Naar inhoud springen

Vilt (textiel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vilt in verschillende kleuren
Eenfedoragemaakt doorBorsalino
Viltnaalden
Wolvezel met schubben

Viltis eenniet-geweventextielsoortwaarbij de vezels door bewerking in elkaar gehaakt zijn en er een dichte stof is ontstaan die waterafwijzend is. Voorbeelden zijn deduffelse stofuit Vlaanderen en delodenstof uit Oostenrijk.[1]

Vilt was vermoedelijk de eerste vorm vantextieldie de mens vervaardigde, al komt een prehistorische manier van ineenvlechting van plantenstrengen daar ook voor in aanmerking. In elk geval ging de uitvinding van het vilt die van hetwevenen hetbreienruimschoots voor. De oudste bewaarde viltresten dateren van circa 6500 voor Christus en werden gevonden inKlein-Azië.

Ook in later tijden was hetvolleneen belangrijke stap in het maken van lakense stof. Het werd op grote schaal toegepast, in eerste instantie met de voeten in grote kuipen, later involmolens.

Samenstelling en productie

[bewerken|brontekst bewerken]

De basis van de productie van vilt is een chemisch proces waarbij de wolvezels door bewerking in elkaar haken. Wol is een vezel die eenvoudig in elkaar haakt vanwege de kenmerkende schubben. Als deze vezels langs elkaar schuiven en de schubben zijn tegengesteld gericht dan zullen de schubben in elkaar haken. Vilt kan op verschillende wijzen gemaakt worden.

Bij deze techniek wordt vilt gemaakt doorwolmet heet water te bevochtigen en tegelijk door wrijving te stimuleren zodat de vezels langs elkaar schuiven. Doordat de schubben het teruggaan verhinderen zal de vezelmassa steeds compacter en steviger worden. Deze productiestap heetvollen,vilten of walken. Het is een langdurig proces, omdat nooit meer dan vijf procent van de vezels tegelijk van plaats verandert.[bron?]Iets daarvan is terug te zien als men een wollen kledingstuk heet wast: de wol krimpt doordat de vezels in elkaar zijn gaan haken. Eeuwenlang werd er vilt op deze wijze gemaakt met behulp van water,zeep,warmte en wrijving.

Bij deze techniek wordt een droog stukje wol doorprikt met een naald met weerhaakjes. Deze naalden hebben aan het uiteinde een inkeping die de vezels oppikken en meenemen. Omdat de inkeping schuin is, neemt deze de wolvezel niet meer terug en blijft de vezel vervlochten in de vezels waar de naald haar achterlaat. Zo wordt het vilt steeds dichter en kunnen vormen gemaakt worden. Speciale naaldviltmachines bevatten op zogeheten naaldrollen vele van zulke naalden en produceren daarmee vilt op grote schaal. Deze techniek maakt het ook mogelijk om synthetische vezels te gebruiken. Afhankelijk van de samenstelling van de vezels is synthetisch vilt beter bestand tegen bepaalde chemische stoffen, extreme temperaturen of specifieke mechanische arbeidsomstandigheden.

Van oudsher worden stoffen uit vilt gebruikt voor jassen, kleding, hoeden, laarzen en uniformen.

In de muziekinstrumentenbouw spreekt men meestal van 'feuter' in plaats van 'vilt'. Feuter wordt in de instrumentenbouw vooral gebruikt als geluidsdemping: het dempen van de snaren bij eenpiano,het dempen van de mechanieken bij eenpijporgel,etcetera.

De wanden vanMongoolsetenten (joerten) worden nog steeds gemaakt van vilt.

Vilten draagtassen worden meer en meer gebruikt. Doordat ze sterk enduurzaamzijn, dienen ze als de klassieke vervanging van de vervuilende plastieken zak.

Ze worden in alle formaten en modellen geproduceerd. Van schoudertassen, wijntassen totboodschappentassen.Ze hebben een luxueuze, warme en stoere uitstraling en kunnen in meerdere kleuren vervaardigd worden. De klassieke vilten draagtassen zijn zwart, donker of lichtgrijs.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de paginaViltopWikimedia Commons.