Naar inhoud springen

Westenwindgordels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De westenwinden in het blauw en depassaatwindenin het geel en bruin.

Dewestenwindgordelszijn dedoorstaande windendie gemiddeld tussen 30° en 65°breedteliggen. Ondanks de naam is de bestendigheid in vergelijking met depassatenenmoessonsbetrekkelijk klein en ligt in de orde van 40 tot 50%. Vooral aan de poolzijden zijn de begrenzingen aan sterke schommelingen onderhevig.

De westenwinden ontstaan door delagedrukgebiedenvan dewestcirculatie.Dezefrontale depressieshebben op hetnoordelijk halfrondeenklimatologischminimum in hetIJslandlaagop deAtlantische Oceaanen hetAleoetenlaagop deGrote Oceaan.Op hetzuidelijk halfrondligt er eencircumpolairegordel van lage druk tussen 40° en 65°breedte.

De frontale depressies hebben een grote invloed op hetweerin de westenwindgordels, waar dan ook een hogebedekkingsgraadis met veelneerslagenstorm.Hetzuidelijk halfrondbestaat op deze breedten praktisch geheel uit oceaan, zodat de wind hier meer doorstaat. Het weer kan daardoor zo vaak zo slecht zijn, dat het gebied tussen 40° en 50°Z wel deRoaring Fortieswordt genoemd en het gebied van 50° tot 60° wel deFurious Fifties.In deZuidelijke Oceaankomt het tussen april en oktober zelden voor dat het er langer dan een dag of zeven goed weer is. De krachtige doorstaande winden veroorzaken daar dewestenwinddrift.

Het weer in de westenwindgordels is bijzonder veranderlijk met grote afwijkingen van het klimatologisch gemiddelde. Vrijwel allewolkengeslachtenkomen geregeld voor. Vooral op het noordelijk halfrond is het verschil tussen de oost- en westkust van de oceanen opvallend. In deAtlantische Oceaanis dit verschil nog groter dan in deGrote Oceaan.De westelijke winden voeren inWest-Europazachte, vochtige oceaanlucht aan van boven deGolfstroom.Aan de Amerikaanse kust wordt echter vooral koude continentale lucht aangevoerd. Dejaarlijkse gangboven West-Europa is dan ook een stuk kleiner dan die van de oostkust van Amerika.

  • Ham, C.J. van der; Korevaar, C.G.; Moens, W.D.; Stijnman, P.C.(1998):Meteorologie en Oceanografie voor de zeevaart,De Boer Maritiem.