Naar inhoud springen

Spechten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafSpecht)
Spechten
Fossielvoorkomen:Laat-Oligoceen[1]heden
Zwarte spechtmet jongen,Finland
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia(Dieren)
Stam:Chordata(Chordadieren)
Klasse:Aves(Vogels)
Orde:Piciformes(Spechtvogels)
Familie
Picidae
Leach,1820
Onderfamilies
AfbeeldingenopWikimedia CommonsWikimedia Commons
SpechtenopWikispeciesWikispecies
PortaalPortaalicoon Biologie
Vogels
Geroffel van eenNoord-Amerikaanse helmspecht(Dryocopus pileatus).

Spechten(Picidae) vormen een familie van kleine tot middelgrote, robuustevogels.Spechten leven meestal in bomen en gebruiken hun scherpesnavelen lange kleverige tong om daaruit insecten los te peuteren. Soorten uit de onderfamilieechte spechtengebruiken hun staart als steun bij het klauteren langs boomstammen. Spechten hebbenzygodactylischepoten waarvan de twee middelste tenen naar voren staan en de buitenste twee naar achteren.

Kenmerkend voor spechten is het gedrag om met de snavel in hout te hameren. Dit gedrag dient zowel om bij voedsel te komen als ter communicatie. Het herhaaldelijke gehamer gaat gepaard met een aanzienlijke belasting van met name de kop en de hersenen. De hersenen van spechten bevatten weinig hersenvocht en zijn stevig in de schedel verankerd, wat bescherming geeft tegen ernstige beschadiging.

Spechten komen wereldwijd voor, behalve inAustralië,Nieuw-Zeeland,Madagaskaren de poolgebieden. De meeste soorten leven inBoss en,maar er zijn ook spechten die in boomloze gebieden leven, zoals rotsachtige heuvels en woestijnen. De familie van de spechten telt ongeveer 240 soorten. Enkele soorten worden met uitsterven bedreigd als gevolg vanhabitatfragmentatie.Eén moderne soort, debermudagrondspecht,is reeds uitgestorven.

Anatomische aanpassingen

[bewerken|brontekst bewerken]

Heel lang was er de veronderstelling dat de specht een aantal voorzieningen heeft om een hersenschudding te voorkomen. De schedel bevat weinighersenvocht,waardoor het brein relatief vast zit, en het bot heeft een sponsachtige structuur dat een deel van de klap zou absorberen.[2]Bovendien hebben spechten een sterk vergroottongbeendat als een soort veiligheidsgordel om de schedel heen ligt.[3]Uit onderzoek gepubliceerd in 2022 wordt de vooronderstelling over het schokdempend effect onderuit gehaald. Zowel theoretisch, vanuit evolutionair standpunt, als wel uit experimenteel onderzoek met behulp vanhogesnelheidscamera's blijkt dat de genoemde anatomisch structuren geen schokdempend effect hebben. Alleen het feit dat bij de specht de hersens stevig in de schedel verankerd zijn, geeft bescherming tegen ernstige beschadiging.[4]

Spechten in de Benelux

[bewerken|brontekst bewerken]

De familie wordt verdeeld in vier onderfamilies met 240 soorten:


Picidae


Jynginae(Draaihalzen)




Picumninae(Dwergspechten)




Sasiinae(Dwergspechten)



Picinae(Echte spechten)