Naar inhoud springen

Tsjaad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
République du Tchad
جمهورية تشاد
Jumhūriyyat Tshād
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Frans,Arabisch
Hoofdstad Ndjamena
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd PresidentMahamat Idriss Déby Itno
Regerings­leider PremierAllamaye Halina
Religie Islam52,1%,christendom44,1% (protestantisme23,9%,rooms-katholicisme20,0%, anders 0,2%),animisme0,3%, geen 2,8%[1]
Oppervlakte 1.284.000 km²[2]
Inwoners 6.279.931 (1993)[3]
16.877.357 (2020)[4](13,1/km²(2020))
Bijv. naamwoord Tsjaads/Tsjadisch
Inwoner­aanduiding Tsjader/Tsjadiër (m./v.)
Tsjaadse/Tsjadische (v.)
Overige
Volkslied La Tchadienne
Munteenheid CFA-frank(XAF)
UTC +1
Nationale feestdag 11 augustus,onafhankelijkheid van Frankrijk
Web|Code|Tel. .td| TCD | 235
Detailkaart
Kaart van Tsjaad

Tsjaad(uitspraak:[tʃat]), officieel deRepubliek Tsjaad(Frans:République du Tchad,Arabisch:جمهورية تشاد,Jumhūriyyat Tshād), is eenlandin hetcentrale deelvanAfrika,dat grenst aanLibië,Soedan,deCentraal-Afrikaanse Republiek,Kameroen,NigeriaenNiger.Delen van het land liggen in een gordel genaamd deSahel.Tsjaad heeft geen directe toegang tot zee. De hoofdstad isNdjamena.

ZieGeschiedenis van Tsjaadvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het gebied dat tegenwoordig Tsjaad omvat werd oorspronkelijk bewoond door verschillende stammen. Menselijke resten engrotschilderingenzijn het bewijs van een vroege bewoning. Na verloop van tijd vormde zich een aantal lokale koninkrijken die uiteindelijk overgenomen werden door het groteKanemrijkdat het zuiden van het land overheerste vanaf ongeveer de8e eeuw.Rondom dit koninkrijk vormde zich nog een aantal kleinere koninkrijken.

Tegen deMiddeleeuwenwerd Tsjaad beïnvloed door "buitenstaanders". Het land werd een stop voorArabischehandelaren die handel dreven met de lokale volkeren.

Aan het einde van de19e eeuwwaren Franse handelaren en ontdekkingsreizigers actief in het gebied. In1902werd Tsjaad officieel een kolonie vanFrankrijk.Tijdens deTweede Wereldoorlogwas Tsjaad de eerste Franse kolonie die brak met hetVichyregime en de kant van degeallieerdenkoos. Op11 augustus1960werd Tsjaad op een vreedzame manier onafhankelijk van Frankrijk.

Na de onafhankelijkheid begon in1965eenburgeroorlog.De burgeroorlog begon als een opstand tegen de belastingen in het doormoslimsgedomineerde noorden van het land. De opstandelingen werden gesteund door het buurlandLibiëdat deAouzoustrookin het noorden van het land claimde. Ook in het zuiden van het land waren er schermutselingen tussen de verschillende etnische groepen. Na deToyota-oorlogin1987kwamen Tsjaad en Libië een wapenstilstand overeen en in1994wees hetInternationale Gerechtshofde claim van Libië af. De burgeroorlog duurde tot1996,toen er een vredesverdrag werd gesloten en een nieuwegrondwetwerd aangenomen. In datzelfde jaar werdIdriss Déby,die al sinds 1990 aan de macht was, verkozen totpresident.

In 2003 werd in het oosten van Tsjaad een begin gemaakt met de opvang van een grote vluchtelingenstroom uit de aangrenzende Soedanese regioDarfoer.Oost-Tsjaad werd een instabiele regio, er braken gewapende opstanden uit. In 2006 werd een opstand van rebellen uit het oosten door het regeringsleger tegengehouden. Na onderhandelingen kwam er een vredesverdrag. Eind 2007 sloten drie rebellengroepen een alliantie waarmee ze het vredesverdrag verbraken. Op 2 februari 2008 waren de rebellen opgerukt tot aan het paleis van de president. De poging tot staatsgreep mislukte, maar bracht wel een vluchtelingenstroom naar buurland Kameroen tot stand.

President Déby stierf in 2021 nadat hij bij gevechten tegen rebellen in het noorden van Tsjaad dodelijk gewond was geraakt. Na zijn overlijden kwam zijn zoonMahamat Idriss Déby Itnoaan het hoofd te staan van een militaire overgangsregering.

Geografie, fauna en Flora

[bewerken|brontekst bewerken]
Satellietfoto zandstorm in Tsjaad

Het noorden van Tsjaad is onderdeel van deSaharawoestijnen er ligt ook hetTibestigebergtemet deEmi Koussi(3415 meter) als hoogste berg van het land. In het noordoosten ligt het hoogland vanEnnedi(ongeveer 1450 meter hoog).

Het centrum van het land wordt gevormd door droge graslanden die de overgangszone vormen (ook wel de Sahel). In het zuiden van Tsjaad liggen de Tropische laaglanden waarrivierenlopen die hetTsjaadmeervoeden dat langs de grens met Nigeria en Kameroen ligt.

In 2002 waren er minstens 134 soorten zoogdieren en 509 soorten vogels (354 inheemse soorten en 155 trekkende soorten). De jacht op olifanten door stropers is een ernstig probleem.

Bestuurlijke indeling

[bewerken|brontekst bewerken]
ZieProvincies van Tsjaadvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tot1 september1999was Tsjaad onderverdeeld in 14 prefecturen. Het land werd toen heringedeeld in 28 departementen en 1 stad. Deze indeling werd in2002weer gewijzigd om tot de regio's te komen. De regio's werden verder onderverdeeld in departementen. Sinds 2018 is de bestuurlijke indeling van Tsjaad grondig gewijzigd. Tsjaad is nu verdeeld in 17 provincies, 107 departementen en 377 gemeenten. De regio's zijn hernoemd in provincies.[5]

Tsjaad heeft meer dan 200 etnische groepen. Het ligt op de grens van twee werelden, de door Arabieren gedomineerde gebieden in Afrika en de gebieden die worden bewoond door zwarte Afrikanen. De bevolking in de oostelijke en centrale regio's is door haar lange contacten metEgypteen Soedan min of meer gearabiseerd. Meer dan twee derde van de bevolking van het land leeft op het platteland. DeSaravormen de grootste etnische groep met 20%; hiernaast zijn er ook nog deBagirmi,Kreish,TedaenMbumdie grotere groepen vormen.

Ongeveer 55% van de bevolking ismoslim,40% ischristen.De moslims wonen voornamelijk in het noorden en oosten van het land, de christenen enanimistenvoornamelijk in het zuiden.Ndjamena(voorheen Fort Lamy) is de zetel van eenaartsbisdom.Het land is sinds de oprichting in 1969 lid van deOrganisatie voor Islamitische Samenwerking.

De officiële talen van Tsjaad zijn hetFransen hetArabisch.Hiernaast hebben de meeste etnische groepen hun eigen taal.

Levensverwachting2015: 46 jaar.Zuigelingensterfte2015: 7,7%. Bevolkingsgroei: 2% per jaar (verdubbeling elke 35 jaar). De overbevolking van het land dat niet voldoende voedsel kan produceren voor de eigen bevolking heeft honger, ongelijkheid, sociaal onrecht en bedreiging van fauna en flora tot gevolg.

Einde 2000: 42.000 in Kameroen, 20.000 in Soedan. Vanaf 2003 huisvest Tsjaad onder toezicht van internationale organisaties grote groepen vluchtelingen uit de Soedanese regioDarfoer.

2003: mannen 44%; vrouwen 60%.[bron?]

Tsjaad is een van de armste landen ter wereld. Op deIndex van de menselijke ontwikkelingvan deVerenigde Natiesstaat Tsjaad aangegeven als het vijfde armste land; 80% van de bevolking leeft onder dearmoedegrens.Hetbruto binnenlands productwerd in 2005 geschat op 1.500Amerikaanse dollar($) per inwoner. Doordat het land volledig omringd wordt door andere landen en er dus geen directe zeeverbindingen zijn, worden de in- en uitvoer van producten extra bemoeilijkt en daarmee ook de ontwikkeling vertraagd.

Ongeveer 80% van de bevolking werkt in de landbouw en veeteelt.Katoen,veeteeltproducten,aardnotenenarabische gomvormen de belangrijkste producten. Export: 42% katoen, aardnoten, veeteeltproducten (1985), voornamelijk naarKameroenenFrankrijk.

In het zuiden van Tsjaad zijn olievelden die naar schatting 1 miljard vatenaardoliebevatten. De productie in deze velden is begonnen in 2003. De velden zijn ontwikkeld door een consortium geleid door tweeAmerikaansebedrijven die $ 3,7 miljard geïnvesteerd hebben. De export van deze olie is begonnen in 2004 via een pijpleiding door het naburige land Kameroen naar deAtlantischekust.

De economie van Tsjaad is gedeeltelijk afhankelijk vanontwikkelingshulp.Begin 2012 landde voor de eerste maal een chartervliegtuig met toeristen die de Tsjaadse Sahara wilden bezoeken. De sterk uiteenlopende opvattingen in verband met gastvrijheid, solidariteit en comfort tussen de bevolking en de westerse toeristen toonden duidelijk de grenzen van economische ontwikkeling via toerisme. Toeristen worden vaak met onverschilligheid geconfronteerd. De arme bevolking ziet hen meestal als niet uitgenodigde buitenlanders.

In Tsjaad iscorruptiewijdverbreid. In decorruptieperceptie-indexdie jaarlijks doorTransparency Internationalwordt gepubliceerd neemt Tsjaad de 167e plaats in van de 180 opgenomen landen.[6]Deze corruptie wordt gezien als een belangrijke hindernis bij economische ontwikkeling.[7]

Straatbeeld uit Tsjaad

Veel stammen in Tsjaad hebben hun eigen muziek en kunstvormen ontwikkeld. Door de grote diversiteit in verschillende stammen heeft Tsjaad ook een zeer grote variatie muziek en kunstvormen.

De grondwet van Tsjaad werd aangenomen in1996na een jarenlange burgeroorlog en het land is officieel eendemocratischerepubliek. Er is een universeel kiesrecht voor iedereen ouder dan 18 jaar.

Aan het hoofd van het land staat een gekozenpresident.Vanaf de staatsgreep in 1990 tot zijn dood in 2021 was ditIdriss Débyvan hetMouvement patriotique du Salut(MPS). Hij werd voor het eerst verkozen in 1996 en daarna nog vijfmaal (om de vijf jaar) herkozen. De verkiezingen van 2006 en 2011 werden door de oppositie geboycot. Volgens de grondwet van 1996 kon een president maar twee termijnen aan de macht blijven, waarbij de periode vóór de grondwet niet werd meegeteld. Deze limiet werd in 2005 echter opgeschort.

Kort na deverkiezingen van 2021,waarbij Déby opnieuw herkozen werd, kwam de president om het leven na gevechten tegen rebellen in het noorden van het land. Na zijn overlijden werd het parlement ontbonden en een militaire overgangsraad ingesteld onder leiding van zijn zoonMahamat Idriss Déby Itno.Het premierschap, dat bij een grondwetswijziging in 2018 was afgeschaft om de president meer macht te kunnen geven, werd heringevoerd.

De president in Tsjaad heeft veel directe macht. Hij is verantwoordelijk voor de benoeming van de minister-president, de staatsraad (ministers) en heeft invloed over de benoeming vanrechters,generaals,provinciale functionarissen en de directeuren van Tsjaads staatsbedrijven.

Tsjaad heeft een eenkamerparlement, denationale assemblee.De rechterlijke macht bestaat uit een hooggerechtshof, een hof van hoger beroep, criminele rechtbank en magistrate rechtbank.

Politieke partijen

[bewerken|brontekst bewerken]
  • Mouvement patriotique du Salut(MPS) 55 van de 125 zetels;
  • Union pour le renouveau et la démocratie(URD) 31;
  • Union nationale pour le Développement et le renouveau(UNDR) 15;
  • overige 24.

Tsjaad heeft een autoritair regime. In dedemocratie-index van The Economistneemt Tsjaad de 165e plaats in van de 167 opgenomen landen.[8] Amnesty Internationalmaakt melding van beperkingen in devrijheid van meningsuitingen van straffeloosheid bij misdaden begaan door het leger. De rechten van homo's staan onder druk: er ligt een wetsontwerp voor dat homoseksuele handelingen met 15-20 jaar detentie bestraft.[9]

Nationale feestdag

[bewerken|brontekst bewerken]

Jaarlijks wordt op 11 augustus de Onafhankelijkheidsdag gevierd.

Tsjaad heeft vier zones, van eenwoestijnklimaatin het noorden tot eentropisch klimaatin het zuiden. In het zuiden valt gemiddeld 1000 millimeter regen per jaar, in het noorden minder dan 130 millimeter. Rond de hoofdstad Ndjamena valt gemiddeld 630 millimeter regen per jaar.

Tsjaad heeft periodiek last vansprinkhanenplagenen droogtes.

Door de grote afwisseling van klimaatzones van noord naar zuid kent het land een zeer grote variëteit aan begroeiing, vanbosin het zuiden,savanneen drogegraslandenin het midden totwoestijnin het noorden.

Op andereWikimedia-projecten