Stevin Groep
DeStevin Groepwas de naam van een Nederlands bouw- en baggerbedrijf dat in 1970 tot stand kwam door fusie van drie grote aannemingsbedrijven, en wel:
- Van Hattum en Blankevoort,baggerbedrijf
- Boele & Van Eesteren,utiliteits- en woningbouw
- Van Splunder,beton- en waterbouw
Het bedrijf heeft bestaan tot 1978, toen het fuseerde met deKoninklijke Adriaan Volker Groeptot deKoninklijke Volker Stevin.De Stevin Groep was gevestigd teUtrecht.
Geschiedenis
[bewerken|brontekst bewerken]Als reden voor de fusie werd opgegeven: aanvulling van elkaars activiteiten en versterkte onderhandelingspositie bij het verkrijgen van opdrachten. Na de fusie heette het bedrijf aanvankelijk:Van Hattum en Blankevoort Beheer,maar nog in 1970 werd dit omgezet inStevin Groep,vernoemd naar de wiskundigeSimon Stevin.Aanvankelijk werkten er bij de drie bedrijven 5875 mensen, waarvan 1250 vaste krachten.
Inderdaad werden grote orders uitgevoerd, zoals inAbu Dhabi,Saoedi-Arabië,Nigeria,Liberia,Keniaen dergelijke.
De Stevin Groep deed ook een aantal overnames, zoalsHanabteVeendam,een aannemings- en installatiebedrijf waar 900 mensen werkten (einde 1971) en dat onder meer pijpleidingen aanlegde. Deze werd ondergebracht in de nieuwe werkmaatschappijStevin Pijpen.In 1973 werd wegenbouwerOffringaovergenomen. Bij dit in 1876 teUithuizermeedenopgerichte bedrijf werkten toen 450 mensen. Na deze overname bedroeg het personeelsbestand van de Stevin Groep ongeveer 6500 medewerkers. In hetzelfde jaar werd aannemerVan der PoelteTerneuzen(275 medewerkers) overgenomen.
In 1973 jaar waren er ook plannen voor een zogehetenafvaleilandin de Noordzee, waaraan ook de Stevin Groep zijn medewerking wilde verlenen. Later werd van dit eiland niet veel meer vernomen. Los daarvan kwam het hefeilandStevin 73in de vaart, waarmee onder water geheid kon worden.
Chili-affaire
[bewerken|brontekst bewerken]De Stevin Groep groeide verder. Ook in 1973 werd deKoninklijke Maatschappij Wegenbouw(KMW) teUtrechtingelijfd. Hier werkten toen 1800 mensen. Orders werden geplaatst door onder andereNigeria,Gabon(1973);BahreinenAlgerije(1974); hetChili(vanPinochet) enMaleisië(1975). Vooral de activiteiten in het - toen door een militaire junta geleide - Chili deden de populariteit van het bedrijf geen goed. Diverse gemeenten, zoalsGroningen,dreigden met een boycot van de Stevin Groep.
Los daarvan was er ook een discussie over het aanbieden van steekpenningen, in een groot aantal betrokken landen blijkbaar doodnormaal.In de meeste landen kan men geen zaken doen zonder steekpenningen,was een uitspraak die in diverse kranten werd aangehaald.
In 1976 was een belangrijke opdracht die van de bouw van deHemtunnel,waar de Stevin Groep aan meebouwde. Tezelfdertijd laaide de Chili-discussie hoog op. Men kopte over deStevin-kwestieen deChili-affaire.Nadat de ondernemersorganisatieVNOeerst naar de betrokken gemeenten, zoalsRotterdam,had uitgehaald, ging het bedrijf in juni 1976 alsnog overstag en schortte de werkzaamheden in Chili op.
Stevin-stad
[bewerken|brontekst bewerken]Terwijl de Chili-affaire nog heel wat discussiestof opleverde, werden nieuwe orders binnengehaald uit Nigeria enDubai.In Nederland was Stevin vanaf 1977 actief in een combinatie voor de bouw van deSchipholspoortunnel.Een plan wat minder realistisch bleek te zijn, was de bouw van 20.000 woningen voor de kust van hetWestland,beschouwd als eenstad in zee,de zogehetenStevin-stad,ook welNieuwduinengenaamd. Deze stad stierf, tezamen met de Chili-affaire, een stille dood.
In 1978 werd bijRijn-Schelde-Verolmenog een order voor een groot baggerplatform (65 x 100 meter) geplaatst.
Fusie
[bewerken|brontekst bewerken]Juni 1978 kwam het bericht dat de Stevin Groep wilde fuseren met deKoninklijke Adriaan Volker Groep.Opnieuw was de reden dat men gezamenlijk een sterkere positie had, vooral in het buitenland. Aldus ontstond deKoninklijke Volker Stevin(KVS), toen het grootste bouw- en baggerbedrijf van Nederland, met 22.000 medewerkers.