Naar inhoud springen

Tjamsweer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tjamsweer
Dorp inNederlandVlag van Nederland
BorgEkenstein
Tjamsweer (Groningen)
Tjamsweer
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie)Groningen
Gemeente Eemsdelta
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 50′ OL
Woonplaats(BAG) Appingedam
Foto's
Tjamsweer op een kaart van de gemeente Appingedam uit ca. 1865
Tjamsweer op een kaart van de gemeente Appingedam uit ca. 1865
PortaalPortaalicoon Nederland

Tjamsweeris eenkerkdorpin de gemeenteEemsdeltain deNederlandseprovincieGroningen.Het ligt zeer verspreid aan de westkant vanAppingedam,tussen hetDamsterdiepen despoorlijn Groningen - Delfzijl,en wordt doorsneden door deN360.Voor de postcodes en adressen ligt Tjamsweer 'in' Appingedam.

Tjamsweer vormde vanouds een parochie metGarreweeren het Augustijnenklooster opDe Wierde.Het behoorde kerkelijk tot deproosdijLoppersum en bestuurlijk tot hetWesterambtvan Fivelingo.

Tjamsweer ontstond in de Romeinse tijd als een terpenzwerm, bestaande uit zes kleinewierdenop eenkwelderwal.Een daarvan bevat een middeleeuwsedobbe.Daarbij hoorden verder drie bescheiden dorpswierden, namelijkDe Wierde,Scharpehornen -Oling.De Wierde maakt nu deel uit vanAppingedam.In het achterland bevonden zich eveneens minstens vijf kleine wierden te Lutje Oling enGarreweer,waarvan de laatste (op een oude stroomgeul uit het Schildmeer gelegen) de belangrijkste was. In Garreweer werden onder meer brokken van Romeinse molenstenen uit basaltlava gevonden.

De plaats wordt in de 1208 genoemd alsThiamerswerve.Dat betekent: 'werfof wierde van Thiamer'. De kerk moet dan al geruime tijd hebben bestaan. Dorpspastoor is deplebaanPopeco; twintig jaar later horen we over een plebaan teOpwierde.Beide dorpen gingen uiteindelijk eenrechtstoelvormen, die een groot deel van de rechtspraak in Appingedam naar zich toe trok.

Vanaf de vijftiende eeuw verplaatste de bebouwing zich ten dele naar het zuiden rond het Damsterdiep, waar het dorp zich vervolgens verder ontwikkelde. Bij de kerk verrezen alleen eenpastorieenarmenhuis(1873, neoclassicistisch).

Ten noorden van de kerkwierde werd in 1884stopplaats Tjamsweergeopend aan despoorlijn Groningen - Delfzijl.

Het gedeelte tussen N360 en Damsterdiep is in de loop van detwintigste eeuwgeleidelijk eenwoonwijkvan Appingedam geworden.

Kerk en kerkhof

[bewerken|brontekst bewerken]
ZieKerk van Tjamsweervoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De bouwperiode van de oorspronkelijke kerk is onbekend: Een Latijnse tekst op het kerkgebouw lijkt namelijk te vermelden dat het gebouw in 1138 werd gebouwd toen Unico Ripperda actief was, maar later werd achterhaald deze tekst is waarschijnlijk een latere vervalsing (mystificatie) van deRipperda's is om zich rechten aan te matigen. Het bewijs daarvoor is dat er een wapen bij staat vanFocko Ukena[1](het andere wapen is vanUnico Ripperda). Als werkelijke jaartal wordt gedacht aan 1538, het jaar waarin de kerk waarschijnlijk weer is opgebouwd.

Tjamsweer was in het verleden een plaats van enig belang, belangrijker zelfs dan Appingedam. Volgens Diest Lorgion (1852) werd in 1506 in de kerk van Tjamsweer onderhandeld over de later dat jaar inTermuntengesloten vrede tussen destad GroningenengraafEdzard I van Oost-Friesland.[2]Volgens Ter Laan (1954) werd het verdrag echter in Tjamsweer zelf gesloten.[3]In 1536 werden dorp en kerk echter verbrand door troepen van deHertog van Gelre.De huidige kerk van Tjamsweer dateert, zo denkt men, uit 1538 en werd volgens gedenkstenen hersteld in 1598 (door Balthasar Ripperda) en in 1631. De fraaietorenzou volgens gevelstenen gebouwd zijn tussen 1748 en 1776 in opdracht van Margaretha Bouwina Rengers van hetHuis te Farmsum.Deklokuit 1679 werd oorspronkelijk gegoten voor de kerk vanBellingeweer.In 1880 werd de kerk gepleisterd en voorzien van grafrijstenen. De toren werd gerestaureerd in 1967-1968. De kerk is gerestaureerd in 1976-1977 en in 2013-2016.[4]

Op het omgrachte kerkhof rond de kerk staat de uit 1883 daterendegrafkeldervan de familie Alberda van Ekenstein, waarvan de neogotische ingang boven de grond staat. Boven de ingang prijkt het wapen van de familie. Ook staat er degraftombevan de familie De Boer uit 1884 en een tweetal eind-19e-, begin-20e-eeuwse gietijzeren grafmonumenten, die werden gegoten in deAsser IJzergieterijinFoxham.

Drie molens aan het Damsterdiep rond 1900: Links aan noordzijde van het diep de pel- en oliemolen van Simon Ennes/Abel Makken (1779-1910). Aan de zuidzijde van het diep in het midden de poldermolen 'Veldmans meulntje' in Polder Dijkhuizen (ca. 1900-1920) en rechts de houtzaagmolen van Mulder (1762-1900), die in 1900 herrees inOnderdendam(in 1931 aldaar gesloopt).

Olieslagerij en andere molens

[bewerken|brontekst bewerken]

Ten zuiden van het Damsterdiep staat aan de Stadsweg 2-8 deolieslagerij'De Eendragt', die het restant vormt van eenoliemolenmet bijgebouwen die er in 1802 werden gebouwd. De olieslagerij werd in 1850 gebouwd door P. Roelfsema. Er werd olie uitlijnzaadgeslagen en van het restant werdenveekoekengemaakt. In 1870 werd er in een apart gebouw ookvlasgebroken en gezwengeld. Vanaf 1884 werd de molen deels aangedreven door stoomkracht, dat werd geleverd vanuit eenketelhuismetschoorsteenenmachinekamernaast de vierkante onderbouw van de molen. In 1898 brandde een deel van de bovenbouw af, waarop bovenbouw en wieken in 1900 werden verwijderd. In 1934 verdween de stoommachine. In 1950 werd het bedrijf opgeheven. Het langgerekte voormalige molenaarshuis (Stadsweg 2) vormde sindsdien eenrijksmonumenten de olieslagerij eenindustrieel monument.[5]Gedurende 17 jaar werd gewerkt aan het herstel van de molen, maar in 2009 brandde een groot deel van het complex af, inclusief de onderbouw van de molen, de molenaarswoning en een schuur. De schoorsteen staat er nog wel.

Verschillende andere molens langs het Damsterdiep (Fivelkade) enDe Groeve(tot aan hetSchildmeer) en in de polders ten zuiden van de N360 vielen ook onder Tjamsweer. Deze zijn later allemaal gesloopt.

Ten zuiden en westen van Tjamsweer staan en stonden de volgendeborgen:

  • Ekenstein(uit 1648), ten noorden van het Damsterdiep, tussenEekwerdenGarreweer.Nog bestaand en oorspronkelijk een herenhuis, dat werd gesticht door burgemeester van Groningen Johan Eeck (sr.). Werd in 1754 een borg toenOnno Joost Alberdahet aankocht.
  • Rusthoven(uit 1686), ten westen van Ekenstein. Valt onderWirdum/Eekwerderdraaien bestaat nog. Oorspronkelijk een herenhuis, dat werd gesticht door zoon Johan Eeck (jr.), die ook burgemeester van Groningen was. In 1804 werd het veranderd in eentichelborgtoen er eentichelwerkwerd gebouwd.
  • Dijkhuizen(bouwperiode onbekend), ten zuiden van het Damsterdiep nabijOling.Werd begin 18e eeuw waarschijnlijk gesloopt tot op de fundamenten. Nabij de vroegere borg staat de boerderijDijkhuizen.
  • Garreweer-Appelburg(mogelijk 14e-eeuws), eveneens ten zuiden van het Damsterdiep, ten noordwesten van Garreweer. Werd in 1820 verbouwd tot een boerderij, die afbrandde in 1932 en werd vervangen door de huidige boerderijGarreweer,waarvan de dubbele gracht van de vroegere borg nog resteert.
  • Popingehuis(waarschijnlijk voor 1446), lag even ten noorden van Ekenstein en bestaat tegenwoordig niet meer.
  • Syperda, E. (1930),Tjamsweer en zijn kerkelijk verleden.Appingedam: Ploeger. 81 p.
  • Vrieze, P.L. de (red.) (1978),De hervormde kerk te Tjamsweer: geschiedenis en restauratie.Groningen: Kerkvoogdij Herv. Gem. Tjamsweer. 36 p.
Zie de categorieTjamsweervanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.