Veldspoor
Eenveldspoor,in bosomgevingen ookBoss poorgenoemd, is een specifieke toepassing vansmalspoorwegendie vooral gebruikt werd voortransportin delandbouw,bosbouw,industrieen aanvoer van grondstoffen zoalsklei,turf,hout,grindenzand.Meestal wordt het transport uitgevoerd met behulp vanlorries.Veldspoor was bijna uitsluitend voorgoederentransporten is derhalve geen infrastructuur voor eenopenbaarvervoersysteem.
Geschiedenis
[bewerken|brontekst bewerken]Smalspoor is al oud. Voor transport van bijvoorbeeldsteenkoolin mijnen werden al in de 18e eeuw wagons ontwikkeld die op houtenrailsreden. Deze rails lagen op houtenbielzen,de wagentjes werden "hond" genoemd.
Het gebruik van veldspoor brak pas goed door na de uitvinding van de "draagbare spoorweg" door de Franse boerPaul Decauvillein 1875, die na succesvolle introductie op zijn eigen boerderij vervolgens een fabriek oprichtte voor massaproductie van dit systeem, dat in vele landen werd gekopieerd, onder meer doorOrenstein & Koppelin Duitsland enSpoorijzerin Nederland.
Tegenwoordig wordt er haast geen veldspoor meer gebruikt, het transport van goederen vindt nu vaak metvrachtautosplaats. Alleen daar waar debodemgesteldheidhet niet toelaat is nog veldspoor in gebruik, zoals bij de verveenderijen inDuitsland,of bijtunnelbouwen in demijnbouw.In binnen- en buitenland zijn er diversemusea waar het veldspoormaterieel verzameld en daarmee voor de toekomst bewaard wordt.HetIndustrieel Smalspoor MuseuminEricais voor een groot deel aan veldspoor gewijd.
Bovenbouw
[bewerken|brontekst bewerken]Despoorwijdteligt veelal tussen de 400 en 1000mm,waarbij in Nederland de meestvoorkomende spoorwijdten 600, 650, 700 en 900 mm zijn. Toch heeft er in Nederland ook één lijn bestaan van 350mm.[1]De bovenbouw (rails en biels) varieert van licht materiaal, waarbij het railraam door tweepersonengedragen en gelegd kan worden en vaak zonder onderbouw provisorisch gelegd wordt. Dit in tegenstelling tot zwaar materiaal dat ingebed is, en waarop met zware lasten gereden kan worden. Krappe bogen maken het mogelijk om een gunstig spoorverloop te volgen in moeilijk terrein zonder dure ingrepen en kunstwerken (bruggen e.d.).Wisselsendraaischijvenmoesten in het algemeen met de hand bediend worden.
Materieel
[bewerken|brontekst bewerken]Er werden en worden eenvoudige en robuuste voertuigen oflorriesgebruikt, vaak waren dit producten uit kleine series of zelfbouw. In het begin werden de wagens doorpaardengetrokken maar ook wel doormensengeduwd, later (in de 19e eeuw) kwamen erlocomotievenin gebruik. Eerst werden erstoomlocomotievengebruikt, maar toen er (in de 20e eeuw) betrouwbaredieselmotorenkwamen werden de locomotieven hiermee uitgevoerd. Het voordeel van deze locomotieven was dat er voor de bediening maar één persoon nodig was en dat de loc niet op stoom hoefde te komen en dus op elk gewenst moment gebruikt kon worden. Ook werden er locomotieven doorelektromotoren(accuofbovenleiding) aangedreven, dit vooral in demijnbouwwaar geen uitlaatgassen mogen vrijkomen. Door de lage snelheden van de locomotieven was er geen beveiliging nodig, het rijden op zicht was gewoonte. Soms was er bij het kruisen van grote straten een bel en/of lichtsignaal aanwezig.
Toepassingen
[bewerken|brontekst bewerken]Aannemersspoor
[bewerken|brontekst bewerken]Zoals gebruikt in deaannemerij,bijvoorbeeld bij de aanleg van kanalen en autosnelwegen en dijken, bijvoorbeeld deAfsluitdijk.
Bij de opbouw van het zendstationRadio Kootwijkwerd van 1918 tot 1924 gebruikgemaakt van een smalspoor tussen het zendstation enhalte Asselvoor de aanvoer van materialen. Later ging het goederenvervoer over normaalspoor, en wel in verbinding met het westelijker gelegenstation Kootwijk.
Baksteen- en dakpannenindustrie (steenfabrieken)
[bewerken|brontekst bewerken]Op grote schaal is in deuiterwaardenlangs deNederlandse grote rivierenklei gewonnen ten behoeve van de fabricage vanbouwkeramiek,maar ook in de Achterhoek en in deknipkleigebiedenvan Groningen. Tegenwoordig zijn museale voorbeelden te vinden bij deGelderse Smalspoor Stichting,Museum steenfabriek De Werklust,Stichting Rijssens LeemspoorenStichting VeldspoorBij Tegelen zijn er nog tunnels, bij Winsum is er nog rails op een steiger, nabij Biessum is er nog een tunnel, nabij Winterswijk is er restant van de rails op de Driemarkweg. Bij Losser is ook een steenfabriekmuseum, met een smalspoor dat ook langs een weg gaat.
Bosspoor
[bewerken|brontekst bewerken]Met name Staatsbosbeheer had decennialang Boss poren in gebruik. Maar ook particulieren gebruikten het om hout, arbeiders en gasten te vervoeren. In de Boss en bij Nunspeet was een groot netwerk, en ook op de landgoederen Bornia en Heidestein bij Zeist.[2]
In België was er eenDecauville- Boss poor in het Zoniënwoud.
Industrie in het algemeen
[bewerken|brontekst bewerken]Tot ver in de eerste helft van de20e eeuwspeelde veldspoor een grote rol in het internetransportin en rondfabrieken.Met de komst van de veel flexibeler en efficiënterevorkheftruckis het industriële smalspoor zo goed als verdwenen. Bij de voormalige locatie van een houthandel inUlftwaren lange tijdlorriesin gebruik. Het spoor ligt er nog steeds.
Landbouw
[bewerken|brontekst bewerken]Veldspoor werd vroeger veel toegepast inland- entuinbouw.
Voor het oogsten vansuikerrietzijn er uitgebreide smalspoornetwerken van duizenden kilometers lang in:
- Queensland,Australië(4000 km).
- QurnainEgypte,aan de westelijkeNijloevertegenoverLuxor.
- In Taiwan was er 3000 km; de laatste lijn zou inactief zijn sinds 2015, maar in 2022, 2023 en 2024 werd er toch weer gereden.[3]Er zijn ook museumlijnen.ZieSuikerspoorlijnen van Taiwanvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Ook op Java in Indonesië waren en zijn er veel suikerfabrieken met smalspoorlijnen/Decauville-sporen. Sommige gebruiken nog steeds stoomlocomotieven. Diverse fabrieken zijn verdwenen, of hebben alleen nog treinen op of bij de fabriek, maar er zijn ook nog enkele netwerken actief; de grootse is bij Semboro, en dat sluit aan op het netwerk van Jatiroto.
Mijnbouw
[bewerken|brontekst bewerken]Demijnbouwis praktisch gesproken de eerste toepassing vanspoorwegenin het algemeen. Ook in de Limburgse mijnen was er "veldspoor", eigenlijk smalspoor dus.
Militair veldspoor
[bewerken|brontekst bewerken]Het hoogtepunt van militair veldspoor was in deEerste Wereldoorlog,tijdens welke duizenden kilometers smalspoor in voornamelijk 600 mm spoorwijdte werden aangelegd.
- De voornamelijk aan het DuitseOostfrontgebruikte smalspoorwegen heettenHeeresfeldbahn.Een voorbeeld is despoorlijn Stende-VentspilsinKoerland.
- Aan hetwestelijk front,in deloopgraveninBelgiëenFrankrijk,de zogenoemdetrench railways.
- Er is een stukje van een oorspronkelijk militaire lijn overgebleven als museumlijn: dePetit Train de la Haute Somme.(Froissy Dompiere light railway,stoomtrein, 600mm spoorbreedte, 7km lang.
- InFrankrijkalskazemattenspoorwegin deMaginotlinie,en als aanvoerlijn (bijvoorbeeld deVoie Sacrée). Deze systemen zijn onder andere gebouwd alsSystème Péchot,een door de Franse kolonel Péchot doorontwikkelde variant van hetDecauvillesysteem.
- DoorGroot-BrittanniëalsWar Department Light Railways.
- Te Harskamp is er 40 kilometer veldspoor geweest op militair terrein.
Parkspoorlijnen
[bewerken|brontekst bewerken]Voorbeelden zijn deAmsteltreinin hetAmstelparkinAmsterdam-Zuid,en een smalspoorlijntje in de voormaligeFlevohof[4]inBiddinghuizen,na het faillissement van de Flevohof in 1994 voortgezet als deWalibi ExpressdoorfamiliepretparkWalibi Holland.HetDiscovery Museum,voormalig Industrion,[5]in Kerkrade had in de jaren 90 een veldspoorbaan. DeEfteling Stoomtrein Maatschappijmag niet in deze rij ontbreken maar gezien de zwaarte van het spoor is dit eigenlijk geen veldspoor meer.
Trümmerbahn
[bewerken|brontekst bewerken]In de nasleep van deTweede Wereldoorlogwerden de zogenoemde Trümmerbahnen gebruikt om het vele puin af te voeren van gebombardeerde steden. Deze werden voornamelijk inDuitsland,maar ook in de Nederlandse stedenArnhem,Hengelo (Ov),NijmegenenTielgebruikt.[6]
Veenontginningen
[bewerken|brontekst bewerken]Bij deturfwinningin Zuidoost-Drentheis eveneens gebruikgemaakt van smalspoor. Hier werden 900 mm-lijnen aangelegd om turf en turfstrooisel uit het veengebied af te voeren. Het smalspoor was het belangrijkste transportmiddel.[7]In hetAmsterdamsche Veldlag een smalspoorlijn van 18 kilometer lengte door het veen, tot inSchöninghsdorfinDuitsland.Deze lijn had bovendien allerlei aftakkingen. Deze lijn is tot 1983 gebruikt. In hetIndustrieel Smalspoor MuseuminEricazijn hiervan restanten te zien. In Duitsland is zijn nog diverse lijnen in gebruik. Net over de grens met Nederland ligt het grootste netwerk van EuropaFeldbahn Rühlermoor(120 km lang).
In hetVeenparkteBarger-Compascuumligt smalspoor met spoorwijdte van 700 mm door het veengebied, geëxploiteerd door deEerste Drentse vereniging van Stoomliefhebbers.In het veenmuseum Vriezenveenseveld bijVriezenveeninTwenterijdt een veentrein met een-, twee- en viercilindermachines.
Vergelijkbaar materieel werd ook gebruikt in deLimburgsePeel.
Tussen 2018 en 2023 was er veldspoor met railfietsen in gebruik op het Holtingerveld.[8]
In Ierland was er een turf-veldspoornet van 2000 km lengte, dat daarmee langer was dan het net van de Ierse spoorwegen. In 2020 werd de laatste veencentrale stilgelegd.
Veldspoorfabrikanten
[bewerken|brontekst bewerken]- Decauville
- Deutz
- DIEMA
- Du Croo & Brauns
- Gmeinder
- Hatlapa
- Henschel & Sohn
- GE Jenbacher
- Arnold Jung Lokomotivfabrik
- Kröhnke
- Lokomotivbau Karl Marx Babelsberg
- Moës
- Motor Rail & Tramcar Co Ltdbekend van de "Simplex" locomotieven.
- Orenstein & Koppel
- Ruston & Hornsby
- SCHÖMA
- Simplex (Nederland)automobiel- en motorfabrikant die enkele smalspoor railauto's heeft gebouwd.[9][10]
- Spoorijzer
- Strüver Aggregatebau KG
- Whitcomb Locomotive Works
Musea in Nederland met veldspoor
[bewerken|brontekst bewerken]- Voormalig
- In deEngbertsdijksvenenbijKloosterhaarreed (van 1999 t/m 2005) een excursietreintje vanStaatsbosbeheerop smalspoor dat voorheen voor de turfwinning werd gebruikt.
- Pony- en Motortram 't Joppe
- Stichting Stoomcentrum Zeeland
- Decauville Spoorweg Museum
- Actueel
- Amsteltrein
- EDSin hetVeenparkteBarger-Compascuum
- Gelderse Smalspoor Stichting
- Industrieel Smalspoor Museum
- Museum steenfabriek De Werklust
- Museum steenfabriek De Panoven
- Stichting Rijssens Leemspoor
- Stichting Veldspoor
- Stoomtrein Katwijk Leiden,voorheen Stoomtrein Valkenburgse Meer
- Veenmuseum Vriezenveenseveld
Literatuur
[bewerken|brontekst bewerken]- (de)Feld- und Schmalspurbahn-Verlag Karl Paskarb: Paul Roloff Feldbahnen, Nachdruck Februar 2001
Externe links
[bewerken|brontekst bewerken]- industriespoor.nl- website gewijd aan industriespoor in Nederland
- veldspoor.nl- vooral veel foto's
- ↑Smalspoor in bedrijf, H. Sluiters, uitgeverij Walburg, Zutphen, 1998, pagina 21.
- ↑Smalpoor in bedrijf, Henk Sluiters, Walburg pers, 1998.
- ↑https:// taisugar.tw/english/Attractions_detail.aspx?n=11997&s=287&p=279.
- ↑Nostalgische site over de Flevohof
- ↑Aan Industrion gewijde website "langs de rails" van Nico Spilt
- ↑Geschiedenis smalspoor volgens het Nationaal Smalspoor Museum
- ↑https://nl.naturpark-moor.eu/service/veenpoorten/industrieel-smalspoor-museum
- ↑Industriespoor Holtingerveld
- ↑Nationaal Smalspoor Museum Railauto 1
- ↑Nationaal Smalspoor Museum Railauto 2