Naar inhoud springen

Zeemijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Berekening van een zeemijl.

Een(internationale) zeemijl(Engels:(international) nautical mile,afgekortNMofnmi) is een lengtemaat die gelijk is aan precies 1852meter.Een zeemijl is dus langer dan een (Engelse)mijl(1609,344 meter). De zeemijl kan opgedeeld worden in tien stukken van 185,2 meter,kabellengtesgenaamd.

De zeemijl wordt als eenheid van afstand gebruikt in dezeevaarten de gemotoriseerdeluchtvaart.Ook de afgeleide snelheidsmaatknoop(zeemijl peruur) wordt hier veel gebruikt.

Lange tijd is de lengte van de zeemijl niet precies gedefinieerd geweest. De Engelse wiskundigeRichard Norwoodbesloot rond 1635 de lengte van eengrootcirkel(zoals de evenaar of zoals alle grootcirkels die de lengtegraden bepalen) precies op te meten en stelde de waarde van de zeemijl op 1/60e van een booggraad van deze grootcirkel, éénboogminuut.Zijn meting van de afstand van deTower of LondontotYork,ongeveer 280 kilometer, kostte twee jaar en zat er volgens huidige maatstaven maar 600 meter naast, een fout van 0,2%. Zijn meting stelde de waarde van een graad op 110,72 kilometer, waarmee zijn zeemijl op 1,845 kilometer kwam.

Later werd in Frankrijk de grondslag gelegd voor hetmetriek stelsel.Hierin werd bepaald dat de meterper definitie1/10 000 000 deel was van de afstand van de evenaar tot aan de noordpool, gemeten over deMeridiaan van Parijs.Ongeacht de lengte van die meridiaan kreeg de zeemijl daarmee een waarde van10 000/(60×90)= 1,851 85 kilometer. In1929werd tijdens deInternational Extraordinary Hydrographic ConferenceteMonacode lengte van de zeemijl vastgesteld op exact 1852 meter. Sinds 1983 is de meter gedefinieerd als de afstand die licht in 1/299 792 458 seconde in vacuüm aflegt.

Bijplaatsbepalingop zee en in de lucht rekent men veelal in zeemijlen. De schaalverdeling van zeekaarten is toch al in graden en minuten, met eenpasserkan dan eenvoudig de afstand in zeemijlen langs de verticale zijde van de kaart afgemeten worden. Niet langs de horizontale zijde, omdat die boogminuten "korter" worden naarmate men verder van deevenaar(equator) verwijderd is.

Een zeemijl, zelf een '(boog)minuut', bestaat uit 60 seconden. Op Nederlandse zeekaarten wordt echter geen gebruik meer van seconden gemaakt, maar van het decimale stelsel. Zo bestaat 1 zeemijl uit duizend gelijke delen.[1]

In Nederlandse wetgeving komt de zeemijl voor bij het definiëren van zones langs dekustlijn,[2]vanwege internationale verdragen zoals hetVN-zeerechtverdrag.

  1. Vaarbewijzen.nl/zeekaart
  2. Inhttp://wetten.overheid.nl/BWBR0003748/1985-06-01#Artikel1wordt deinternationale zeemijlindirect gedefinieerd: "twaalf internationale zeemijlen, zijnde tweeëntwintig kilometer en tweehonderd vierentwintig meter".