Toonafstand
Ondertoonafstandwordt in demuziektheoriede afstand verstaan tussen twee opeenvolgendetonenin eendiatonischetoonladder.De opeenvolgende toonafstanden ofintervallenin een diatonische toonladder zijn te onderscheiden inheleenhalvetoonafstandenwaarvan de precieze verhouding van detoonhoogtennog afhangt van de gekozenstemmingalsook in sommige stemmingen van de beschouwde tonen. In de praktische muziekbeoefening zegt men dikwijls kortweghele toonenhalve toonin plaats van hele of halve toonafstand.
In de gebruikelijkemajeurtoonladder(grotetertstoonladder) zijn de toonafstanden opeenvolgend twee hele, een halve, drie hele en tot slot een halve toonafstand. In niet-diatonische toonladders kunnen ook andere dan hele of halve toonafstanden voorkomen: 'anderhalve' toonafstanden in dezigeunertoonladdersen kwarttonen en microtonen in diverse andere systemen.
toon do re mi fa so la si do afstand 1 1 ½ 1 1 1 ½
In degelijkzwevende stemmingzijn alle hele toonafstanden aan elkaar gelijk en zijn de halve toonafstanden ook de helft van een hele toonafstand. Eenoctaafis in die stemming verdeeld in 1200cents,met vijf hele toonafstanden van elk 200 cents en twee halve toonafstanden van elk 100 cents.
In andere stemmingen kunnen de hele toonafstanden ook onderling nog enigszins verschillen, evenals de halve. Zo komen in dereine stemminghele toonafstanden voor met verhoudingen 8:9 en 9:10. De twee halve toonafstanden zijn wel aan elkaar gelijk en hebben de verhouding 15:16.
Hele toonafstand
[bewerken|brontekst bewerken]Een hele toonafstand komt in principe overeen met een grotesecunde.In dereine stemmingzijn er twee varianten: de grote hele toonafstand, met de verhouding 8:9, zoals tussen C en D, en de kleine hele toonafstand met de verhouding 9:10, zoals tussen D en E.
Halve toonafstand
[bewerken|brontekst bewerken]Behalve de diatonische halve toonafstand, de afstand tussen bijvoorbeeld E en F, maar ook tussen C en Des, en tussen Ais en B, bestaat ook de chromatische halve toonafstand, de afstand tussen een toon en een chromatische verhoging daarvan. Voorbeelden daarvan zijn de afstanden tussen C en Cis, tussen Cis en Cisis, tussen As en A, etc.
Zie ook
[bewerken|brontekst bewerken]Literatuur
[bewerken|brontekst bewerken]- Martin Lürsen,Grondslagen van de muziektheorie