Naar inhoud springen

Stellerzeekoe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stellerzeekoe
Status:Uitgestorven (1768)[1](2016)
Stellerzeekoe
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia(Dieren)
Stam:Chordata(Chordadieren)
Klasse:Mammalia(Zoogdieren)
Orde:Sirenia(Zeekoeien)
Familie:Dugongidae(Doejongs)
Geslacht:Hydrodamalis(Stellerzeekoe),1799
Soort
Hydrodamalis gigas
(Zimmermann,1780)
Originele combinatie
Manati gigas
AfbeeldingenopWikimedia CommonsWikimedia Commons
StellerzeekoeopWikispeciesWikispecies
(en)World Register of Marine Species
PortaalPortaalicoon Biologie
Zoogdieren
Schets door Steller

Destellerzeekoe(Hydrodamalis gigas) was een zeer grootzeezoogdierdat in 1741 werd ontdekt door Europeanen. Door de intense bejaging die volgde is het dier in 1768 uitgestorven. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1780 gepubliceerd doorEberhard August Wilhelm von Zimmermann.[2][3]De soort bestond al in deijstijd.Ze behoorde tot defamilievan dedoejongs.

DeKomandorski-eilandenin Siberië werden in 1741 ontdekt door de DeenVitus Bering.Hij had de opdracht van deRussische tsaarom de later naar hem genoemdeBeringzeete verkennen. Toen zijn schip de eilanden aandeed, bleken daar ongeveer 2000 zeer grote zeekoeien te leven. Scheepsarts en bioloogGeorg Wilhelm Steller,Duitser van geboorte, heeft het dier beschreven.

Het dier was tussen de 8 en 10 meter lang en woog ongeveer vier ton. De afmeting was mogelijk een aanpassing aan het koude klimaat. De stellerzeekoe had een dikke, schorsachtige huid. Hij had geen brede ribben zoals doejongs, wel een speklaag. Het dier zwom rustig aan het wateroppervlak want het had te veel drijfvermogen om te kunnen duiken.

Omdat het dier na zijn jeugd zijn tanden verloor, at hij algen en wieren. Zijn rug stak bij het eten boven het water uit en zijn kop kwam om de 4 à 5 minuten boven om adem te halen.

Wereldwijd bestaan er ongeveer 20 skeletten en twee stukjes huid van de stellerzeekoe. Een stukje ligt in het zoölogisch museum vanSint-Petersburg,het ander in hetÜberseemuseuminBremen.Skeletten zijn onder andere te zien in de natuurhistorische musea vanParijs,Londen,Dresden,BraunschweigenWenen.Daarnaast zijn er musea die afgietsels en reconstructies tentoonstellen.

Skelet van een stellerzeekoe (Muséum national d'histoire naturelle,Paris)
Schedel van een stellerzeekoe