Naar inhoud springen

Zee

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Turkse kust,Middellandse Zee
Chileense kust
Golf van Riga
Noordzee
Zwarte Zee

Eenzeeis een grote hoeveelheid water, die in verbinding staat met een andere zee of met eenoceaan,die ook als zee kan worden aangeduid, zij het dat een oceaan een zelfstandig geheel vormt met een eigen circulatie (zeestroom). Een zee daarentegen, heeft een bodem die bij eencontinentbehoort (continentaal plat). Als de verbinding tussen zeeën smal is en uit een of meerzeestratenbestaat, spreekt men van eenbinnenzee.

Zeeën worden gevoed doorrivierenen door regenwater.

De zee als natuurfenomeen

[bewerken|brontekst bewerken]

Degeologievan de zeebodem wordt in hoge mate bepaald doorplatentektoniek.Nieuw gesteente komt naar de oppervlakte in demid-oceanische ruggen,die wereldwijd met elkaar verbonden zijn en ongeveer een derde van de oceaanbodem beslaan. De bodem van de diepzee is geologisch relatief jong: de oudste afzettingen zijn ongeveer 150 miljoen jaar oud, dus minder dan 5% van de ouderdom van de oudste continentale gesteenten. Men neemt aan dat eventuele afzettingen in de diepzee van voor deJuradoorsubductieintroggenzijn verdwenen. De hele oceaanbodem schuift langzaam weg van de mid-oceanische rug. Bij deAtlantische Oceaanresulteert dit in het uit elkaar drijven van de continenten; bij deGrote Oceaanverdwijnt de oceaanbodem in troggen langs dering van vuur,een actieve zone van vulkanen en diepe aardbevingen langsheen bijna de hele kust. De Grote Oceaan wordt dus langzaam kleiner, terwijl de Atlantische Oceaan groter wordt. Een ander gevolg van de drift van de oceaanbodem is het ontstaan van kettingen van vulkanische eilanden boven zogenaamdehotspots.[1]

Het water op aarde is continu in beweging. Door degetijdenwerkingbeweegt het water in de oceanen en de randzeeën daarvan zich iedere dag heen en weer. Door verschillen in dichtheid (als gevolg van o.a. temperatuur enzoutgraad), ontstaanzeestromingendie voor watertransport over onze planeet zorgen. Door hetCorioliseffectdraaien deze stromingen op hetnoordelijk halfronddoorgaans tegen de klok in, op hetzuidelijk halfrondmet de klok mee. De zeestromingen zijn een van de belangrijkste factoren in het klimaat op aarde. DeGolfstroombijvoorbeeld, voert warmte vanuit hetCaraïbisch gebiednaarEuropa,wat er de oorzaak van is dat Europa een milder klimaat heeft dan bijvoorbeeldCanadaofSiberië.Doordat zee langzamer opwarmt en afkoelt dan land, is de invloed van de zee op het klimaat overal matigend.[2]

De zeeën op aarde hebben een cruciale rol gespeeld bij deontwikkeling van het leven op aarde.Het leven speelde zich tot zo'n 400 miljoen jaar geleden alleen in het water af. Pas in hetdevoontrekken de eerste planten aan land en produceren op grote schaal zuurstof, waarna in hetzelfde tijdvak deamfibieënaan land kunnen gaan. Nog steeds krioelt het in de zeeën van leven, waarvan nog maar een deel is beschreven. Bekende diergroepen die in en rond zee leven zijnvissen,zeezoogdieren,zeeschildpaddenenzeevogels.Maar van minstens zo groot belang zijn minder bekende groepen als deweekdieren,stekelhuidigen(zoalszeesterrenenzee-egels),kreeftachtigenenneteldieren(zoalsschijfkwallenenbloemdieren). De basis van devoedselpiramidein zee wordt gevormd door eencelligen zoals deforaminiferen,dinoflagellaten,radiolaria,diatomeeënen hetfytoplankton.Enkele ecosystemen in zee zijnkoraalriffenenkelpwouden.

Al vanaf deoudheidspelen de zeeën een belangrijke rol voor de mensheid. Ze zijn een belangrijke bron van voedsel voor ons en descheepsbouwtechniekenuit de oudheid maakten het voor de mens voor het eerst mogelijk grote hoeveelheden massa over grote afstanden te vervoeren. Zeeën werden transportaders in de handel en kregen een militair belang. Het zachte klimaat dat degolfstroomEuropa geeft is zonder twijfel een kritische factor geweest in het ontwikkelen van de Europese beschaving en dankzij de zee is de Europese beschaving sinds derenaissance weer over de rest van de wereld uitgedijd. Later kregen de zeeën een functie in het wereldwijde personenvervoer en tegenwoordig hebben ze vooral een belang in het goederenvervoer. Ze vormen vandaag de dag een vitale levensader van onze welvaart.

ZieVisserijvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al van in de prehistorie vormt de zee een belangrijke bron van voedsel voor grote mensengemeenschappen. In 2017 werd wereldwijd 93,4 miljoen ton vis gevangen, naast 112,0 miljoen ton gekweekte vis. De grootste producenten zijn China (38,93%), Indonesië (11,02%), India (5,67%), Vietnam (3,46%) en de Europese Unie (3,31%).[3]Hoewel de Europese visserijvloot wereldwijd actief is, komt 74% van de vangst uit het noordoosten van de Atlantische Oceaan. Nederlandse boten brachten 363 000 ton aan; Belgische boten 24 649 ton.[4]

Overbevissing heeft een groot aantal vissoorten zeldzaam gemaakt en vooral de vispopulaties met de hoogste marktwaarde, zoals tonijn en zalm, zijn overal ter wereld sterk achteruitgegaan. Het aanbod in de detailhandel wordt grotendeels op peil gehouden dooraquacultuur,dat wil zeggen gekweekte vis; maar ook die vissen worden gevoed met in het wild gevangen soorten zoalszandspieringenlodde.[5]

ZieZeerechtvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zeerecht is het geheel van rechtsregels en jurisprudentie met betrekking tot de zee. De meeste landen met zeehavens hebben een specifieke wetgeving met betrekking tot scheepvaart op zee, maar daar komt bovenop dat de meeste zeeën aan meer dan één land grenzen, en dat een land slechts exclusieve jurisprudentie heeft in een beperkte strook buiten zijn eigen kust. Het zeerecht in internationale wateren vormt het voorwerp van transnationale overeenkomsten zoals hetVN-zeerechtverdragwaarin aspecten aan bod komen van veiligheid, vervuiling en arbeidsrecht voor zeelui.

Menselijke activiteit beschadigt het zeemilieu, niet alleen rechtstreeks door de scheepvaart, maar ook en vooral ten gevolge van de afvoer van vervuilende producten vanaf het land, bijvoorbeeld via rivieren.[6]

Voedingsstoffenkomen in zee terecht door rioolwater en als gevolg van land- en bosbouw. Ze veroorzakenalgenbloeidie het zuurstofgehalte in het kustwater verlagen met sterfte van andere zeebewoners tot gevolg; sommige algen zijn ook rechtstreeks giftig voor mensen en vissen.

Bezinkselvan mijnbouw en baggerwerken veroorzaakt onderzeese stofwolken die de zeeflora van levensnoodzakelijk zonlicht beroven.

Pathogene micro-organismenuit rioolwater en uitwerpselen van vee besmetten het kustzwemwater en maken vis en schaaldieren ongeschikt om te eten.

Exotische soortenworden geïntroduceerd via kanalen, ballasttanks en viskwekerijen; ze kunnen de oorspronkelijke soorten verdrijven en de globale biodiversiteit sterk verminderen.

Persistente gifstoffenzoalspolychloorbifenyl,zware metalenendichloordifenyltrichloorethaankomen in zee terecht via afvalwaters en door insijpeling vanuit afvalstorten. Ze vergiftigen het leven in zee nabij grote steden en industriegebieden. Vetoplosbare gifstoffen stapelen zich op in dieren en worden zo geintroduceerd in de voedselketen.

Olievlekkenvan bronnen op het land en van schepen zijn dodelijk voor vele soorten zee-organismen. Teerballen vervuilen stranden.

Plasticsoepwordt door vissen verward met prooien of ze raken erin verstrikt. Plastic afval vervuilt stranden en blijft honderden jaren intact.

Radioactieve vervuilingvan diverse militaire en burgerlijke bronnen stapelt zich op in roofvissen en schaaldieren en belandt zo ook in de voeding van de mens.

Thermische vervuilingis afkomstig van elektriciteitscentrales en industriële installaties. Ze is dodelijk voor koraal en andere temperatuurgevoelige sedentaire organismen; andere organismen worden verdreven.

Lawaaivan grote schepen en machines draagt onder water duizenden kilometers ver, en brengt zeedieren in de war.[7][8]

De zee speelt een cruciale rol in de studie van deopwarming van de Aarde,zowel in de modellering (een groot deel van het klimaat en het weer wordt op zee bepaald) als in de gevolgen. De opwarming van de atmosfeer veroorzaakt een opwarming van het zeewater vanaf de bovenste lagen, met nefaste gevolgen voor het leven in zee. Bovendien veroorzaakt de toenemende concentratiekoolstofdioxidein de atmosfeer een verhoging van dezuurtegraadvan het zeewater.

De geur van de zee is door iedereen gekend. Maar zout zeewater is eigenlijk geurloos. De geur die door iedereen is gekend komt eigenlijk van enerzijdsbacteriënen anderzijdsalgen.Het gasdimethylsulfide,dat voortkomt uit bacteriën die dode algen,planktonenzeewieropeten, is de belangrijkste factor om tot de ‘zeegeur’ te komen. Ook de eicellen van zeewieren verspreiden een geur om andere zeewierspermacellen te verleiden, gekend onder de naamdictyopterenen.De visachtige geur is afkomstig van debromofenolen.Die zitten in vissen, schaaldieren en schelpdieren en die worden aangemaakt door de algen en wormen die zij verorberen. Belangrijke factor voor de ‘zeegeur’ zijn de algen. Hoe minder algen er in de zee zitten, hoe minder de zee ruikt. Dat verklaart waarom, pakweg, deNoordzeeveel meer ruikt naar de zee dan deMiddellandse Zee.

Overzicht van zeeën

[bewerken|brontekst bewerken]

Atlantische Oceaan

Grote Oceaan

Indische Oceaan

Noordelijke IJszee

Zuidelijke Oceaan

Volgens bovenstaande definitie zijn de volgende zeeën geen zee:

Zeeën op de maan

[bewerken|brontekst bewerken]

Demaanvan deaardeheeft ookzeeën,maar dan is het een benaming voorvulkanische vlaktenwaarvan men ten tijde van de naamgeving dacht dat het om zeeën ging.

Zie de categorieSeasvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.