Naar inhoud springen

Zaadcel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spermatozoïden bijalgenenplanten.

Eenzaadcel,antherozoïde,spermatozoïdeofspermatozoön(meervoud:spermatozoa) is de mannelijke (haploïde)geslachtscel.Afhankelijk van delevenscyclusvan hetsoortworden de zaadcellen door haploïdeorganismengevormd doormitosezoals bijmossen,varensen velealgeninantheridia,of bijdiploïdeorganismen doormeiose(reductiedeling) zoals bijdierenin detestes.Dierlijke zaadcellen werden in1677doorAntoni van Leeuwenhoekontdekt.

Een zaadcel kan eeneicelbevruchtenom eenzygotete vormen, die dan, afhankelijk van delevenscyclus,tot een nieuw organisme kan uitgroeien of zich meiotischdelen.

Bij mannelijke dieren worden zaadcellen in grote hoeveelheden gemaakt in deteelballenen in hetspermabij deejaculatiemet miljoenen tegelijk uit het lichaam getransporteerd.

Menselijke zaadcel

[bewerken|brontekst bewerken]

Menselijke zaadcellen hebben een kop van 0,005 bij 0,003 mm en eenzweepstaartjevan 0,05 mm lang. De staart wordt door de zaadcel gebruikt om zich voort te bewegen. De zaadcel bevat slechts een zeer kleine hoeveelheidcytoplasma,hij heeft de specifieke functie van het transport van hetDNA.Onder normale omstandigheden bevat een zaadcel de informatie die hetgeslachtvan een kind bepaalt.

Net voor de staart liggen erg veelmitochondriëndie voor de energievoorziening dienen. In de kop van de zaadcel zit hetacrosoom,dat eenenzymbevat waarmee de eiwitlaag van de eicel afgebroken kan worden. Zo kan de zaadcel de eicel binnendringen.

Een zaadcel kan in het lichaam van de vrouw gemiddeld twee dagen overleven. Onder gunstige omstandigheden kunnen zaadcellen tot zes tot tien dagen nageslachtsgemeenschapin het lichaam van een vrouw overleven en soms nog langer.[1]Hierdoor kan bij een eisprong tot zeven dagen (of meer) na geslachtsgemeenschap in sommige gevallen tot een bevruchting leiden.

Om vast te stellen of een man onvruchtbaar is kan eensemenanalysegedaan.

Zaadcel
  1. Ned. Tijdschrift voor Geneeskunde 2005; 149, pp. 1207-1210