Naar inhoud springen

Stollingsgesteente

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kwarts-monzoniet,eendieptegesteentewaarinplagioklaashet belangrijkste mineraal vormt, aangevuld met kwarts enkaliveldspaat.Handstuk uit eenboorkernbijCape Cod,Massachusetts(VS).
Lherzoliet,eenultramafischdieptegesteentebestaande uitolivijn,orthopyroxeenenclinopyroxeen.Dreiser Weiherin de DuitseEifel.

Stollingsgesteenteisgesteentedat is ontstaan doorstollingvanmagma(onder het aardoppervlak) oflava(aan het aardoppervlak). In het eerste geval spreekt men vandieptegesteente of magmatisch gesteente,in het laatste geval vanuitvloeiingsgesteente of extrusief gesteente.

De vorming van magma in deaardmantelen diepere delen van delithosfeeris geen gangbaar proces. Het komt alleen bij een aantal tektonische situaties voor:hotspots,subductiezones,spreidingszonesenriften.Na vorming zal het magma door een aantal processen kunnen veranderen van samenstelling. Deze factoren bepalen de chemische samenstelling van stollingsgesteente.

Eigenschappen en naamgeving

[bewerken|brontekst bewerken]
Diagram waarin de volumes vangesteentevormende mineralenin (meest voorkomende)subalkalienestollingsgesteenten t.o.v. het percentagesilicastaan. Op de verticale as kan de fractie van elk mineraal worden afgelezen, bovenaan staan de bijbehorende namen voorextrusieve of uitvloeiings-enmagmatische of dieptegesteenten.

Vrijwel alle stollingsgesteenten zijnkristallijne stoffen:ze zijn opgebouwd uitkristallen.In een kristal liggen deatomengerangschikt in eensymmetrischestructuur, die eenkristalroostergenoemd wordt. Het gesteente vormde doorkristallisatiein een magma. De atomen gingen van devloeibare fase,waarin ze willekeurig door en langs elkaar konden bewegen, naar een structuur waarbij ze een vaste positie innemen. Omdat magma vrijwel altijd uit verschillendecomponentenbestaat, kunnen niet alle atomen in hetzelfde kristalrooster gaan zitten: er worden verschillendemineralengevormd.

Hoewel er duizenden verschillende mineralen bekend zijn, kristalliseren in de meeste magma's vrijwel alleen mineralen uit die tot een kleine groep behoren. Deze mineralen wordengesteentevormende mineralengenoemd. De gesteentevormende mineralen in stollingsgesteenten zijnsilicaten,zoalskwarts,verschillendeveldspaten,veldspatoïden,mica's,amfibolen,pyroxenenenolivijnen;enoxidenvanmagnesiumenijzer,zoalsmagnetietenilmeniet.[1]De meeste stollingsgesteenten bestaan voor 95% uit hooguit drie tot vijf verschillende gesteentevormende mineralen. Daarnaast wordt de identificatie van mineralen in stollingsgesteente vergemakkelijkt omdat ze meestal in vaste "associaties" voorkomen. Kwarts en olivijn komen normaal gesproken bijvoorbeeld niet voor in dezelfde steen.

Een gesteente kan naast gesteentevormende mineralen een groot aantal andere mineralen bevatten, die geen invloed op de naamgeving hebben.

Met het blote oog kan een stollingsgesteente alleen herkend worden aan de hand van de mineralen waaruit het is opgebouwd, en een schatting te maken van de volumefracties die ze innemen. Een belangrijk visueel onderscheid is de hoeveelheid donkere gesteentevormende mineralen (donkere mica's, amfibolen en pyroxenen). Omdat deze mineralen de elementen magnesium en ijzer bevatten, worden ze welmafisch( "ma" van magnesium, "f" van ferrum -Latijnvoor ijzer) genoemd. De lichtgekleurde mineralen kwarts en veldspaten bevatten deze elementen niet of nauwelijks, en wordenfelsischgenoemd (vanfeldspar-Engelsvoor veldspaat). Desondanks is kleur niet altijd een goed criterium voor classificatie: veldspaten kunnen bijvoorbeeld groen, roze, rood, wit of bruin zijn, afhankelijk van kleine concentraties sporenelementen, verwaarloosbaar voor de algehele samenstelling van het gesteente.

Obsidiaan,een gesteente dat bestaat uitfelsischvulkanisch glas.Vanwege microscopisch kleine kristallen kleurt het glas donker. De witte bollen bestaan uitcristobaliet,ontstaan doordevitrificatie.Canyon Butte,Californië.

Bij relatief snelle afkoeling en stolling van het magma hebben de atomen niet de tijd in een geordendkristalroosterte gaan zitten. In plaats van kristallen vormt een amorfe vaste stof:glas.In de natuur komt zulke snelle afkoeling van magma alleen voor wanneer het magma het aardoppervlak bereikt. Extrusieve gesteenten (lava's) bevatten daarom vaakvulkanisch glas;in dieptegesteente komt vrijwel nooit glas voor. Vulkanisch glas is eengesuperkoeldevloeistof,die alleen voorkomt wanneer het gesteente zeer snel stolde, zoals vaak bij extrusieve gesteenten en soms bij ganggesteenten het geval is.

De interne opbouw van een gesteente wordt detextuurgenoemd. De belangrijkste eigenschappen die de textuur bepalen zijn degrootte (korrelgrootte),de vorm en de oriëntatie van de kristallen. Gesteente dat bestaat uit relatief grote, met het blote oog zichtbare kristallen heeft eenfaneritischetextuur.Een textuur van niet met het blote oog zichtbare kristallen heet eenafanitischetextuur. Stollingsgesteente kan ook uit fragmenten zijn opgebouwd, die door magmatische activiteit ontstonden en later aan elkaar zijn gekit. De fragmenten kunnen brokken van gesteente zijn, losse kristallen, of glas.[2]

Luxullianiet,een zeldzaam typegranietwaarin zwartetoermalijn(schorl) voorkomt. Luxullianiet heeft altijd eenporfiritischetextuur metfenocrystenvan vnl.kaliveldspaat(roze). Locatie:Cornwall.

Een van de belangrijkste invloeden op de grootte van kristallen is de snelheid waarmee het magma of lava afkoelde. Hoe langzamer de afkoeling gaat, hoe meer tijd kristallen hebben te groeien. Daarom zijn dieptegesteenten vrijwel altijd faneritisch, terwijl uitvloeiingsgesteenten meestal afanitisch zijn. Degrootte van kristallenin hetzelfde stollingsgesteente kan echter sterk verschillen, bijvoorbeeld tussen de verschillende mineralen. Kristallen die veel groter dan omringende kristallen zijn wordenfenocrystengenoemd. De omringende, fijne kristallen waar de fenocrysten zich in bevinden heten degrondmassa.De textuur waarbij het gesteente bestaat uit fenocrysten en een grondmassa wordtporfiritischgenoemd, het gesteente zelfporfier.Hoewel een uitvloeiingsgesteente altijd grotendeels uit een afanitische grondmassa bestaat, kan het ook grotere kristallen bevatten die met het blote oog of eenhandlensgedetermineerd kunnen worden.

Magmatische en vulkanische processen in en op deAarde.

Magmatisme en vulkanisme

[bewerken|brontekst bewerken]

Als magma het oppervlak bereikt veroorzaakt hetvulkanisme.De gesteenten die daarbij ontstaan wordenvulkanisch gesteentegenoemd (van de Romeins godVulcanus). Magma dat over het oppervlak stroomt wordt lava genoemd. Wanneer lava stolt ontstaat eenuitvloeiingsgesteente of extrusief gesteente.Uitvloeiingsgesteente is dus zowel een vulkanisch gesteente als een stollingsgesteente. Voorbeelden van uitvloeiingsgesteente zijnryolietenbasalt.Andere vulkanische gesteenten ontstaan uit door eenvulkaanuitgeblazen deeltjes (effusief gesteente) of doormassabewegingenbij een vulkaanuitbarsting. Hoewel ze vaak fragmenten van stollingsgesteente bevatten, zijn dit geen stollingsgesteenten.

Het meeste magma stolt niet aan het oppervlak, maar binnenin de Aarde, waar het lichamen van stollingsgesteente vormt dieintrusies of plutonenworden genoemd. Het type stollingsgesteente waaruit ze bestaan wordtdieptegesteente of plutonisch gesteentegenoemd (van deRomeinsegodPluto). Voorbeelden van dieptegesteente zijngranietengabbro.De woorden "dieptegesteente" en "plutonisch gesteente" worden meestal alleen gebruikt voor grotere intrusies (honderden meters of groter). Bij kleinere intrusies spreekt men wel vanganggesteente.[3]Voorbeelden van ganggesteente zijngranofierendoleriet.

Hoewel magma uit het binnenste van de Aarde komt, bestaat deaardmantelvoor het grootste deel uit vast gesteente. De meeste magma ontstaat door het smelten van een klein deel van gesteente in de bovenste delen van de mantel. Dit magma zal als gevolg van het verschil indichtheidmet vast gesteente omhoog bewegen en in deaardkorstintruderen. Daar kan het grote reservoirs vormen (magmakamers) die daar langzaam stollen, met elkaar mengen, aangevuld worden door nieuw magma uit de mantel of na verloop van tijd verder omhoog bewegen. Tijdens deze processen kan het magma aanzienlijk veranderen in chemische samenstelling. Deze veranderingen wordenmagmadifferentiatiegenoemd. Ze zorgen ervoor dat stollingsgesteenten een grote variatie in chemische samenstellingen en mineralen kunnen vertonen.

Verschillende voorkomens van stollingsgesteente in hetzelfde gebied, die ontstaan zijn door hetzelfde vulkanische of magmatische proces, wordengesteentesuitesgenoemd. Vaak blijken ze een vergelijkbare chemische samenstelling te hebben.

Ontstaan van magma

[bewerken|brontekst bewerken]
Voor meer informatie over de tektonische achtergrond waardoor magma ontstaat, zie het artikelplatentektoniek.

Magma ontstaat door het (partieel) smelten van gesteente. Wanneer een gesteente smelt wordt niet alleen bepaald door de temperatuur, maar ook door dedruken chemische samenstelling van het gesteente. Bij lage druk zal gesteente eerder smelten. Het verband tussen temperatuur en druk waarbij een gesteente smelt wordt desolidusgenoemd. Deze is voor elke chemische samenstelling verschillend. Een van de belangrijkste invloeden op de solidus is de hoeveelheidwateren anderevluchtigebestanddelen die het gesteente bevat (meestalgebondenin bepaalde mineralen). Hoe meer van deze componenten aanwezig zijn, des te eerder het gesteente smelt.

Magma kan slechts in een aantal situaties gevormd worden, die voornamelijk veroorzaakt worden doorplaattektonische omstandigheden.Het type magma dat vormt, en daarom de soorten stollingsgesteente die gevonden worden, verschillen per tektonische situatie. Deplatentektoniekverdeelt delithosfeervan de Aarde intektonische platen,die onderling bewegen. De beweging van de platen wordt aangedreven doorconvectiein de onderliggende aardmantel. Op plekken waar heet mantelmateriaal omhoog beweegt bewegen de platen uit elkaar. Bij eencontinentwordt dit eenriftgenoemd, in eenoceaaneenspreidingsrug.In beide situaties vormt onder in de lithosfeer magma doordat het hete mantelgesteente omhoog komt, zodat de druk vermindert. Het wegvallen van de druk zorgt voor partieel smelten. Het magma kan daarna verder omhoog bewegen en intruderen in de hogere delen van de lithosfeer. Hetzelfde kan gebeuren bij eenmantelpluim,een omhoog gerichte stroom van heet materiaal in de mantel. Door het verminderen van de druk bij het omhoog komen kan het hete materiaal partieel smelten. De plekken aan het oppervlak waar daardoor vulkanisme ontstaat wordenhotspotsgenoemd.

Hettektonischeproces waarbij eenoceanische plaatonder een andere plaat de mantel in schuift, wordtsubductiegenoemd. Omdat de oceaanbodemporeusis en doordrenkt met zeewater, komen langs desubductiezonewater en anderevluchtigestoffen de mantel binnen, waar ze de smelttemperatuur van het gesteente verlagen. De aldus gevormde magma stijgt op en intrudeert in deoverrijdende plaat.Als de overrijdende plaat een continent is, ontstaat een cordillera, eenbergketenmet actieve vulkanen. Als de overrijdende plaat uit oceanische lithosfeer bestaat, vormt er een vulkanischeeilandboog.[4]

Soorten intrusies

[bewerken|brontekst bewerken]
Schematische weergave van intrusielichamen in een gebied waar vulkanisme plaatsvindt. A =batholiet(nog niet gestold: eenmagmakamer); B =dike;C =laccoliet;D =pegmatiet;E =sill;F =stratovulkaan.Processen in de afbeelding: 1 = jongere intrusie snijdt door een oudere heen; 2 =xenolietofroof pendantin een magmakamer; 3 =contactmetamorfose;4 = aardoppervlak wordt opgeheven als gevolg van het ontstaan van een laccoliet.
ZieIntrusie (geologie)voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Gestolde magmalichamen binnenin de Aarde wordenintrusiesgenoemd. Intrusies hebben verschillende groottes en vormen. Hoewel door middel vanseismologiede vorm van magmalichamen ondervulkanenzeer grof in kaart gebracht kan worden, komt de beste informatie over de vorm van intrusies van de bestudering van gestolde intrusies, die doorerosieaan het aardoppervlak zijn komen te liggen.[5]

Grote, grillig gevormde intrusies wordenmagmakamersgenoemd en komen alleen diep in de aardkorst voor. Als een magmakamer gestold is noemt men de grootste lichamen van stollingsgesteentebatholieten,terwijl de kleinerestocksgenoemd worden. Zowel batholieten als stocks zijndiscordantestructuren: ze snijden delagenin het omringende gesteente af. Batholieten kunnen vele tientallen kilometers breed zijn en kilometers diep.

Sillsendikeszijn kleinere intrusies. Beide hebben eenplanaire(platte) vorm, maar sills zijnconcordantestructuren, waarbij de magma tussen de lagen in het omringende gesteente is geïntrudeerd, terwijl dikes juist discordant zijn en de lagen van het omringende gesteente afsnijden. Bij een zeer kleine (cm-schaal), planaire intrusie spreekt men van eenader.Een intrusie waarvan het gesteente uit zeer grote (cm-schaal)kristallenbestaat wordt eenpegmatietgenoemd.

Voorkomen van vulkanisch gesteente

[bewerken|brontekst bewerken]
Schematische dwarsdoorsnede van eenstratovulkaan.A: aanvoer van magma; B: centrale vulkaanpijp; C:vulkanische kegelop de flank van de vulkaan; D:lavastroom;E:sill;F:pyroclastische afzettingen;G:kratermet opvulling; H: oude pijp.
Zievulkaanvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Magma kan op twee manieren het oppervlak bereiken. Wanneer de magma door een ongeveer ronde, pijpachtige opening aan het oppervlak komt (eenvulkanische pijp), ontstaat op die plek aan het oppervlak vaak eenvulkaan,een opeenhoping van gestoldelavastromenen materiaal dat bij erupties vrijkwam (effusief materiaal). Rond de opening zelf kan een ongeveer ronde depressie ontstaat, eenvulkanische krater.Daarnaast kan magma ook via scheuren het aardoppervlak bereiken. Deze vorm van uitbarsten komt vrijwel alleen voor bij magma met een lageviscositeit (stroperigheid).

Er zijn verschillende typen vulkanen.Schildvulkanenzijn vulkanen die voornamelijk uit basalt-lavastromen bestaan en weinig effusief materiaal bevatten. Dit type vulkaan heeft een grote koepelvorm en kan een grootte van tientallen kilometers in diameter bereiken.Stratovulkanenzijn veel kleiner, maar hebben steilere hellingen. Ze vormen eenkegelvormigeberg, bestaande uit over elkaar afgezette hellende lagen effusief materiaal en lavastromen. De lavastromen hebben bij een stratovulkaan gewoonlijk verschillende samenstellingen, maar zijn gemiddeld felsischer dan de lava van een schildvulkaan.

De centrale pijp van grotere vulkanen heeft vaak zijpijpen, die kleinere, kegelvormige structuren op de flank van de vulkaan of naast de vulkaan voeden. Het magma in een vulkanische pijp kan na elke uitbarsting stollen, waardoor de pijp verstopt raakt. Bij een nieuwe uitbarsting zal het magma dan een nieuwe weg moeten vinden, door of langs de oude pijp. Een vulkaan bestaat meestal uit een opeenvolging van al dan niet vertakkende pijpen, die door lagentefraen lava heen snijden. Bijexplosief vulkanisme,dat alleen bij felsisch magma voorkomt, wordt de vulkaan geheel of gedeeltelijk opgeblazen bij een uitbarsting, waarna op een iets andere plek een nieuwe vulkaan opgebouwd wordt tot ook deze explodeert.

Vulkanen komen soms voor in groepen, die samen eenvulkanisch complexvormen, gevoed door dezelfde magmakamer. Naast vulkanen kunnen in een vulkanisch complex kleinere structuren gevormd zijn door kleine uitbarstingen. Voorbeelden van kleine opeenhopingen van effusief materiaal zijntufringen,sintelkegelsofslakkenkegels.Lavakoepelszijn bolvormige opeenhopingen van intermediaire lava (andesiet of daciet) die meestal een paar honderd meter groot zijn.

In sommige vulkanische complexen kan na verloop van tijd de magmakamer instorten, waarbij de magma naar de oppervlakte beweegt en het boven de magmakamer liggende gesteente in blokken de magmakamer inzinkt. Dit veroorzaakt een grote uitbarsting, waarna een grote ringvormige structuur overblijft, die eencalderagenoemd wordt.

Chemische eigenschappen

[bewerken|brontekst bewerken]

De chemische en mineralogische samenstelling van stollingsgesteenten vormt een aaneengesloten bereik, waarin elke scheidslijn willekeurig is. De naamgeving van stollingsgesteenten is daarom een lastige zaak. Ook in de vakliteratuur worden sommige namen vaak verschillend gebruikt. DeIUGSprobeert eenduidige regels te introduceren, maar deze zijn niet compleet en worden ook niet altijd consequent gevolgd.

Vaste oplossingen

[bewerken|brontekst bewerken]

Veel mineralen zijn geen homogene vaste stoffen, maarvaste oplossingenmet een sterk variërende chemische samenstelling. Zo kunnen olivijnen en pyroxenen op dezelfde plek in hetkristalroosterzowelmagnesiumalsijzerbevatten. Een olivijn- of pyroxeenkristal heeft bijvoorbeeld een bepaalde verhouding van magnesium en ijzer en is daarom een vaste oplossing tussen twee zogenaamde eindleden. In het voorbeeld van olivijn zijn de eindleden olivijn met 100% magnesium (Mg2SiO4,forsteriet) en olivijn met 100% ijzer (Fe2SiO4,fayaliet). Op vergelijkbare manier vormtplagioklaas(een vorm van veldspaat) een vaste oplossing tussen 100%natrium(NaAlSi3O8,albiet) en 100%calcium(CaAl2Si2O8,anorthiet). In de natuur hebben vaste oplossingen een bepaalde verhouding tussen de eindleden, in het voorbeeld van de plagioklaas bijvoorbeeld 45% natrium en 55% calcium, of 30% natrium en 70% calcium.

Classificatie van dieptegesteente aan de hand van mineralen, in een zgn.QAPF-diagram.Op de hoekpunten staan kwarts (Q),kaliveldspaat(A),plagioklaas(P) enveldspaatvervangers(F).

Chemische samenstelling

[bewerken|brontekst bewerken]

Uit welkeelementeneen gesteente bestaat kan alleen nauwkeurig in een laboratorium worden bepaald. In de petrologie is het gewoonlijk niet de elementen te noemen, maar de oxiden van de belangrijkstemetalen.Gesteenten bestaan voornamelijk uit de oxiden vansilicium,aluminium,alkalimetalen,calcium,ijzer en magnesium. Daarnaast hebben ook "vluchtige"elementen een belangrijk aandeel, met name inmolairehoeveelheden, want de massa van deze elementen is klein. De belangrijkste oxiden van vluchtige elementen zijn H2O (water,oxide vanwaterstof), CO2(oxide vankoolstof) en oxiden vanhalogenen.De vluchtige bestanddelen zijn meestal gebonden in mineralen als mica's en amfibolen, diehydroxylgroepenbevatten. Koolstof komt vaak voor in de vorm vancarbonaten,zoalscalciet.Een stollingsgesteente dat grotendeels uit carbonaten bestaat wordt eencarbonatietgenoemd.

Bij de indeling en naamgeving van stollingsgesteente worden ook zogenaamdenormatievemineralen gebruikt, dit zijn de mineralen die zouden kristalliseren als het gesteente onder perfectchemisch evenwichtzou zijn gestold. Vooral bij snel gestolde uitvloeiingsgesteenten zijn de mineralen vaak niet daadwerkelijk in de normatieve hoeveelheden aanwezig, het gaat om een theoretische maat die volgt uit de chemische samenstelling. De naamgeving van stollingsgesteente gaat grotendeels uit vanQAPF-diagrammen,diagrammen waarin op de hoekpunten de belangrijkste normatieve mineralen staan. Een bepaald gesteente, bijvoorbeeldgranietofgabbro,beslaat in een QAPF-diagram een veld met vastgelegde grenzen.

IUGS-classificatie (naamgeving) vanafanitischestollingsgesteenten naar massapercentagesalkali-oxide ensilica.Alkalieneseries bevinden zich in het blauwe gebied,subalkalieneseries in het gele.

Of een gesteente mafische of felsische mineralen bevat wordt bepaald door de hoeveelheidsilica(siliciumoxide,SiO2). Felsische mineralen bevatten relatief veel silica ten opzichte van andere oxiden, terwijl mafische mineralen juist relatief weinig silica bevatten. Uit een magma dat relatief arm is aan silica zullen daarom mafische mineralen vormen. Wanneer de concentratie SiO2in het magma relatief hoog is, kan pure silica kristalliseren - meestal in de vorm van het mineraal kwarts. Een gesteente dat puur silica bevat wordt "oververzadigd in silica" (Engels:silica-oversaturated) genoemd. In een gesteente met een lagere concentratie silica zal de silica bindingen vormen met andere oxiden. Hoe lager de concentratie silica is, des te groter het aandeel van mineralen die weinig silica bevatten. In een mafisch gesteente zal in plaats van pyroxeen eerder olivijn vormen: dit heeft een relatief lagere concentratie silica (pyroxeen heeft de formule (Mg,Fe)SiO3,olivijn is (Mg,Fe)2SiO4;in pyroxeen zit ten opzichte van andere oxiden meer silica). Gesteenten met zeer lage concentraties silica zullen in plaats van veldspaten veldspatoïden bevatten (in veldspatoïden is de verhouding silica t.o.v. andere oxiden drie maal zo klein als in veldspaten). Van gesteenten die pyroxenen bevatten, maar geen kwarts, veldspatoïden of olivijn, wordt gezegd dat ze "verzadigd zijn in silica" (Engels:silica-saturated). Gesteenten die olivijn en/of veldspatoïden bevatten worden "onderverzadigd in silica" (Engels:silica-undersaturated) genoemd.

Naast silica zijn ook de oxiden van andere metalen belangrijk bij de classificatie en het onderzoek naar het ontstaan van stollingsgesteenten. Gesteenten die rijk zijn in alkali's wordenalkaliengenoemd, terwijl (vaker voorkomend)subalkaliengesteente arm is in alkali's en verzadigd of oververzadigd in silica. Subalkalien gesteente wordt onderverdeeld intholeiitisch(rijk in ijzer) enkalk-alkalien(relatief verrijkt in silica en alkali's).

De hoeveelheid aluminiumoxide in een stollingsgesteente wordt meestal gemeten ten opzichte van de oxiden vannatrium,kaliumencalcium.Deze verhouding wordt dealuminiumverzadigingsindexgenoemd (Al2O3/K2O + Na2O + CaO). Als deze index groter is dan 1 (meer aluminiumoxide dan calcium-, natrium- en kaliumoxide samen), wordt het gesteente "oververzadigd in aluminium" enperalumineusgenoemd. Dergelijk gesteente zal aluminiumrijke mineralen bevatten. In eerste instantie zijn dit mica's (vooralmuscoviet), maar ookandalusiet,cordieriet,kyanietengranaatkunnen voorkomen. Als de index kleiner is dan 1 wordt het gesteente "onderverzadigd in aluminium" genoemd. Een aluminium-onderverzadigd gesteente dat relatief veel calcium bevat, wordtmetalumineusgenoemd. Dergelijke gesteenten bevatten aluminium-arme mineralen alshornblende,anorthiet,wollastonietentitaniet.Als er ook minder aluminium in het gesteente is dan natrium en kalium samen, wordt het gesteenteperalkaliengenoemd.[6]

Schematische weergave vankristalfractionatie.Bij het afkoelen van een magmakamer kristalliseren eerst de mafischere mineralen, waardoor de smelt een steeds felsischere samenstelling krijgt.

Magmadifferentiatie

[bewerken|brontekst bewerken]

Vanwege de grote chemische verscheidenheid aan stollingsgesteenten is duidelijk dat magma zeer verschillende samenstellingen kan hebben. Van de bovenmantel is echter bekend dat de samenstelling opvallend homogeen is. Wanneer deperidotietwaaruit de bovenmantel bestaat partieel smelt, zal de smelt (hetprimaire magma) ongeveer de samenstelling van basalt hebben. Basalt is het belangrijkste bestanddeel van de oceanische lithosfeer, die gevormd wordt door het stollen van magma bij mid-oceanische ruggen. De continenten zijn echter opgebouwd uit stollingsgesteenten met een veel felsischere samenstelling, zoalsdiorieten graniet, die verder afligt van het primaire magma.

Een van de belangrijkste processen waarmee magma van samenstelling verandert, iskristalfractionatie.Kristalfractionatie berust op verschillen in kristallisatietemperatuur tussen verschillende mineralen. De volgorde waarin mineralen in een langzaam afkoelend magma een voor een uitkristalliseren wordt deBowen-reactiereeksgenoemd. Mafische mineralen als olivijn hebben een hoge stollingstemperatuur, terwijl felsische mineralen juist bij een relatief lage temperatuur kristalliseren. Als de kristallen naar de bodem van de magmakamer zinken, ontstaat daar een cumulaatgesteente, dat een stuk mafischer is dan het magma zelf. Tegelijkertijd worden de mafische mineralen aan de smelt onttrokken, zodat het magma steeds felsischer wordt. In veel grote intrusielichamen is daarom van onder naar boven een geleidelijke overgang van mafischere naar felsischere mineralen te zien.[7]Omdat magma met een felsischere samenstelling een kleinere dichtheid heeft, is bovendien de kans aanwezig dat het magma na een periode van kristallisatie verder omhoog beweegt.

Kristalfractionatie is echter onvoldoende om de grote volumes felsische plutonen in de continentale lithosfeer te verklaren. Daarom wordt verondersteld dat bij de vorming van granitisch magma het mengen van verschillende magma's en assimilatie van omringend gesteente een belangrijke rol spelen. Een magma dat intrudeert in een continent zal daar zijn omgeving verwarmen. Als gevolg kan het gesteente rondom een magmakamer ook smelten, waardoor chemische verontreiniging van het magma optreedt. Deze assimilatie van omringend gesteente speelt met name een belangrijke rol bij magmatisme in subductiezones, zoals bij eilandbogen enorogene wiggen(gebergtes). Bij eilandbogen zal het magma vermengen met een mengsel van basaltisch gesteenten ensedimentair gesteente,waaruit de subducerende plaat bestaat. Bij orogenen kunnen verschillende fases van fractionatie en assimilatie van omringend stollings-,metamorfen sedimentair gesteente uiteindelijk magma met een granitische samenstelling produceren.[8]

Zie voor meer algemene uitleg over kristallisatie het artikelkristallisatie.

Kristallisatie bestaat eigenlijk uit twee aparte processen:nucleatie,het vormen vannucleatiekernenin de smelt; enkristalgroei,het proces waarin de kernen aangroeien wanneer atomen uit de smelt zich aan het kristal binden. In een smelt zullen deeltjes vrij langs elkaar bewegen. Door deze vrije beweging zal af en toe toevallig de structuur van een kristal ontstaan tussen enkele atomen - een nucleatiekern. Wanneer de temperatuur zover gedaald is (of de druk tot het juiste punt gestegen, wat bij het stollen van magma een minder belangrijke rol speelt) dat het betreffende kristal stabiel is, wordt de kans groter dat deze structuur blijft bestaan. Dit proces wordthomogene nucleatiegenoemd. Omdat de kans op toevallige vorming van een ingewikkelde structuur kleiner is dan de kans op vorming van een simpele structuur, zal nucleatie van mineralen met ingewikkelde kristalstructuren minder snel gaan dan van mineralen met simpele structuren.[9]

Bijheterogene nucleatieontstaan de nucleatiekernen op grensvlakken van de smelt met al bestaande andere fases, zodat de vrije energie voor het ontstaan van een kern niet zo groot is. Die andere fase kan bijvoorbeeld de rand van de magmakamer zijn, maar ook al bestaande kristallen die in het magma drijven. Soms was het magma nooit geheel gesmolten, maar bleven er microscopisch kleine kristallen aanwezig (restieten). Ook kan het magma kristallen uit het omringende gesteente opnemen, die niet smelten maar in het magma blijven drijven (xenocrysten). Al deze kristallen kunnen dienen als oppervlak van nieuwe nucleatiekernen. Ookvesicles(bellen in het magma) kunnen als oppervlak dienen voor heterogene nucleatie.[10]

Bij nucleatie van nucleatiekernen in een magma is in eerste instantie belangrijk dat de temperatuur en druk dusdanig zijn, dat het betreffende mineraalthermodynamischgezienstabielis. Echter, kristallisatie vindt vaak nog niet plaats als de temperatuur tot het juiste punt gedaald is. De temperatuur moet eerst een zekere drempelwaarde hebben overschreden. Dit komt doordat devrije energievan atomen aan de buitenkant van een kristal (hetgrensvlak) groter is dan binnenin: deze atomen hebben niet aan alle zijden bindingen en zijn daarom relatiefinstabiel.Bij een nucleatiekern zijn alle atomen in aanraking met de smelt, zodat de kern een relatief hoge hoeveelheid vrije energie heeft. Naarmate het kristal groeit, wordt de verhouding tussen het volume en oppervlak groter en neemt de vrije energie af. Om deze reden zijn grote kristallen stabieler dan kleine.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de paginaStollingsgesteenteopWikimedia Commons.