Naar inhoud springen

Tsimshian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een Tsimshian, drumt tijdens een bijeenkomst inWuppertal(1999)

DeTsimshianzijn eeninheems volkvan de Noord-AmerikaanseNoordwestkust.Ze leven vooral inBrits-Colombia,het uiterste zuiden vanAlaska,en deAlexanderarchipel.Hun aantal is momenteel ongeveer 10.000, waarvan in Alaska - ongeveer 1.300. Ze behoren tot een grote groep kleineindiaanse volkerendie aan de noordwestkust van Noord-Amerika wonen.

De Tsimshian vormenhiërarchischeclan-matrilineairegemeenschappen en leven van de visserij en de jacht.[1]Zoals alle volkeren van de Pacifische kust danken de Tsimshians hun welvaart aan de overvloed aan vis, vooralzalm.Hun karakteristieke huizen zijn grotelanghuizengebouwd vancederhout.Deze huisvestten meestal een hele familie. Cultureletaboesverboden vrouwen en mannen om ongepast voedsel te eten tijdens en na de bevalling. Hethuwelijkwas een buitengewoon formele aangelegenheid met een langdurige en opeenvolgende reeks ceremonies. De Tsimshian-religie was gecentreerd rond de "Heer van de Hemel", die zijn volk hielp in tijden van nood door bovennatuurlijke agenten naar de aarde te sturen. De Tsimshians geloofden datnaastenliefdeenrituele reinigingvan het lichaam (met zowel reinigen alsvasten) de hoofdweg naar hethiernamaalswaren.

Net als de andere volkeren van de Pacifische kust, beoefenden de Tsimshians de rite van depotlatch,die zeyaawkof gewoonhet feestnoemden. Tegenwoordig komen mensen samen voor potlatches bij begrafenissen of voor de toewijzing van bepaalde titels of functies.[2][3]

Zie de categorieTsimshianvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.