Naar inhoud springen

Walvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafWalvissen)
ZieWalvis (doorverwijspagina)voor andere betekenissen van Walvis.
Eenbultrug

Walvissenzijn een groep van volledig in het water levendeplacentalezeezoogdieren.Ze vormen een informele groepering binnen de infraordewalvisachtigen(Cetacea), meestal zonder dedolfijnenenbruinvissen.

Het woord "walvis" komt vanProto-Germaans*hwalaz,vanProto-Indo-Europees*(s)kwal-o-,wat "grote zeevis" betekent.[1][2]

Men heeft walvisachtigen in twee subgroepen onderverdeeld: detandwalvissen(Odontoceti) en debaleinwalvissen(Mysticeti). Tandwalvissen zijn roofdieren met een groot gebit; voorbeelden zijn dedolfijnen,bruinvissenenpotvissen.Baleinwalvissen, zoals deblauwe vinvisen denoordkapers,hebben in plaats van een gebit eenhoornachtige zeefstructuurwaarmee ze hun voedsel uit het water filteren.

Walvissen hebben een torpedovormig lichaam met een niet-flexibele hals, ledematen in de vorm zwemvliezen, geen externe oorschelp, een grote staartvin en een platte kop (met uitzondering van degrondeldolfijnenen despitssnuitdolfijnen).

Mensen doen al sinds deprehistorieaanwalvisvaartvanwege de producten die er van walvissen te maken zijn. Vanaf de 17e eeuw werd de walvisjacht echter geïndustrialiseerd en raakten walvissen met uitsterven bedreigd. In de 20e eeuw zijn walvissen beschermd door hetinternationaal recht.De walvisvaart is nu zeer omstreden en grotendeels verboden sinds het moratorium op commerciële walvisvaart van deInternationale Walvisvaartcommissie(IWC) in 1982.

Anno 2020 absorbeerden walvissen ongeveer een procent van allekoolstofdioxide(CO2) wereldwijd. Dat komt omdat hun uitwerpselen een snellere groei veroorzaken van hetfytoplankton,drijvend plantaardig materiaal dat zuurstof genereert en koolstof absorbeert. Ten tweede slaan walvissen enorme hoeveelheden CO2op in hun lichaam, dat op de bodem van de oceaan komt te liggen als ze sterven.[3]Iedere grote walvis neemt gemiddeld 33 ton CO2op, terwijl eenboommaar maximaal 22 kilogram CO2per jaar kan opnemen. In december 2019 bleek uit een studie van hetInternationaal Monetair Fonds(IMF) dat, als walvissen van hun toenmalige populatie van 1,3 miljoen zich verder zouden herstellen naar hun omvang van voor de industriële walvisvaart (in de 16e eeuw, toen er ongeveer 4 tot 5 miljoen walvissen waren), zij jaarlijks 1,7 miljard ton CO2zouden opvangen, hetgeen een belangrijke oplossing zou zijn voor hetbroeikaseffect.[4]