Naar inhoud springen

VOC in Bengalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bengalen
Directoraat van deVOC(1655-1795)
Portugees-Indië 1627 – 1795 Britse Oost-Indische Compagnie
Algemene gegevens
Hoofdstad Pipeli(tot 1635)
Chinsura(vanaf 1635)
Talen Nederlands
PortaalPortaalicoon VOC
Het moderneBengalen:(BangladeshenWest-Bengalen.)
Mattheus van den Broucke (1620-1685), de tweede directeur in Bengalen doorSamuel van Hoogstraten

De aanwezigheid van deVOC in Bengalenbetreft een aantal handelsposten die deVOChad in de regioBengalen(het huidigeBangladeshen de Indiase deelstaatWest-Bengalen) tussen 1627 en 1795. Hunhandelsgebiedlag voornamelijk langs de rivier deGanges,en de handelsposten werden ook wel "kantoren" genoemd. Vanaf 1655 kreeg het gebied de status van directoraat met een eigen bestuur endirecteurinHougli;zieLijst van VOC-directeuren van Bengalen.

De hoofdplaats van het gebied was aanvankelijk Pipeli, dat evenwel een eind van de kust lag, en in 1635 werd de handelspost verplaatst naar het gunstiger gelegenChinsuraaan de rivierHooghly(een van de rivieren in de Gangesdelta). In deze periode sloot de VOC een afspraak met deNawabvan Bengalen, waarbij de stad Chinsura eigenlijk werd gehuurd. De Nawab was de plaatsvervanger van de Mogol, en feitelijk onderkoning van de regio Bengalen. Voordat de VOC een directeur aanstelde had de fiscaal (vergelijkbaar met een burgemeester) het dagelijks bestuur in handen. Tot die tijd vielen de kantoren onder het gouvernementCoromandel.Vanaf 1655 werd het gebied belangrijk genoeg bevonden voor een eigen bestuur, en kreeg Bengalen de status van directoraat.

Kaart van de Hollandselogein Hougly

Hougli of Chinsura

[bewerken|brontekst bewerken]
De Nederlandse handelspost in Hougli omstreeks 1665 gemaakt voor de eerste directeur doorHendrik van Schuylenburgh;metlijkverbrandingaan de rivier deHooghly.

Tot1632was er bij Hougli een Portugese vestiging. De VOC veroverde deze post op de Portugezen en de ontstane handelspost werd in1634de hoofdvestiging voor de handel in Bengalen. Deze verplaatsing zou slechts tijdelijk zijn, maar later werd besloten dit zo te laten. De aan de rivier deHooghlygelegen post werd bestuurd vanuitCoromandel,maar kreeg in1655de status van directoraat. Doordat de handelspost economisch gezien veel belangrijker werd, was een eigen bestuur noodzakelijk geworden.[bron?]Een jaar later werd de vestiging echter door eengetijgolfweggespoeld.[bron?]Daarom werd bij de zuidelijker gelegen plaats,Chinsura,een nieuwe post geopend onder dezelfde naam. Om eventuele aanvallen af te kunnen slaan werd de post in1687ommuurd en vanaf1740doorJan Albert Sichtermanomgebouwd tot fort met vier hoekbastions.Het fort kreeg de naamGustavus,naarGouverneur-generaalGustaaf Willem van Imhoff.

Rond 1670 was de chirurgijnNicolaas de Graaffin Bengalen gestationeerd. Hij heeft een aantal gebouwen getekend en geeft in zijn reisverhaal allerlei details over de compagniedienarenConstantin RanstenJoan van Oosterwijck.

Er werd in de post gehandeld inkatoen,opium,borax,gember,hennep,zijde(werd verscheept naar Batavia en Japan) ensuiker(dat inPerziëverhandeld werd). Evenals in de andere factorijen is er veel fraude gepleegd in de boekhouding, enConstantin Ranstkreeg als eerste (?) opdracht de zaak uit te zoeken. Rond 1684 werdenHendrik van Rheedeen Isaac Soolmans naar Bengalen gestuurd om orde op zaken te stellen.

Net als opDejimadreef het personeel particuliere handel om het schamele loon op te vijzelen. Wie niet rijk terugkwam, had op te grote voet geleefd.

De handelspost Hougli stond bekend als een van de mooiste van heel Azië. Er was behalve het sterke fort, ook een scheepswerf en een begraafplaats.

De handel bloeide in de eerste helft van deachttiende eeuwvolop, en de VOC besloot dat er vanuit Hougli rechtstreeks op Nederland gevaren mocht worden. Tot dan moesten alle schepen eerst naarBataviamaar de lading werd door deHeren XVIIte waardevol geacht. Wanneer de handelswaren namelijk eerst langs Batavia moesten, kwamen de schepen pas in de herfst, een periode met gevaarlijke stormen, aan in de Republiek. Daarom werd Hougli, naCeylonen Batavia, in1734de derde handelspost met een rechtstreekse verbinding. Er was sprake van oplopende concurrentie met andere Europese handelsposten in het gebied. Naast de Nederlanders waren er in Bengalen ook Britse, Franse en Deense kolonies. De Britten hadden inCalcuttade best gelegen locatie en eisten gedurende de 18e eeuw een steeds groter deel van de handel op.

Opiumproductie in India rond 1900

In het begin van de achttiende eeuw vielen grote delen van India ten prooi aan plundering en oorlog als gevolg van het wegvallen van het centrale gezag in hetMogolrijk.In Bengalen bleef de rust gehandhaafd dankzij de sterke gouverneur van de provincie,Alivardi Khan.Deze regeerde als onafhankelijk sultan, en stimuleerde de handel en economie door de Europese handelsposten steeds grotere rechten toe te kennen, zoals de versterking en bewapening van de handelsposten. Als gevolg ontstond met name tussen de Britten en Fransen een wapenwedloop. Na de dood van Alivardi Khan In1759grepen de Britten de gelegenheid aan om de Franse handelspost in te nemen. In deSlag bij Plasseyversloeg de Britse bevelhebberRobert Cliveook de nieuwe sultan. Clive stelde een marionet aan die de Britten zeer voordelige handelsvoorwaarden gaf. De Nederlandse gouverneur-generaalJacob Mosselbesloot dat de Britse invloed in het gebied moest worden ingeperkt. Er werden 350 Europese en 560 Aziatische militairen geronseld voor de operatie. De schattingen waren echter dat er 4.000 soldaten nodig waren, en de directeur van Bengalen (Adriaan Bisdom) protesteerde dan ook tegen het plan.

Toch was het eskader schepen al op deGangesop weg naar de strijd. Wat volgde was deSlag bij Chinsura.Het werd een ramp voor de Nederlanders aangezien de Britten van tevoren al op de hoogte waren van de Nederlandse plannen. In 1759, na afloop van de nederlaag, kwamen de VOC met de BritseEast India Companyovereen dat de VOC minder soldaten zou legeren in Bengalen. Ondanks deze beperking bleef de VOC nog veel jaren actief in de handel. Toch stagneerde deze langzamerhand en in1795werd de post opgeheven.

Andere handelsposten in Orissa, West-Bengalen, Bihar en Oost-Bengalen

[bewerken|brontekst bewerken]
Patna in de 19e eeuw
Zeilboot op Kaladan rivier bijSittwe
  • Pipeli- De havenstad Pipeli - het huidigeBaliapal- werd vanaf1627door de VOC aangedaan. De VOC vestigde hier haar hoofdkantoor, dat dienstdeed tot 1635, waarna het vanwege het ongezonde klimaat, de zandbanken in de rivier en de regelmatig terugkerende overstromingen is verplaatst. Vanuit Pipeli is vooral gehandeld inslavenensalpeter,waarvoor ook een raffinaderij was opgezet. Pipeli is ook na 1635 aangedaan als in- en uitvoerhaven zonder dat er permanente vestiging was. Vijfmijlten westen lag:
  • Baleshwar(BellesoorofBalasore) - Deze bekende havenstad werd aangedaan door de Engelsen (vanaf1633), door de Fransen (vanaf1674) en de Denen (vanaf1676). Ook de VOC opende er in1675een factorij. De post fungeerde onder andere als verbinding tussen Bengalen en deCoromandel.DeEast India Companybouwde hetfort,Williamgenoemd naar koningWillem III van Oranje.
  • Patna- De landinwaartse gelegen post was relatief klein (er was acht man personeel aanwezig) maar was ze belangrijk voor de handel in salpeter, katoen enAmfioen.
  • Chhapra- Deze post lag net als Patna een stuk landinwaarts. De salpeter uit Patna werd in een raffinaderij van de compagnie verwerkt. Salpeter werd gebruikt als grondstof voorbuskruiten vooral in tijden van oorlog was de vraag hierna groot.
  • CossimbazarofKassamabazar- Dit was een van de belangrijkste handelsposten van Bengalen waar tevens de opperkoopman gevestigd was. Het belangrijkste product waszijde,een zeer gevraagd product inJapandat daar met grote winst werd verkocht. De VOC heeft in Kassamabazar een eigen weverij opgezet, waar ruim 600 mannen of vrouwen werkten. Er werden tevens zilverenropijen,de munteenheid van het Mogolrijk, geslagen.
  • Dhaka- Deze stad was het middelpunt van de textielhandel. De VOC en Engelsen openden rond 1665 een factorij in de stad die opbloeide onder de nieuw aangetredenShaista Khan.Vanwege de winsten vroeg deonderkoningvanBengalende VOC te hulp in zijn oorlog tegen hetKoninkrijk Arakan,het NW-deel vanMyanmar,dat uit was op het maken van slaven. Shaista Khan stuurde een speciale gezant naarJoan MaetsuyckerinBatavia.
  • Malda- Vanuit Malda is korte tijd door de VOC gehandeld in katoenen stoffen. Door de slechte conditie van de VOC-onderkomens en de gespannen houdingen met het lokale bestuur werd de post snel gesloten.
  • Mirzapore- Deze post lag ten noorden van Murshidabad. De VOC beschikte er over een hospitaal voor zieke medewerkers.
  • Murshidabad- Deze post is tussen1710en1759door de VOC gebruikt om zilver om te slaan in de Bengaalse munteenheid.
  • Rajmahal- Deze post lag in het noorden van Bengalen. Hier werden tot 1710 de munten voor de VOC beslagen. Ook de Engelsen hadden een post in het dorp.
  • Sherpur- In deze stad was tijdelijk een VOC-kantoor voor de handel in zijde. Deze zijde was echter niet van dezelfde kwaliteit als de zijde uit Cassimbazar, die grotere winsten opleverde.