Naar inhoud springen

Tweehuizig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bijtweehuizige(dioecische)plantenkomen demannelijkeenvrouwelijkegeslachtsorganenniet op dezelfde plant voor. Er bestaan dus zowel mannelijke als vrouwelijke planten van dezesoort.

Bijbloemplantenhebben deplantendaneenslachtigebloemen. Voorbeelden zijn depopulieren dewilg.Door tweehuizigheid treedt altijdkruisbevruchtingop. Een nadeel is dat alleen de vrouwelijke plantzaadvormt.

Bij demossen,levermossenenhauwmossenis de "plant" dehaploïdegametofyt.Bij tweehuizige mossen bevinden de geslachtsorganen (respectievelijk de mannelijke antheridia en de vrouwelijke archegonia) zich op verschillende planten.

Tweehuizigheid komt bij denaaktzadigenbij allepalmvarens(Cycadales), bij deJapanse notenboom(en rest van de verder uitgestorven familieGinkgoaceae) en bij ettelijkeGnetopsidavoor. Bij dePinaleskomt tweehuizigheid zelden voor.

Bij debedektzadigenhebben rond de zeven procent van allegeslachtenten minste een tweehuizige soort. Rond zes procent van alle bedektzadige soorten zijn tweehuizig. De meeste tweehuizige geslachten hebben alleen tweehuizige soorten, slechts een derde van de geslachten heeft meer dan één geslachtelijke verdeling. Hoewel tweehuizigheid wijdverbreid is bij de bedektzadigen komt dit maar bij ruim 40 procent van defamiliesvoor.

Tweehuizigheid komt bij detweezaadlobbigeniets vaker voor dan bij deeenzaadlobbigen.Bijzonder veel tweehuizige soorten komen voor bij deLauraceae,Menispermaceae,Myristicaceae,Euphorbiaceae,MoraceaeenUrticaceae.

Kenmerken die bovenmatig vaak voorkomen bij tweehuizige planten zijn in afnemende hoeveelheid:eenhuizigheidbij verwante soorten, klimmende groei, verspreiding van de zaden door dieren (zoöchorie), niet-dierlijke bestuiving (windbestuivingenbestuiving door water),struikachtigegroei en verspreiding in detropen.Heterotroofzijn slechts vier procent van de tweehuizige geslachten, in deze groep is tweehuizigheid overaanwezig met 43 van in totaal 135 heterotrofe geslachten.

Mossen en algen

[bewerken|brontekst bewerken]

Bijmossenen veelalgenbetekenttweehuizigdat slechts vrouwelijke of mannelijke voortplantingsorganen (bijvoorbeeldarchegoniaofantheridia) aanwezig zijn op verschillende planten. De term heeft hier dus betrekking op dehaploïdegametofyten niet op dediploïdesporofyt.In het geval van tweehuizige mossen hebben dezaadcellenhet moeilijker de archegonia met de eicel te vinden, dan bij eenhuizige planten. Tweehuizige soorten hebben dan ook minder vaak sporenkapsels dan de eenhuizige soorten, en vermenigvuldigen zich dan ook vakervegetatief.

Genetische bepaling van tweehuizigheid

[bewerken|brontekst bewerken]

Bij de meeste tweehuizige soorten bepaalt hetgeslachtschromosoomof de plant mannelijk dan wel vrouwelijk is. Bij de meeste soorten zijn de mannelijke planten heterogametisch XY en de vrouwelijke planten homogametisch XX. Uitzonderingen waarbij de mannelijke plant homogametisch is, zijnPotentilla fruticosaen het geslachtCotula.Het genetisch bepaalde geslacht kan echter door milieu-invloeden tenietgedaan worden. Zo kan de genetisch vrouwelijkekomkommerplantzowel mannelijke als vrouwelijke bloemen vormen door bespuiting metzilvernitraat.

Tweehuizigheid is bij dezaadplanteneenafgeleid kenmerk (apomorfie).Bij vele eenslachtige planten komenrudimentaireorganen van het andere geslacht voor. De eenslachtigheid ontstaat door onderdrukking van de vorming van organen van het andere geslacht: vrouwelijke planten zijn mannelijk steriel, de mannelijke planten zijn vrouwelijk steriel. Mannelijke steriliteit ontstaat meestal door reductie van demeeldraden,kleinestaminodiëngenaamd; bij vrouwelijke steriliteit zijn geenstempels(pistillodium) aanwezig.