Naar inhoud springen

Technologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eenstoomturbinemet geopende behuizing. Deze turbines produceren het merendeel van de elektriciteit die tegenwoordig wordt gebruikt.Elektrificatiewordt beschouwd als een van de belangrijkste technische successen van de 20e eeuw.
Deel van eenserieartikelen over
Technologie
Technologie.jpg
Algemeen

Bouw·Communicatie·Elektronica·Engineering·Industrie·Informatie·Kunstmatige intelligentie·Luchtvaart·Landbouw·Transport

Vakgebieden

Biotechnologie·Chemische technologie·Gerontechnologie·Hightech industrie·Nanotechnologie·Techniek·Voedingsmiddelentechnologie

PortaalPortaalicoon Wetenschap & Technologie

Technologie(Grieks:τέχνη: 'vakmanschap' en λογία: 'theorie') is het geheel aantechnieken,vaardigheden,methodenenprocessendat gebruikt wordt voor de productie vangoederenendiensten,of ter verwezenlijking van een doel, zoalswetenschappelijk onderzoek.Technologie manifesteert zich in fysiekeobjectenen inorganisatievormen.[1]Ze maakt deel uit van desamenlevingen ontwikkelt zich in nauwe samenhang met anderemenselijke uitingen.

De eenvoudigste vorm van technologie is de ontwikkeling en het gebruik vanwerktuigen.Na de prehistorische ontdekking vanvuurbeheersing,en de latereneolithische revolutie,kreeg de mens met behulp van werktuigen een grotere controle over zijn voedselbronnen.[2]De uitvinding van hetwielstelde de mens vervolgens in staat om tereizenen de omgeving sterker te beïnvloeden. Door latere technologische ontwikkelingen, zoals deuitvindingvan dedrukpers,detelefoonen hetinternet,konden mensen over grotere afstanden met elkaar communiceren.

Technologie ligt aan de basis van de geavanceerde economieën, die samen de huidigewereldeconomievormen, en is een centrale component van hetdagelijks leven,zowel op de werkvloer als in devrije tijdsbesteding.Veel technologische processen produceren ongewenste bijproducten (vervuiling). Innovaties op het gebied van technologie beïnvloedenwaardenbinnen een samenleving, en werpen vaakethische vragenop. Bijvoorbeeld de opkomst van het begripefficiëntiein termen van menselijke productiviteit, of nieuwe uitdagingen binnen debio-ethiek.

Vanaf deindustriële revolutieontstondenfilosofische debattenover het gebruik van technologie. Onenigheid bestaat over de vraag of technologie de menselijke staat verbetert of verslechtert. Hetneoluddisme,hetanarchoprimitivismeen andere reactionaire bewegingen bekritiseren de alomtegenwoordigheid van technologie, met als argument dat ze hetmilieuschaadt en socialevervreemdingvergroot. Eenideologieals hettranshumanismebeschouwt technologische vooruitgang juist als gunstig voor de mens en de samenleving.

Algemeen[bewerken|brontekst bewerken]

Het algemene idee van technologie is dat het iets te maken heeft met het produceren van nieuwe, vernuftige,innovatievedingen.Vaak wordt "technologie" vereenzelvigd met "high-tech": computerachtige apparaten metchips,flitsende lampjes en dergelijke, en waarvan de productie wetenschappelijke kennis vereist.

Formeler beschouwd is "technologie" het op systematische manier toepassen van nieuwe,natuurwetenschappelijkeof andere georganiseerdekennis,ten behoeve van praktische doeleinden. Dewetenschapheeft bijvoorbeeld ontdekt dat eenelektrische stroomeenmagnetische fluxveroorzaakt, en dat bovendien deze flux een evengrote tegenflux oproept. Technologie gebruikt een dergelijk mechanisme om met elektriciteit een staafje rond te laten draaien. Technologie bestaat eruit te bedenken hoe zo'n staafje en zo'n apparaat te bouwen, en hoe er veilige mesjes aan te bevestigen. Het resultaat is een technologischproduct:een elektrisch scheerapparaat.

Als technologie wordt beschouwd als het opbouwen van een stuk techniek vanuit de wetenschap, dan is de stap snel gemaakt om technologie ook te beschouwen als het geheel van processen die techniek voortbrengen uit kennis. Wanneereconomenof politici spreken van technologie, bedoelen ze het vermogen van de mens om vanuit bestaande kennis nieuwe producten te maken.

Van Dalezegt over technologie het volgende: tech·no·lo·gie (de ~ (v.), ~ën)

  1. leer van de handelingen waardoor de mens de voortbrengselen van de natuur tot stoffen verwerkt tot bevrediging van zijn behoeften
  2. systematische toepassing van een wetenschap in de techniek[3]

De eerste definitie voegt aan bovenstaande inleiding nog een dimensie toe: technologie wordt, behalve door wetenschappelijke kennis, ook gedreven door de menselijke vraag. Technologie is geen eenrichtingsverkeer, waarbij de wetenschap iets ontdekt, en een slimme jongen vervolgens een gat in de markt ziet, en de nieuwe kennis gebruikt om er geld uit te slaan. De mens vraagt ook om nieuwe zaken. En niet alleen om het omzetten van bestaande kennis in techniek, maar ook om de uitbreiding van wetenschappelijke kennis, om zo nieuwe, gewenste technieken mogelijk te maken.

Door de groei van menselijke kennis en de toepassing van die kennis, leven mensen langer. En hoe meer mensen weten en kunnen, hoe meer ze willen. Mensen weten dat het hart de mens in leven houdt. En als het hart niet meer werkt, danwillenmensen een vervangend hart kunnen krijgen om in leven te blijven. En kan het niet viatransplantatie,dan willen mensen eenkunsthart.Hetzelfde geldt voor andere vitale organen als de lever, de longen of de nieren. Mensen willen daarnaast niet alleen oud worden en blijven leven, mensen willen ook kwaliteit van leven. Zijn de knieën of heupen versleten, dan willen mensenkunstgewrichten.Of eenrollatorom ze te ondersteunen. De mens levert de vraag waaraan de technologie wil voldoen. Desnoods door de wetenschap in te schakelen om de gaten op te vullen die de bestaande technologie openlaat.

Maar een nog bredere definitie is mogelijk. Zo kan technologie ook gedefinieerd worden alshet geheel van processen ten behoeve van het voortbrengen van producten en diensten die de maatschappij ter beschikking staan.Deze definitie is een uitbreiding op de eerdere: de technologie bedient niet alleen de mens als individu (of groep van individuen), maar ook de maatschappij als geheel. En niet alleen dat, maar de maatschappij als geheel stelt vragen aan en over de technologie en de achterliggende wetenschap. Sterker nog, de maatschappij vormt gedeeltelijk de wetenschap en technologie -- en zij vormen weer gedeeltelijk de maatschappij.

Geschiedenis[bewerken|brontekst bewerken]

Halfweg de20e eeuwis het de mens gelukt om met de technologie deaardete verlaten om deruimtete verkennen.
ZieGeschiedenis van de technologievoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De geschiedenis van de technologie is de geschiedenis van deuitvindingvangereedschappenen hun toepassingen.Kennisentechniekhebben de mens in staat gesteld nieuwe dingen te ontwikkelen, en technologie heeft dewetenschapin staat gesteld nieuwe gebieden te verkennen.

De technologische groei van de mensheid is nauw verwant met het verloop van de geschiedenis. Ging technologische ontwikkeling in het begin nog langzaam, tegenwoordig gaan de ontwikkelingen razendsnel. De innige band tussen technologie en de ontwikkeling van de maatschappij is wederzijds versterkend en versnellend.

Het begrip "technologie" werd voor het eerst gebruikt doorJohann Beckmann,in 1772.[4]

Verschillende ideologische visies op technologie[bewerken|brontekst bewerken]

Tijdens deverlichtingontstond, vanuit eenvooruitgangsgeloof,de overtuiging dat technologie en wetenschap de mens naar eenbetere wereldzouden brengen. Het daaropvolgende tijdperk van deromantiekwas kritischer tegenover de technologie en haar gevolgen. Tot op de dag van vandaag is er sprake van een ambivalente houding tegenover de technologische ontwikkelingen.

  • De positieve benadering benadrukt een hogere productie enlevensstandaard,en meent dat wetenschap en techniek demensbevrijden van armoede, ziekte en gebrek. In deze visie beheerst de mens bestaande en nieuwe technieken. Ongewenste neveneffecten worden idealiter middels zuiver technologische oplossingen verholpen.
  • De opvatting die techniek als bedreigend ziet, betreurt de tendens totstandaardisering,de verheerlijking van efficiëntie (rationalisatie), het steeds onpersoonlijker worden van veelsociale relaties,en de vrees voor de onbeheersbaarheid van nieuwe technologische ontwikkelingen.

Gerelateerde onderwerpen[bewerken|brontekst bewerken]

Technologie versus wetenschap[bewerken|brontekst bewerken]

Zoals reeds besproken, is - misschien het belangrijkste - verschil tussen technologie en wetenschap, dat technologie niet kan bestaan zonder een maatschappelijke context. Wetenschap bestudeert eenvakgebied,en is gericht op het vergaren van kennis omwille van de kennis. Aan technologie zit een wetenschappelijke kant, maar technologie wordt uiteindelijk gedefinieerd door het gebruik van opgedane kennis -- en vervolgens door eensamenlevingdie daarvan profijt heeft, en erdoor beïnvloed wordt.

Technologie gedreven door de maatschappij[bewerken|brontekst bewerken]

Zoals eerder opgemerkt is het bestaansrecht van de technologie gebaseerd op het gegeven dat er mensen zijn (individuen of groepen) die profijt willen hebben van opgedane, wetenschappelijke kennis.

Technologie ontwikkelt zich het snelst op plekken waar veel mensen dicht op elkaar wonen. Waar mensen wonen, worden vragen gesteld, worden noodzaken duidelijk -- en worden die vragen opgemerkt en vervolgens beantwoord door mensen die daartoe in staat zijn. Technologie is een gevolg van een behoefte, maar ook van het aanwezig zijn van mensen die in die behoefte kunnen voorzien. En de kans op die combinatie wordt groter naarmate mensen dichter op elkaar wonen. Er is een direct verband tussenverstedelijkingen technologische vooruitgang. Sterke, technologische ontwikkeling is een kenmerk van een volk dat een samenleving is geworden, dat niet langer uit jagers en verzamelaars bestaat maar langere tijd op een plek is blijven wonen.

Tegelijkertijd maakt technologie het een maatschappij vaak mogelijk om zichzelf uit te breiden. Vormt een samenleving zich vaak uit de noodzaak om samen sterk te staan, een verdediging tegen de elementen te hebben die bestaat uit grote aantallen verenigd tot een groep, technologie maakt het een samenleving vaak mogelijk om het leven te vergemakkelijken, veraangenamen. Uiteindelijk kan technologie het zelfs mogelijk maken voor leden van een samenleving om de centrale woonkern van de samenleving te verlaten en toch onderdeel van de maatschappij te blijven. Paradoxaal genoeg kan technologie ertoe leiden dat de samenleving -- de mensen die samen gingen wonen ter onderlinge verdediging en ondersteuning -- niet meer samenleeft.

De maatschappij gedreven door technologie[bewerken|brontekst bewerken]

Het meest gebruikelijke beeld is dat van de technologie als middel, dat door de mens wordt ingezet voor bepaalde doelen. In dit perspectief wordt de technologie gedreven door de maatschappij (zie 3.2).

Jacques EllulenMartin Heideggeren een aantaltechniekfilosofen,stelden dat de maatschappij andersom ook wordt gedreven door de reeds ontwikkelde technologie. Techniek is dan meer dan alleen een middel, ze is autonoom, en kent geen doel waaraan zij ondergeschikt zou zijn.

Volgens deze denkers beïnvloeden wetenschap en verschillende soorten techniek elkaar in een moeilijk voorspelbare richting. De ontwikkeling van de techniek wordt niet gedomineerd door menselijke, maar door technische wensen. Vanuit de techniek bestaat de tendens alles te realiseren wat tot de mogelijkheden behoort, ongeacht noodzaak, en zonder morele overwegingen. Eenmaal ontwikkelde technologie heeft intrinsiek zijn eigen effecten en nodigt uit tot een bepaald gebruik ervan. Als de technologische mogelijkheid bestaat een atoombom te ontwikkelen, zal dat ook gebeuren, en zal deze waarschijnlijk ook worden ingezet. Als de technologie beschikbaar is om dehulpbronnen van de aardeuit te putten, wordt het aanlokkelijk om dit ook te doen. De gevolgen van veel technische ontwikkelingen zijn onvoorzien en kunnen niet worden beheerst. Het geheel van alle technische middelen tezamen dreigt onbeheersbaar te worden.

Techniek ontwikkelt zich volgens dit perspectief dus autonoom en onvoorspelbaar. Technologie heeft een eigen wetmatigheid, die aan bewuste maatschappelijke sturing ontsnapt. Sterker nog, techniek stuurt de maatschappij en schept een nieuwe cultuur. Individuen en culturen kunnen zich slechts onderwerpen aan deze autonome en onherroepelijke technische ontwikkeling. De sociale verhoudingen en de richting van de maatschappelijke ontwikkeling zouden door de technologie bepaald worden. Deze opvatting staat ook wel bekend als het technologischdeterminisme.

Technologie bekritiseerd door de maatschappij[bewerken|brontekst bewerken]

Coalbrookdale 's nachts, 1801:
Artiest: Philip James de Loutherbourg.

Vrijwel iedere belangrijke technologische ontwikkeling -- zeker de ontwikkelingen die een enorme impact gehad hebben op de maatschappij -- is het mikpunt geweest van felle kritiek.

Tijdens deindustriële revolutienam de rol van technologie en industrie snel toe. Al op dat moment verzetten deLuddietenzich hiertegen omdat zij de technologie zagen als een gevaar voor mens, economie enmilieu.

In het ontstaan van het milieuvraagstuk speelt technologie een belangrijke rol. Mede door de opkomst van wetenschap en techniek wordt de natuur meer en meer gezien als materiaal voor het menselijke handelen. De natuur wordt slechts beschouwd als bron van energie en grondstoffen voor de moderne grootschalige techniek en industrie. Met behulp van technologie worden dehulpbronnen van de aardebenut en uitgeput.

Door moderne technologische ontwikkelingen kreeg de mens versneld een duidelijker inzicht in de hem omringendewereld,en kon hij gemakkelijker in contact treden met anderen. Deuitvindingvan de auto en het vliegtuig maakten de mens mobiel, de telefoon maakte hem bereikbaar. Maar met gemotoriseerde voertuigen kwammilieuvervuiling,met makkelijke communicatie de (werk)stress en, als reactie hierop, de zucht naar rust in het leven.

Dergelijke kritiek is kenmerkend voor een technologie die is ingebed in demaatschappij.Ze is een teken dat technologische ontwikkeling demenselijke ontwikkelingeen stap verder heeft geholpen, met een grotereonafhankelijkheidten opzichte van denatuur,en de toegenomen mogelijkheid voor de mens zijn eigen lot te bepalen, en niet een speelbal te zijn van alles wat er op hem afkomt. Dat de mens daarbij "verveeld" begint te raken is niet per se iets slechts. Kritiek dwingt de technologie als proces om zich aan te passen aan de nieuwe maatschappij, en een nieuwe manier van doen te ontwikkelen. En om zo de cyclus van wederzijdsebeïnvloedingvan maatschappij en technologie opnieuw te beginnen.

Technologie in de toekomst[bewerken|brontekst bewerken]

Toekomstige technologische ontwikkelingen kunnen niet zonder meer worden geëxtrapoleerd (voorspeld) vanuit het verleden. Technologische en wetenschappelijke ontdekkingen zijn nauw verweven meteconomischeenmaatschappelijkeontwikkelingen. Toch is er wel een aantal tendenzen aan te geven.

  • De doorontwikkeling van communicatie- en computerapparatuur richting mobiliteit zalmobiele apparatengebruiksvriendelijker maken, en met meer gebruiksmogelijkheden, om zo het verschil met de niet-mobiele varianten weg te werken. Een voorbeeld is de ontwikkeling vanelektronisch papier.
  • Op het gebied vandefensiezal de integratie vancommunicatie-en wapentechnologie verder ontwikkeld worden, naast de introductie van robotische wapenvoertuigen om gewonde soldaten van het slagveld te halen.

Verder dan een paar jaar vooruit valt er, om twee redenen, weinig te voorspellen:

  • De aard van de vraag naar technologie: waarom faalde devideodiscen werd decdeen succes? Waarom is de vraag naarveiligheidop het moment van dit schrijven hoog en een paar jaar geleden niet?
  • De toekomstige mogelijkheden van de wetenschap zijn onbekend. Soms heeft iemand een briljant idee, zoals delaser.Soms duurt het jaren om de juiste oplossing te vinden, zoals bij de ontwikkeling van decomputer.

Daarnaast is de procesvorming onzeker. Zakelijke belangen kunnen de acceptatie van technologieën bevorderen, bijvoorbeeld de manier waaropPhilipsdecdintroduceerde; of hinderen:Betamaxfaalde voornamelijk omdatSonyerg tegengewerkt werd. Ook de opkomst van nieuwe spelers in de technologie, naast deoverheiden het zakenleven --open sourcebewegingen bijvoorbeeld --, kunnen de ontwikkelingen beïnvloeden.

Zie ook[bewerken|brontekst bewerken]