Naar inhoud springen

Travestie (gender)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafTravesti)

Travestieis het gekleed gaan op een wijze die in de betreffende plaats en tijd cultureel geldt als die van een lid van de anderesekse.Dit gaat vaak samen met andere vormen vangenderexpressie.Travestie komt zowel bij mannen als vrouwen voor.[1][2]Travestie kan een vorm van expressie zijn, maar ook een seksuelefetisj.

Iemand die aan travestie doet, heet over het algemeen eentravestiet.Mannen die zich als uiting van hungenderidentiteitop glamoureuze wijze als vrouwen kleden noemt men ook weldragqueens.Vrouwen die zich op deze wijze als mannen kleden hetendragkings.

Travestie is iets wezenlijk anders dantransgenderzijn; een travestiet is doorgaans comfortabel met hetgeslacht waarmee diegene is geboren,terwijl een transgender persoon dat niet is.[3][4]

Het woord is heden ten dage wat verouderd. Men spreekt tegenwoordig vaker overcrossdressing.[5]

Etymologie

Het woord is rechtstreeks afgeleid van het Fransevoltooid deelwoordtravesti,wat "gekleed als iemand van de andere sekse" betekent.[6]

Historie

Travestie is een heel oud verschijnsel, dat al duizenden jaren voorkomt. Zo is er in het Oudtestamentische boekDeuteronomiumeen travestieverbod beschreven, en ook deKoranbehandelt striktseksespecifiekekledingvoorschriften.

In het verleden kwam travestie bij vrouwen meer voor. Zij konden - als overlevingsstrategie - zich als man kledend en gedragend meer bereiken dan in de destijds beperktevrouwenrol.Een voorbeeld isJeanne d'Arcuit het 15e-eeuwse Frankrijk. Ook het NederlandsezeemansliedDaar was laatst een meisje looswijst op deze praktijk. Een beroemde mannelijke travestiet was de 18e-eeuwse Franse diplomaatChevalier d'Éon.Naar hem werd mannelijke travestie vroegereonismegenoemd.[7][8]

De homo-uitgaansgelegenheidEldoradoaan deMotzstraßein Berlijn, die bekendstond om de travestie-optredens (foto uit 1932)

Travestie is sinds de 19e eeuw een vast onderdeel van dehomocultuur,waarin travestie-artiesten ofdragqueensoptreden in uitgaansgelegenheden en bij evenementen voor homo's. Zo waren er in hetBerlijnvan de jaren 1920 uitgaansgelegenheden die internationaal bekend stonden om de travestie-optredens, zoals hetEldoradoaan deMotzstraße.

Geschiedenis in Nederland

In Nederland traden in de jaren 1950 de "freules Van Pothoven tot Ruigenhoek" op in de sociëteit van hetCOCin Amsterdam. In de jaren 1960 kon men voor professionele travestie-optredens terecht in de nachtclubMadame Arthuraan de Korte Leidsedwarsstraat en voor amateurtravestieten in de gelijknamige bar in deWarmoesstraat.In 1985 werd de musicalMadame Arthuruitgevoerd met travestie-acts vanJos BrinkenFrank Sanders.Dezelfde twee brachten medio jaren 1990 een soortgelijke musical uit,ZZinderella.[9]

OmroepVeronicazond van 1995 tot 1997De Travestieshowuit, gepresenteerd doorRobert ten Brinken metNickie Nicoleals juryvoorzitter.[10]In 1997 werd travestietencaféDe Lellebelopgericht, gevestigd in deUtrechtsestraatin Amsterdam. Voorbeelden van bekende dragqueens zijnDivineenChi Chi LaRueuit de VS en voor NederlandVera Springveer,Hellun Zelluf,Agnetha Immergeil,Rose Murphy,Nickie Nicole,Dolly BellefleurenDiva Mayday.

RuPaul's Drag Race,de sinds 2009 uitgezonden Amerikaansetalentenjachtshowvoor travestieten, vormde wereldwijd een impuls voor de showtravestie. Onder meer in Amsterdam ontstonden hierdoor diverse zogeheten "drag-huizen". Dit zijn kleine groepen van jongere travestie-artiesten onder leiding van een ervaren oudere "drag-moeder". In Amsterdam waren er in 2015 ongeveer tien van dergelijke drag-huizen, met het House of Hopelezz als bekendste voorbeeld. In New York bestaan zulke drag-huizen al enkele decennia, waar ze vooral opvang boden voor arme zwarte homo- en transjongeren.[11]In 2020 werd een Nederlandstalige spin-off vanRuPaul's Drag Raceuitgezonden onder de naamDrag Race Holland.

Klassieke onderverdeling

Miss Understood
door David Shankbone
Travestiet in huiselijke kring
Een theatergroep, bestaande uit acht drag kings

Travestieten kan men ongeveer verdelen in de volgende categorieën:[bron?]:

  • Travestie door vrouwen om een mannenberoep te kunnen uitoefenen, zoals matroos of soldaat. BijvoorbeeldAal de Dragonderof de hierboven genoemde Jeanne d'Arc. In landen waar vrouwen de vrijheid hebben het beroep uit te oefenen dat zij wensen, is dit niet meer nodig.
  • Travestieten die proberen het uiterlijk van een vrouw te imiteren en dit niet doen voorseksuele opwindingof anderfetisjisme:dit noemt men ook welcrossdressing.
  • Travestieten die zich vooral tijdens uitgaan laten zien, in specialeuitgaansgelegenhedenvoor travestieten, zoals caféDe Lellebelin Amsterdam.
  • Showtravestieten die optreden intheaterenfilm.Deze noemt men ook weldragqueensen het beeld dat in demediavaak wordt gepresenteerd is op deze uitbundige travestieten gebaseerd. Vroeger was het theater een vrijplaats voor travestieten. In veelculturenis dat nog steeds het geval.
  • Travestierollen in theater, film enopera,waarbij het minder gaat om transgenderproblematiek dan om persoonsverwisselingen die onderdeel zijn van deplot.

Verkleedgedrag

Travestiet met een rode pruik

Travestie uit zich bij mannen in het dragen van voor vrouwen bestemdekleding,make-up,vrouwelijkesieraden,vrouwelijkeschoenen(bijvoorbeeld hoge hakken),pruiken,kunstmatigeborstenen soms ook het afplakken van depenis.

Bij vrouwelijke travestieten uit zich dit in het dragen van voor mannen bestemde kleding, mannelijke schoenen, geen make-up, korthaaren het zo plat mogelijk maken van de borsten.

Psychologie

Jonge travestiet

Een travestiet is een persoon die zich bij tijd en wijle verkleedt en voordoet als iemand van het andere geslacht. De meeste travestieten voelen zich er in het algemeen goed bij: het is een essentieel onderdeel van hungenderidentiteit.

De motieven van travestieten lopen echter uiteen. Het verkleden of 'kleden als' kan gericht zijn opseksuele opwindingofseksueel fetisjisme.Dat laatste wordt in de psychologiefetisjistisch transvestitismegenoemd. Sommige travestieten voelen zich lid van de andere sekse, dan is er sprake van een voorportaal voortransseksualiteitof eentransgenderidentiteit.

Travestie doet zich ook voor als het af en toe uit de dagelijkse rol te vallen en zich anders voor te doen dan men daadwerkelijk is.

Ook komt het voor – zeker in niet-westerse kringen – als uiting vanhomoseksualiteit.Men verwart of verwisselt dan de eigensekserolmet die van deheteroseksuelepartner (die men verbeeldt te zijn) van het andere geslacht dan dat waar men zelf toe behoort en op valt. De meeste travestieten zijn echter heteroseksueel.

Relaties en tolerantie

Travestie heeft geen direct verband met het hebben van interpersoonlijke en emotionele relaties. Travestieten gedragen zich in het dagelijks leven doorgaans niet als travestiet.

Veel mensen (vooral mannen) doen aan travestie zonder dat collega's,familieof ander bekenden dat weten. Binnen relaties wordt vaak de travestie niet gedeeld, zodat dit vaak stiekem dient te gebeuren. Er zijn echter ook vele travestieten die ook binnen hun relatie hun voorkeur kunnen beleven. Veelal speelt de travestie zich binnenshuis af.

Aangezien travestie zich veelal in de taboesfeer bevindt, komen de meeste travestieten er niet openlijk voor uit. Echter, op grote feesten en bijeenkomsten zijn er tegenwoordig vele travestieten te vinden, die zich in die gevallen vaak bijzonder extravagant kleden en kenbaar maken.

Op werkplekken wordt travestie – zelfs indien het enkel in de privésfeer wordt beleefd – niet in alle gevallen getolereerd. In bepaalde gevallen, wanneer de persoon in kwestie een beroep uitoefent waarbij hetgeslachtvan belang is, kan het zelfs leiden tot ontslag. Delgbt-beweging verzet zich daartegen. InNederlandheeft een enkeleFNV-bondschuchter de belangenbehartiging van travestieten op werkplekken op zich genomen.

In1983werd op voorspraak van deVNGin geheel Nederland het travestieverbod uit deAlgemene Plaatselijke Verordeninggeschrapt.[12]

Bekende travestieten

Films waarin travestie een centrale rol speelt

Zie ook

Literatuur

Zie de categorieTransvestitesvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.