Naar inhoud springen

Theo van Hoytema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Theo van Hoytema
Portret van Theo van Hoytema (datum onbekend)
Portret van Theo van Hoytema (datum onbekend)
Persoonsgegevens
Volledige naam Theodoor van Hoytema
Geboren Den Haag, 18 december 1863
Overleden Den Haag, 28 augustus 1917
Geboorteland Nederland
Beroep(en) tekenaar, lithograaf, grafisch ontwerper
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1886-1916
Stijl(en) Haagse school
RKD-profiel
PortaalPortaalicoon Kunst & Cultuur
Kalenderblad oktober 1904
Monument op Van Hoytemaplein

Theodoor van Hoytema(Den Haag,18 december1863– aldaar,28 augustus1917) was eenNederlandstekenaar,lithograafengrafisch ontwerper.Hij is vooral bekend om zijn lithografische plaatjesboeken metvogelverhalen.

Van Hoytema stamt uit het geslachtVan Hoytemaen was de jongste van acht kinderen van Dominicus van Hoytema en Maria Eva van Oordt. Hij groeide op in Den Haag, maar toen zijn ouders in het begin van de jaren 1870 overleden, verhuisde hij met een aantal broers en zussen naarKlein Stadwijk,een buitenplaats inVoorschoten.Daar kreeg hij zijn eerste tekenlessen van zijn oudste zus Beb. Hij bezocht hetStedelijk Gymnasium in Leiden,maar werd al voor het eindexamen opgenomen in de bankiersfirma van twee oudere broers. Het kantoorleven beviel de rusteloze Van Hoytema niet en in 1886 besloot hij zijn leven in dienst van de kunst te stellen.[1]

Hij volgde tekenlessen aan deAcademie van Beeldende Kunstenin Den Haag. Door bemiddeling van zijn oom Adriaan van Oordt, directeur vanuitgeverij Brillkon hij terecht bij hetZoölogisch Museumin Leiden. Daar illustreerde hij in de jaren 1889-1890 enkele wetenschappelijke werken. In deze periode begon hij te experimenteren metlithografie.Hij beschilderde ook wanden van de sociëteit teGorinchem.Hij was bevriend metHerman Heuff,die een leerling van hem was.

In 1890 woonde hij tijdelijk inPax Intribus,een tuinhuis vankasteel Binckhorst.In 1891 trouwde hij met Martina Hogervorst. Ze gingen inLoosduinenwonen. Het huwelijk bleef kinderloos en hield geen stand.

In 1892 werd hij lid van deHaagsche Kunstkringen in 1893 ook vanArti et Amicitiae.Tot zijn trouwe vriendenkring behoordenWillem van Konijnenburg,Simon Moulijn,Albert Plasschaert,Rik Roland HolstenJacobus Gerardus Veldheer.In 1894 verhuisde hij naar Voorburg en in 1897 naarHilversum.Hij was rusteloos, en logeerde bij zijn zuster en ook bij zijn broer inLonden.Zijn gezondheid was broos; hij werd in 1904-1905 verpleegd in een ziekenhuis en in 1906 in een sanatorium voor zenuwzieken. Daarna woonde hij in Den Haag bij zijn zuster, die hem de rest van zijn leven verzorgde. In die periode maakte hij de kalenders die hem later beroemd maakten. In 1913 ging hij een paar keer naarTexelmet Theo Meisner enLaurent Verwey.

Van Hoytema en zijn echtgenote stonden model voor de hoofdpersonen van de roman 'Leo en Gerda' (1911) vanAeg. W. Timmerman,die bedoeld was om de heleTachtigerbewegingte portretteren.[2]

In 1891 verscheen zijn eerste - later beroemd geworden -prentenboekHoe de vogels aan een Koning kwamen,op basis van een oude legende. Het werd gedrukt in Den Haag bij S. Lankhout en Co. In 1893 kwam een tweede prentenboek uit, naar een verhaal vanAndersen,Het lelijke jonge eendje.

In 1895 verscheenUilengeluk,een co-productie met zijn vrouw Tine, die de teksten schreef. Dit boekje werd een internationaal succes. Vervolgens kwam in 1897Twee Hanenen daarnaVogelvreugd.Alle genoemde titels werden uitgegeven bijC.M. van GoghinAmsterdam.Deze beroemd geworden prentenboeken verschenen later in herdruk bij uitgeverij A.G. Schoonderbeek te Laren.

Van 1902 - 1917 maakte Van Hoytema de vaak herdruktekalendersmet lithografieën van vogels en andere dieren. Hij ontwierp omslagen voor catalogi en er werden ook meubels en aardewerk naar zijn tekeningen gemaakt.

Openbare collecties met zijn werk

[bewerken|brontekst bewerken]

Straat en monument

[bewerken|brontekst bewerken]

In 1923 werd de nieuw aangelegdeVan Hoytemastraatin Den Haag naar hem vernoemd. In het midden van de straat is een pleintje dat in de wandeling Van Hoytemaplein genoemd wordt. Op dit plein werd in 2009 het monument ter nagedachtenis geplaatst dat oorspronkelijk in 1923 aan de Willem Lodewijklaan was opgericht, in 1943 werd afgebroken omdat het binnen een Duitse vestinggordel lag, en in 1956 weer werd herbouwd op dezelfde plek aan deze laan.

Ook de Theodoor van Hoytemastraat in Amsterdam en de Theo van Hoytemastraat in Deventer werden naar hem vernoemd.

Zie de categorieTheo van HoytemavanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.