelijk;
  • Centraal-Servië,de rest van het land; dit is geen officiële bestuurlijke entiteit. De hoofdstadBelgradobevindt zich in dit gedeelte.

De drie regio's zijn weer onderverdeeld in 31 districten en de stad Belgrado.

Verkeer en vervoer[bewerken|brontekst bewerken]

Een Servische trein nabijPriboj

De voornaamste internationale luchthaven van Servië isNikola Tesla Airporten ligt in het dorpSurčin,ongeveer 12 kilometer ten westen van hoofdstadBelgrado.Ook vanuit tweede stadNišvertrekken internationale lijnvluchten. De nationale luchtvaartmaatschappij van Servië isAir Serbia(voor 26 oktober 2013Jat Airways).

Qua openbaar vervoer is debusveruit het gemakkelijkste en comfortabelste vervoermiddel om mee te reizen. Steden en dorpen worden door meerdere bussen per dag met elkaar verbonden. Er zijn ook internationale connecties naar de omringende landen en verder — maatschappijEurolinesverbindt Belgrado zelfs metZweden.Het busvervoer is in verhouding wel iets duurder dan de trein, maar de trein rijdt over het algemeen minder frequent en is bovendien langzamer. Het Servische spoor en de treinstellen zijn verouderd, echter wordt er steeds meer geïnvesteerd in nieuwe treinstellen en vernieuwing aan het spoor. Er zijn verbindingen door grote delen van het land.

Er zijn ook internationale treinverbindingen naar Montenegro, Hongarije, Bulgarije, Noord-Macedonië en Kroatië. In 2017 is men begonnen (met Chinese hulp) om de spoorlijn Belgrado-Budapest geschikt te maken voor eenbaanvaksnelheidvan 200 km per uur.

Enkele wegen in Servië zijn deE65,E70,E75,E80,E662,E761,E763,E771en deE851.De E75 is daarvan de belangrijkstesnelwegdie van het noorden (Subotica, bij de grens met Hongarije) naar het zuiden (Preševo, bij de grens met Noord-Macedonië) loopt. Aan een andere snelweg, de E763, wordt inmiddels hard gebouwd: deze zal van de hoofdstad Belgrado lopen naar de havenstad Bar in Montenegro.

Stadler Flirt passeert het station Topčider (Belgrado).

Cultuur[bewerken|brontekst bewerken]

Muziek[bewerken|brontekst bewerken]

Als de aartsvader van de Servische muziek wordt wel Stevan Mokranjac (1856-1914) beschouwd. Een van de meest bekende hedendaagse componistes van het land is Ljubica Marić (1909 - 2003). Belangrijk, ook door zijn pedagogisch werk is Dejan Despić (* 1930).

Enkele populaire artiesten in Servië zijnCeca,Goran BregovićenŽeljko Joksimović.In 2007 wonMarija Šerifovićvoor Servië hetEurovisiesongfestivalmet het liedMolitva,wat 'smeekbede' betekent. In 2008 werd het muziekfestival in deBelgrado Arenain Belgrado georganiseerd.

InNovi Sadvindt ieder jaar in juli het popfestivalExitplaats. Dit festival, dat georganiseerd wordt op hetfort van Petrovaradin,geniet ook buiten Servië een groeiende bekendheid. Internationaal bekende artiesten treden er op. InGučawordt jaarlijks een folkloristisch trompetfestival gehouden. De grootste Servische artiesten hebben hier reeds opgetreden. De Servische televisie zendt de festiviteiten rechtstreeks uit. In 2010 vierde het festival zijn 50-jarig bestaan.

Sport[bewerken|brontekst bewerken]

Voetbalis een van de populairste sporten van het land. De grootste voetbalclubs zijnPartizan BelgradoenRode Ster Belgrado.Op hetwereldkampioenschap voetbal 2006kwamen de Servische voetballers uit voor hetvoetbalelftal van Servië en Montenegro,aangezien afgesproken werd om pas na dit WK voor beide landen een apart nationaal voetbalteam te vormen.

Ooktennisis erg populair in Servië. De beroemdste tennisser van het land isNovak Đoković,tevens een van de succesvolste tennissers aller tijden. Bekende namen uit het vrouwentennis zijnJelena JankovićenAna Ivanović.Laatstgenoemde wist in 2008 het prestigieuze toernooiRoland Garrosop haar naam te schrijven.

Andere populaire sporten in Servië zijnbasketbal,volleybal,handbal en waterpolo. Het voormalige team van Joegoslavië, dat van Servië en Montenegro en dat van het huidige Servië hebben herhaaldelijk successen behaald in deze sporten.

Media[bewerken|brontekst bewerken]

De publieke omroep van Servië isRadio Televizija Srbije,ze bestaat uit de Tv zenders RTS 1, RTS 2 en RTS 3. Op de radio zijn er de kanalen RB1, RB2, RB3 en RB202. De autonome provincieVojvodinaheeft een eigen publieke omroep:Radio Televizija Vojvodine.De organisatie is gevestigd in Novi Sad en zendt op televisie uit op de kanalen Tv1 en Tv2. Op de radio heeft het drie kanalen; Radio1, Radio2 (24 uurs Hongaarstalige zender: Újvidéki Rádió) en Radio3 (programma's van de andere minderheden).

Bekende Serviërs[bewerken|brontekst bewerken]

Externe links[bewerken|brontekst bewerken]

Op andereWikimedia-projecten