Naar inhoud springen

Stembiljet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het stemmen in Nederland met behulp van hetrode potlooden een stembiljet.
Een Afghaans stembiljet met foto's van de kandidaten

Eenstembiljet,stemformulierofkiesbriefis (meestal) een papieren formulier waarop dekiezerzijn of haarstemregistreert. Stembiljetten variëren qua vorm. Het kan een klein papiertje zijn waarop de kiezer de naam van deverkiezingskandidaatnoteert, wat wel minderanonimiteitgarandeert. Afhankelijk van hetkiessysteem,kan het stembiljet bestaan uit een of meer lijsten.

Bij politieke verkiezingen is er meestal sprake vanstemgeheimen om die reden worden alle namen van verkiezingskandidaten en/ofpartijenvoorgedrukt. Dit resulteert dan in een groter stembiljet. Over het algemeen duidt de kiezer, door met een potlood hetstemvakte kleuren, een voorkeur voor een bepaalde kandidaat of partij aan. Er zijn echter ook andere manieren om een stem met een stembiljet te registreren, bijvoorbeeld hetponskaartsysteem.Het gebruik van (grote) stembiljetten is erg gangbaar tijdens politiekeverkiezingen,indien er tenminste nietelektronischwordt gestemd. De kiezer deponeert na het stemmen dan vervolgens het stembiljet in eenstembus.In sommige landen, waaranalfabetismeheerst onder de bevolking wordt meestal ook eenfotovan de kandidaten op het stembiljet afgedrukt. Indien men op de dag van de verkiezing afwezig is, kan dikwijls het stembiljet vóór de verkiezingen per post worden toegezonden, waarna de kiezer het ingevulde formulier naar de desbetreffende overheid terugstuurt. Een andere mogelijkheid is om dan iemand een volmacht te geven. Diegene vult dan op vertoon van een volmachtbewijs en een kopie van het legitimatiebewijs van de gevolmachtigde twee stembiljetten in, één voor zichzelf en één voor de gevolmachtigde.

Controleerbaarheid[bewerken|brontekst bewerken]

Een veel gehoord argument voor gebruik van stembiljetten is dat de telling ervan door iedereen is te controleren. Als de biljetten handmatig geteld worden kunnen zowel de kiezer als de kandidaat, volledig onafhankelijk van derden, controleren of het telproces eerlijk verloopt. Dit kan door de telling eenvoudigweg bij te wonen en te kijken hoe biljet voor biljet wordt bekeken en of er bij de juiste partij precies een wordt opgeteld. Hiervoor is anders dan kunnen optellen, geen extra technische kennis vereist. Dit in tegenstelling tot een telmachine ofstemcomputerwaarbij de telling door software wordt uitgevoerd en waarbij inzicht in de op dat moment draaiende programmatuur nodig is om te controleren of het tellen correct en eerlijk verloopt.

Doordat iedere stem op een apart stembiljet is uitgebracht is er altijd de mogelijkheid om een hertelling uit te voeren. Dit kan gewenst zijn bijvoorbeeld bij twijfel over de correctheid van de uitslag. Een handmatig uitgevoerde hertelling en daaruit volgende uitslag kan dan zowel door kiezers, waarnemers als kandidaten opnieuw gecontroleerd worden. Het wordt vastgesteld op eenproces-verbaal.Het is ondertekend door alle stembureauleden die tot laatste uur hebben gewerkt.

Belang van ontwerp[bewerken|brontekst bewerken]

Een stembiljet is een belangrijke schakel in het verkiezingsproces. Onduidelijke, verwarrende of slecht ontworpen stembiljetten kunnen het verloop van de verkiezingen beïnvloeden. Tijdens deAmerikaanse presidentsverkiezingenin het jaar 2000 in de Amerikaanse staatFloridawas een verwarrend en slecht ontworpen stembiljet (een stembiljet genaamdbutterfly ballot) medeverantwoordelijk voor het chaotisch verloop van dezeverkiezingen.

Zie ook[bewerken|brontekst bewerken]