Naar inhoud springen

Sociale geneeskunde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Sociale geneeskundeis het vakgebied binnen degeneeskundedat zich vooral bezighoudt met publieke,preventieve gezondheidszorg[1].Het vakgebied focust zich op devolksgezondheiden het zorgsysteem.

De sociale geneeskunde als wetenschappelijk vakgebied heeft zich vanaf begin van de 19e eeuw geleidelijk ontwikkeld. Deindustriële revolutieen de daaropvolgende toename vanarmoedeenziekteonderarbeidersleidde tot zorgen over de effecten van sociale processen op de gezondheid.

Het enorme overwicht van debiomedische wetenschapin medische opleidingen,gezondheidszorg,enmedisch onderzoekheeft geleid tot een kloof in het begrip en erkenning van belangrijke sociale determinanten van publieke en individuele gezondheid, zoalssociaal-economischeverschillen,oorlog,geletterdheid,ongezondeleefstijl(roken,overgewicht),discriminatieop basis vanetniciteit,sekseofreligie.Paul Farmer gaf in 2006 de volgende verklaring voor deze kloof:

De heilige graal van moderne geneeskunde blijft de zoektocht voor een moleculaire basis van ziekte. Terwijl de praktische opbrengst van zulk beschreven vragen enorm is geweest, heeft exclusieve focus op moleculair niveau bijgedragen aan de toenemende "desocialisatie" van wetenschappelijke vragen: de neiging om enkel biologische vragen te stellen over wat in feite biosociale fenomenen zijn.

Hierop stelde hij dat "biosociaal begrip van medische fenomenen dringend noodzakelijk is". De sociale geneeskunde richt zich hierop.

De sociale geneeskunde is onder te verdelen in domeinen Arbeid en Gezondheid, en Maatschappij en gezondheid.

Specialisatie vanartsenbinnen de sociale geneeskunde duurt in Nederland 4 jaar.Geneeskundig specialistenin deze sector zijn:

DeDuitseartsRudolf Virchow(1821 - 1902) legde de basis voor de sociale geneeskunde. Andere prominente actoren in de sociale geneeskunde waren onder andereSalvador Allende,Henry Ernest Sigerist,Thomas McKeown,Victor W. Sidel,Howard Waitzkin,Paul FarmerenJim Yong Kim.

In Nederland wasJohan Baart de la Faille(1867-1952) de eerste hoogleraar Sociale Geneeskunde. Hij werd in 1918 benoemd aan de Rijksuniversiteit Utrecht en hield zich onder meer bezig met de slechte huisvesting van arbeiders.

Sociale geneeskunde en public health

[bewerken|brontekst bewerken]

Alhoewel sociale geneeskunde en public health vaak uitwisselbaar gebruikt worden, zijn er verschillen tussen beide termen. In 1940 beschreef John Ryle drie belangrijke verschillen:

  1. Public health legt de nadruk op de omgeving, terwijl sociale geneeskunde zich bezighoudt metindividuen,en "individuen in en in relatie tot hun omgeving".
  2. Publieke gezondheidszorg was initieel vooral geassocieerd metinfectieziekten.Sociale geneeskunde daarentegen, had een bredere insteek, die ook doorging in niet-overdraagbare aandoeningen,mentale gezondheidenverwondingen.
  3. Sociale geneeskunde omarmde de medisch sociale werkers en organiseerde zorg en nazorg, en verenigde zo het klinische met het publieke.

Alhoewel de definitie van public health niet meer zo beknopt wordt omschreven als in 1940 houdt de intellectuele breedte, politieke en economische diepgang en menselijkheid van sociale geneeskunde stand.[2]