Naar inhoud springen

Suiko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Suiko
554628
Suiko
33ekeizer van Japan
Periode 593tot628
Voorganger Sushun
Opvolger Jomei
Vader Kimmei
Moeder Soga no Kitashihime.

Keizerin Suiko(Đẩy cổ thiên hoàng,Suiko-tennō,554– 15 april 628)[1]was de 33ekeizervanJapanvolgens de traditionele volgorde.[2]Ze was tevens de eerste van in totaal acht vrouwen die als keizer over Japan hebben geregeerd. Ze regeerde van 593 tot haar dood in 628.[3]

Voordat ze keizerin werd, was haar persoonlijke naam (haarimina) Mikekashiya-hime-no-mikoto.[4],ook wel Toyomike Kashikiya hime no Mikoto genoemd.[5]Daarnaast had ze nog enkele andere namen, zoals prinses Nukatabe en (mogelijkepostuum) Toyomike Kashikiya.

Suiko was de derde dochter van keizerKimmei.Haar moeder wasSoga no Iname's dochter,Soga no Kitashihime.Suiko is de jongere zus van keizerYomei.

Gebeurtenissen tijdens het leven van Suiko

[bewerken|brontekst bewerken]

Suiko was hofdame van haar halfbroerBidatsu,maar nadat zijn eerste vrouw stierf werd ze zijn keizerin. Ze kreeg met hem twee zonen en drie dochters.

Na de dood van Bidatsu, werd Yomei, de broer van Suiko, keizer gedurende twee jaar tot hij stierf door ziekte. Na de dood van Yomei ontstond een grote onenigheid over wie hem zou opvolgen. Vooral deSoga-clan enMononobe-clan hadden verschillende ideeën over de geschikte kandidaat. Suiko steunde, samen met de Soga-clan,Sushun,die uiteindelijk keizer werd. Sushun werd uiteindelijk vermoord op bevel vanSoga no Umako,het hoofd van de Soga-clan. Suiko werd nu keizerin.[6]

Een jaar na haar troonsbestijging, werd prinsShotoku Taishi,zoon van keizer Yomei, aangewezen als regent wat hij bleef tot zijn dood in 622. Hoewel hij vanaf dat moment de meeste macht in handen had, was Suiko niet geheel machteloos. Dit blijkt uit het feit dat haar regeerperiode nog meer dan 20 jaar voortduurde. Ze was ook minder afhankelijk van de Soga-clan. Zo weigerde ze in 624 aan Soga no Umako het keizerlijke gebied Kazuraki no Agata genaamd, te geven.

Tijdens de regeerperiode van Suiko deden er zich ook een aantal niet-politieke problemen voor. In 599 vernietigde eenaardbevingeen groot aantal gebouwen in de provincieYamato.[7]De regeerperiode van Suiko kende ook een paar hoogtepunten, zoals de officiële erkenning van hetBoeddhismein Japan, het begin van politieke relaties met deSui-dynastie,en de invoering van de officiële hofrangen aan het Keizerlijk hof.

Op haar sterfbed wees Suiko twee mogelijke troonopvolgers aan; iets dat uniek was daar het meestal clanleiders waren die een nieuwe keizer aanwezen. Haar keuzes waren prins Tamura, een kleinzoon van keizer Bidatsu, en prins Yamashiro, een zoon van prins Shotoku. Uiteindelijk werd Tamura gekozen. Hij besteeg de troon als keizerJomei.