Naar inhoud springen

Sierra Leone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Republic of Sierra Leone
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Engels,Krio
Hoofdstad Freetown
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd Julius Maada Bio
Regeringsleider David Moinina Sengeh
Religie Islam77,1%,christendom22,9%[1]
Oppervlakte 72.300 km²[2](0,2% water)
Inwoners 4.963.298 (2004)[3]
6.624.933 (2020)[4](91,6/km²(2020))
Bijv. naamwoord Sierra Leoons
Inwoneraanduiding Sierra Leoner (m./v.)
Sierra Leoonse (v.)
Overige
Volkslied High we exalt Thee, realm of the free
Munteenheid Leone(SLL)
UTC +0
Nationale feestdag 27 april(onafhankelijkheidsdag)
Web|Code|Tel. .sl| SLE | 232
Voorgaande staten
Sierra Leone (1961-1971)Sierra Leone (1961-1971) 1971(afschaffen status Commonwealth realm)
Detailkaart
Kaart van Sierra Leone

Sierra Leone(uitspraak:[ˌʃɛraleˈjonə]), officieel deRepubliek Sierra Leone(Engels:Republic of Sierra Leone), is eenlandinWest-Afrika.Het grenst aanGuineeenLiberia,en heeft een kustlijn aan deAtlantische Oceaan.De hoofdstad isFreetown.

Geschiedenis[bewerken|brontekst bewerken]

ZieGeschiedenis van Sierra Leonevoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de aankomst van de Portugezen in 1461 (Sierra Leone is afgeleid vanSerra Leão;PortugeesvoorLeeuwenberg), was het land voor de Europeanen vooral interessant als bron vanslaven.VanafBunce Islandalleen al werden tussen 1670 en 1807 duizenden slaven verscheept naarAmerikaenWest-Indië.

In 1787 werd een nederzetting gebouwd door bevrijde slaven uitLondenop het schiereiland (nu Western Area) dat zijThe Province of Freedomnoemden. De huidige hoofdstadFreetownwerd in 1792 gesticht door vrijgelatenAfro-Amerikaanseslaven. Later kwamen daarMarronsuitJamaicabij, enkele compagnieën soldaten uitBrits-West-Indiëen bevrijde Afrikanen. Vanaf 1808 patrouilleerden de Engelsen langs de kust vanWest-Afrikaen onderschepten zo illegale slavenhalers. De bevrijde slaven werden in Freetown aan land gelaten. Na verloop van tijd vormden deze verschillende groepen kolonisten één bevolkingsgroep (de Creolen/Krio) met een eigen taal; hetKrio.

In 1808 werden het schiereiland (The Western Area) enBonthe (Sherbro) Islandsamen een Britsekroonkolonie,waarin de Creoolseeliteeen prominente rol zou gaan spelen in de handel, het onderwijs enmissiewerk.Tevens diende Freetown als de hoofdstad vanBrits-West-Afrika.De relatie tussen de kolonie en het achterland werd gekenmerkt door dominantie van de Creolen. De Britten en Creolen drongen steeds verder door en sloten verdragen met lokale chiefs om de handel veilig te stellen, onder voortdurende dreiging van concurrenten: deFransentrachtten vanuit het Noorden hun invloedssfeer uit te breiden. In 1896 verklaarden de Engelsen daarom het achterland totprotectoraat.

Sierra Leoneverkreeg zijn onafhankelijkheid op 27 april 1961. Het land was tot 19 april 1971 een monarchie binnen hetGemenebest van Natiesmet de Britse vorstinElizabeth IIals staatshoofd. In 1971 werd, met de aanname van een nieuwegrondwet,de monarchie afgeschaft en deRepubliek Sierra Leoneuitgeroepen.

Bij de onafhankelijkheid in 1961 waren er twee belangrijke politieke partijen, deSierra Leone People's Party(SLPP) en deAll People's Congress(APC). De machtsbasis van de SLPP lag in het zuiden en die van de APC in het noorden van Sierra Leone. De eerste president werdMilton Margaivan de SLPP, maar hij overleed in 1964. Zijn broer,Albert Margai,nam zijn functie over, maar hij werd in de verkiezingen van 1967 verslagen door APC'sSiaka Stevens.Een militaire coup, kort na zijn aantreden, deed het land in het daarop volgende decennium langzaam maar zeker afglijden naar wat uiteindelijk escaleerde in een gewapend conflict. Tussen 1991 en 2001 had het land te lijden onder een bloedigeburgeroorlogwaardoor de helft van het land gevechtsgebied werd en een derde van de bevolking moest vluchten. Aan het einde van het conflict was het land grotendeels verwoest en moest de bevolking per hoofd met 38 dollarcent per dag rondkomen.[5]

Burgeroorlog en wederopbouw[bewerken|brontekst bewerken]

ZieSierra Leoonse Burgeroorlogvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vanaf 1991 voerde het Revolutionair Verenigd Front (Revolutionary United Front, RUF) strijd tegen de toenmalige regeringstroepen. Het RUF werd gesteund doorLiberiaanseopstandelingen van het Liberiaanse National Patriotic Liberation Front (NPFL) en de latere Liberiaanse presidentCharles Taylor.Taylor werd op zijn beurt weer gesteund doorGuineeenNigeria.In 1992 verloor Sierra Leones presidentJoseph Saidu Momohde macht in een militairestaatsgreep.Valentine Strasserwerd de nieuwe leider van Sierra Leone, Strasser zocht de oplossing in het gevecht en vestigde een militair regime. Rond 1995 bereikte de burgeroorlog een hoogtepunt: de helft van het land was gevechtsgebied, de helft van de bevolking was op de vlucht. In 1996 pleegde Strassers rechterhand, generaalJulius Maada Bio,een staatsgreep en nam de macht over. Hij begon een democratiseringsproces en startte onderhandelingen met de opstandelingen. Onder druk van de internationale gemeenschap werden er verkiezingen gehouden, deze verkiezingen werden gewonnen doorAhmed Tejan Kabbahvan de Sierra Leone People's Party (SLPP). Kabbah kreeg echter niet het leger achter zich.

Ernest Bai Koroma, voormalig president van Sierra Leone.

In 1997 blies een groep soldaten de poorten van de Pademba Road Prison inFreetownopen, en ze bevrijdden meer dan 600 gevangenen (vooral soldaten) waaronder voormalig majoorJohnny Paul Koroma.Koroma nam met zijn soldaten de macht over, de regering Kabbah ging in ballingschap in buurland Guinee. Koroma vestigde een militair regime onder de naam Armed Forces Revolutionary Council (AFRC). De RUF en het AFRC werkten samen; gezamenlijk voerden ze een schrikbewind over Sierra Leone. In 1998 werden de RUF en AFRC verjaagd door de Civil Defense Forces van Kabbah samen met internationale troepen, De Kabbah-regering werd weer geïnstalleerd en er werden pogingen ondernomen tot vredesonderhandelingen. In januari 1999 viel het People's Army van de AFRC-RUF de hoofdstad Freetown binnen en voerden de actie 'No Living Thing' uit, deze terreurcampagne breidde zich snel uit over het hele land en was het dieptepunt van de burgeroorlog. Tijdens deze terreurcampagne vielen meer doden dan in de acht jaar burgeroorlog die eraan voorafging. In hetzelfde jaar werd een vredesverdrag gesloten en werden VN-troepen in het land gestationeerd. Medio 2000 escaleerde de zaken en Britse troepen kwamen het land in om de orde te herstellen. Twee jaar later - in januari 2002 - legde de RUF definitief de wapens neer.

In hetzelfde jaar werden verkiezingen gehouden en SLPP's Ahmad Tejan Kabbah werd president. Vanaf 17 september 2007 nam Ernest Bai Koroma van het APC na verkiezingen zijn functie over. In het algemeen werken beide partijen goed samen naar nationale stabiliteit en economische vooruitgang.[5]

Vanaf 2002 werkt Sierra Leone aan de wederopbouw van het land. Er is in het land eenSpeciaal Hof voor Sierra Leoneopgericht vanwege deoorlogsmisdadenbegaan tijdens deburgeroorlog.Onder de aangeklaagden bevindt zich de voormaligeLiberiaansepresidentCharles Taylor.Ook is er een "waarheids- en verzoeningscommissie" ingesteld die als belangrijkste taak heeft om de oorlogsmisdaden te documenteren.

InDen Haagbevindt zich hetResidual Special Court for Sierra Leonedat is belast met de afhandeling van de vervolging en veroordeling van verdachten van oorlogsmisdrijven en mensenrechtenschendingen gepleegd in Sierra Leone die voorheen geschiedde door het in 2013 opgehevenSpecial Court for Sierra Leone.

Politiek[bewerken|brontekst bewerken]

Systeem[bewerken|brontekst bewerken]

Sierra Leone is een presidentiële republiek. Heteenkamerparlement(Parlement van Sierra Leone) met 146 zetels wordt elke vijf jaar gekozen. De president is zowel regeringsleider als staatshoofd, en Sierra Leone maakt deel uit van hetGemenebest van Naties.

De regeringsleider en president is sinds 2018Julius Maada Bio(SLPP), als opvolger vanErnest Bai Koroma(APC) die de functie ruim tien jaar bekleedde.

Bestuurlijke indeling[bewerken|brontekst bewerken]

ZieDeelgebieden van Sierra Leonevoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sierra Leone is ingedeeld in vier provincies (North West, Northern, Eastern en Southern Province) en één buiten-provinciaal gebied waarin de hoofdstad Freetown ligt (Western Area). Deze vijf subnationale entiteiten zijn op hun beurt ingedeeld in veertien districten. Op lokaal niveau bestaan gemeenten (municipality) en hoofdmanschappen (chiefdom).

Provinciale indeling van Sierra Leone
Districten van Sierra Leone

Geografie[bewerken|brontekst bewerken]

De hoofdstad Freetown gelegen aan de kust

Sierra Leone is gelegen aan de westkust vanAfrika.Het grenst aanGuineein het noorden en het noordoosten, aanLiberiain het zuiden en zuidoosten en in het westen aan deAtlantische Oceaan.De kustlijn is ongeveer 550 kilometer lang.

Sierra Leone heeft een totale oppervlakte van 71.740 km², waarvan ongeveer 0,2% met water is bedekt. Het kent vier te onderscheiden geografische regio's. In het oosten van het land ligt een hoogvlakte met bergen;Mount Bintumaniis de hoogste berg van het land en is 1.948 meter hoog. Het midden van het land is een laagvlakte met Boss en en grond geschikt voor de landbouw. Het zuiden kentregenwoudenen ook landbouwgronden. Aan de kust liggenmangrovenenmoerassen.De hoofdstadFreetownligt op eenschiereilandnaast de baai die een grotenatuurlijke havenvormt.

Het land heeft eentropisch klimaatmet een nat seizoen tussen mei en november, en eendroog seizoenvan december tot mei. De gemiddelde jaartemperatuur ligt op zo'n 26 °C.

Grote plaatsen in Sierra Leone zijn:

Deurbanisatiegraadbetrof in 2019 42,5%.[7]

Bevolking[bewerken|brontekst bewerken]

Demografie[bewerken|brontekst bewerken]

Sierra Leone telt een bevolking van ongeveer 6,7 miljoen personen (2017).[8]Dit impliceert grofweg een verdrievoudiging ten opzichte van 1960 toen het land nog 2,2 miljoen inwoners telde.[9]Een groot deel van hen is de afgelopen jaren naar de steden getrokken; in 1960 woonde 17,4% van de totale bevolking in de stedelijke gebieden, in 2017 was dit percentage 73,5%.

x 1000 1960 1970 1980 1990 2000 2010
Stedelijke bevolking 392 624 949 1 343 1 501 2 099
Totale bevolking 2 254 2 668 3 261 4 083 4 228 5 560
Urbanisatie (in %) 17,4 23,4 29,1 32,9 35,5 37,8

Sierra Leone is een van de armste landen in de wereld. Volgens deIndex van de menselijke ontwikkelingof deHuman Development Index(HDI) van deVerenigde Natiesstond het in 2010 op de 158e plaats van de 189 (in 2018 op de 181e plaats). Deze index meet voornamelijkarmoede,analfabetisme,onderwijsenlevensverwachtingin een bepaald land. De armoede is vooral op het platteland te vinden: zo'n 78% van de bevolking leeft daar onder dearmoedegrensterwijl voor de steden dit 27% is.[10]

Hieronder nog enkele gegevens met betrekking tot de bevolking:[1]

  • Levensverwachtingmannen (bij geboorte): 57,5 jaar (schatting 2021)
  • Levensverwachting vrouwen (bij geboorte): 60,7 jaar (schatting 2021)
  • Bevolkingsgroei: 2,41% (schatting 2023)
  • Geboortecijfer:31,5/1000 (schatting 2023)
  • Sterftecijfer: 9,1/1000 (schatting 2023)
  • Zuigelingensterfte:72,3/1000 (schatting 2023)
  • gemiddeld krijgt een vrouw 3,71 kinderen (schatting 2023)
  • netto migratieratio: +1,7/1000 (schatting 2023) (meer mensen arriveren dan vertrekken)
  • Analfabetisme:totaal 51,4%, mannen 45,7%, vrouwen 58,7% (schatting 2022)

Bevolkingsgroepen[bewerken|brontekst bewerken]

Sierra Leone kent circa vijftien van oorsprong Afrikaanse bevolkingsgroepen, waarvan deMende(30%) en deTemne(30%) de grootste zijn. Daarnaast tellen deFullah of Fulani(13%), en deKrio,Creolen die afstammen van bevrijde slaven, 10%. Ook zijn er een aantalminderheidsgroepenzoalsLibanezen,Indiërs,Europeanen,Chinezen,Pakistanenenvluchtelingenuit naburige landen, waaronder uitLiberiaals gevolg van delaatste burgeroorlog.[1]Deze minderheden bewonen vooralFreetownen omgeving.

Religie[bewerken|brontekst bewerken]

Volgens cijfers hangt circa 77% van de bevolking desoennitische islamaan en 23% hetchristendom.[1]Daarnaast wordt hetanimismeen voorouderverering door vrijwel iedere Sierra Leoner in meer of mindere mate aangehangen, ongeacht tot welke religieuze beweging iemand behoort. Gemengde huwelijken tussen christenen en moslims zijn gangbaar.

De oorspronkelijke bewoners zijn overwegend islamitisch; de noordelijke stammen neigen vooral naar de islam, de zuidelijke daarentegen, neigen meer naar het christendom. DeCreolenzijn vrijwel allemaal christelijk. Alle bevolkingsgroepen kennen daarnaast het animisme. Centraal daarin staan de geheime genootschappen (secret societies of hunting societies). De autochtone stammen kennen dePorovoor mannen enSandeof Bundu voor vrouwen. De Creolen kennen deOdelayenOjehmeegebracht door Yoruba slaven.

Homoseksualiteit en transgender-rechten[bewerken|brontekst bewerken]

ZieHomoseksualiteit in Sierra Leonevoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Homoseksualiteitis in Sierra Leone strafbaar. De wet verbiedt seksuele handelingen tussen mannen, met levenslange gevangenisstraf met dwangarbeid als mogelijke sanctie. In de praktijk past men de wet echter niet toe. Seksuele handelingen tussen vrouwen zijn niet verboden. In het dagelijkse leven hebben homoseksuelen,biseksuelenentransgendershet bijzonder moeilijk: zij worden veelvuldig lastiggevallen en hebben te maken met discriminatie en geweld. De weerstand is voornamelijk gestoeld op religieuze gronden.[11]In 2004 werd de lesbische mensenrechtenactivisteFannyAnn Eddyvermoord.[12]

Talen[bewerken|brontekst bewerken]

Muziek[bewerken|brontekst bewerken]

ZieMuziek van Sierra Leonevoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sierra Leone kent vele muziekgenres zoalsPalm-wine, Gumbe, Afropop/Afro Highlifeentraditionele muziekzoalsBubu-music.Momenteel is een fusie tussenAfrikaanseen West-Indische genres enhiphopenr&berg in trek onder de jongere generatie. De nieuwe generatie artiesten laat zich inspireren doorr&b,hiphop,zouk,dancehallenn'domboloen zingt hoofdzakelijk in hetKrio.

Beeldende kunst[bewerken|brontekst bewerken]

Historisch gezien bestaat de Sierra Leoonse beeldende kunst uit handwerk. Voor verschillende dansen worden vaak houten maskers met mens- of dierfiguren gemaakt. Een typisch Sierra Leoons ornament is een langwerpig masker met een sierlijk hoog kapsel en verschillende kettingen.

Sculpturen gemaakt vanivoorzijn populair, vooral onder Sherbra's en Temns van de kust en het noorden. Andere bekende Sierra Leoonse sculpturen zijn speksteenfiguren die nomoli worden genoemd. Ze worden nu gebruikt bij rituelen om een goede oogst te vragen, maar in het verleden werden ze waarschijnlijk gebruikt bij de aanbidding van de doden en vruchtbaarheidsriten.

De Mendes en Konos van Zuid- en Oost-Sierra Leone weven katoenen kledingstukken in blauw, bruin en wit. Handgemaakte kleding is een belangrijk symbool van rijkdom en wordt gedragen bij verschillende ceremonies en rituelen. De noordelijke Temnes, aan de andere kant, hebben kleurrijke kleding gemaakt.

Economie[bewerken|brontekst bewerken]

Aan het einde van de jaren 40 van de twintigste eeuw was landbouw de belangrijkste economische activiteit.[13]De landbouw was geheel in handen van de inheemse bevolking. Cultures voor de export kwam nauwelijks voor. De belangrijkste landbouwproducten warenrijst,cassave,palmpitten,koffieencacao.De mijnbouw, veelal in handen van westerlingen, was van grote betekenis. In 1949 bestond ruim 40% van de totale export uitijzererts,diamant,chroomertsengoud.[13]Er was 600 kilometerspoorweg,de belangrijkste lijn liep van de hoofdstadFreetownnaar Pendemboe tegen de grens metLiberia.[13]Freetown was de belangrijkste haven.[13]Tijdens de burgeroorlog heeft het land grote economische schade geleden. Deinfrastructuurwerd vernietigd, mijnen werden gesloten en fabrieken voor de verwerking van landbouwproducten zwaar beschadigd. In 1995 waren slechts 80 van de circa 500 gezondheidscentra nog open en 70% van de scholen waren gesloten. De economie liet al voor de burgeroorlog een geleidelijke daling zien, maar dit werd door de oorlog versneld; de landbouwproductie daalde sterk en ook de officiële export viel stil.[14]

Na het sluiten van de vrede trad een sterk herstel op. In 2002 groeide de economie met 27%, met 9% in 2003 en gemiddeld meer dan 7% per jaar in de periode van 2004 tot 2007. Opgemerkt moet worden dat dit op een extreem lage basis is behaald. In 2008 lag hetbruto nationaal product(BNP) per hoofd van de bevolking op zo'n $ 700 terwijl dit voor de burgeroorlog rond de $ 750 lag. Deze bedragen zijn uitgedrukt op basis van de waarde van het geld in het jaar 2000.[14]Het land heeft op grote schaal buitenlandse hulp ontvangen; in 2001 was dit gelijk aan 40% van het BNP. Door de groei van de economie en het herstel van overheidsorganisaties, waaronder debelastingdienst,is de buitenlandse hulp geleidelijk gedaald naar zo'n 10% van hetBNPin 2010.[14]

Landbouw[bewerken|brontekst bewerken]

Voor de landbouw heeft Sierra Leone een goed klimaat; er valt tussen de 3.500 en 4.000 mm water gedurende het zes maanden durende natte seizoen. Ongeveer 75% van het land is geschikt voor landbouw.[10]Het herstel van de landbouw na de burgeroorlog was een belangrijke drijfveer voor de algemeen economische verbetering. In 2008 was de hele agrarische sector verantwoordelijk voor bijna de helft van hetBNPen ruim 60% van de bevolking was hierin werkzaam.[15]Deakkerbouwis dominant en wordt gevolgd door devisserij.Veeteeltenbosbouwzijn de kleinste agrarische activiteiten. Landbouwproducten die op grote schaal worden verbouwd zijnrijst,cassaveenzoete aardappel.Visis een belangrijker onderdeel van de maaltijd in Sierra Leone dan vlees.

Mijnbouw[bewerken|brontekst bewerken]

De mijnbouw is slechts een bescheiden economische activiteit, maar levert een belangrijke bijdrage aan de exportopbrengsten. De export vandiamantdomineert in de uitvoerstatistieken. Sierra Leone importeert overigens veel meer dan het uitvoert, maar hierin kwam in 2012 verbetering. In augustus 2010 heeft de regering een mijnvergunning gegeven aanAfrican Minerals;[16]deze Britse maatschappij gaat eenijzerertsmijnexploiteren in het centrum van het land bijTonkolili.De hoeveelheid erts ter plaatse is voldoende om demijn60 jaar open te houden.[16]De mijn wordt in drie fasen ontwikkeld gespreid over diverse decennia; de eerste fase betreft eeninvesteringvan circa $ 1,4 miljard, overeenkomstig met 63% van het BNP in 2011,[16]en zal leiden tot een export van 12 miljoen ton erts per jaar. Per eind 2011 is de productie gestart. African Minerals heeft de mijn aangelegd, maar ook een 200 kilometer langespoorlijnvoor het transport naar de exporthaven bijPepel.In fase twee en drie wordt de productiecapaciteit van de mijn verhoogd, de spoorlijn verlengd en een tweede exportterminal bij Tangrin gebouwd met een capaciteit van 55 miljoen ton erts per jaar. De eerste fase heeft al een significant positief effect op de economie van Sierra Leone, op de overheidsinkomsten en de exportopbrengsten.[16]

Gegevens[bewerken|brontekst bewerken]

De nationale munteenheid is deleone(SLL); in 2009 lag de gemiddeld wisselkoers op 3.410 Leone voor éénAmerikaanse dollar($).

In de onderstaande figuur een overzicht van de belangrijkste economische gegevens sinds 2001:[17]

omschrijving 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
Reële groeiBNP 18,2% 18,8% 21,6% 9,6% 7,5% 7,4% 6,4% 4,8% 5,0%
Inflatie 3,4% -3,7% 8,2% 14,2% 12,1% 9,5% 11,7% 12,8% 9,2%
BNP, tegen marktpijzen (in $ mln) 806 1 317 1 434 1 430 1 487 1 630 1 939 1 969 2 162
Invoer (in % BNP) 20,7% 19,3% 21,9% 18,1% 25,5% 21,6% 20,7% 23,2% 27,6%
Uitvoer (in % BNP) 3,9% 4,6% 7,7% 10,8% 12,4% 15,4% 14,5% 16,0% 15,0%

Door het Tonkolili mijnbouwproject staat het land voor een turbulente economische ontwikkeling. Volgens het IMF[16]gaan de exportopbrengsten in 2012 verviervoudigen ten opzichte van het jaar ervoor. De economische groei in dat jaar zal 51% gaan bedragen, maar exclusief het effect van de ertsexporten met circa 6%.

Ontwikkeling en armoede[bewerken|brontekst bewerken]

Bij deIndex van de menselijke ontwikkelingwerd Sierra Leone als minst ontwikkelde land geclassificeerd.[18]Daarnaast leeft volgens hetOntwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties70,2% van de bevolking onder dearmoedegrens.[19]

Toerisme[bewerken|brontekst bewerken]

Sierra Leone wordt wel het land met de mooiste stranden van Afrika genoemd. De Atlantische kust van Sierra Leone kent lange witte, ongerepte zandstranden. Langs de kust van Freetown liggen talloze hotels, eetgelegenheden en uitgaansgelegenheden. Ook zijn er tal van interessante historische trekpleisters zoals de oudeCreoolsedorpen op het schiereiland (The Western Area), een slavenfort opBunce Island,deBanana en Turtle eilanden,hetBintimanigebergte,mangrove Boss enen deCharlotte Fallswatervallen. Sierra Leone kent verder tal vanwildreservatenzoals:

  • Tacugama Chimpanzee Sanctuary;een opvangpark voorChimpansees.
  • Tiwai Island Wildlife Sanctuary;waar meer dan 135 verschillende vogelsoorten zijn te spotten.
  • Outamba-Kilimi National Park
  • Mamunta Mayosso Wildlife Sanctuary

Verder zijn er tal vantoeristische trekpleisters in Freetown.

Zie ook[bewerken|brontekst bewerken]

Externe link[bewerken|brontekst bewerken]

Zie de categorieSierra LeonevanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.