Naar inhoud springen

Zonnekalender

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Eenzonnekalenderis eenkalenderdie is gebaseerd op hetzonnejaar:de duur van eenkalenderjaaris ongeveer een zonnejaar en varieert meestal slechts een dag. De gemiddelde duur van een kalenderjaar is nog veel nauwkeuriger gelijk aan een zonnejaar. Bij veel zonnekalenders begint het kalenderjaar overigens niet met eenzonnewendeof eennachtevening.Een kalenderjaar is meestal verdeeld in 12 maanden, die gemiddeld iets langer zijn dan eenmaanmaand.

Verreweg de belangrijkste hedendaagse zonnekalender is degregoriaanse kalender.Een eigenaardigheid van deze kalender en zijn voorloper en varianten is dat, met de korte maandfebruari,de lengte van de maanden meer varieert dan nodig.

Kalenders met 12 maanden[bewerken|brontekst bewerken]

  • DeRomeinse kalenderbegon als maankalender maar heeft sinds de stichting van Rome in de achtste eeuw voor Chr. in vele achtereenvolgende gedaanten tot op de huidige dag bestaan.
  • Dejuliaanse kalenderkwam voort uit de oude Romeinse kalenders. De versie van45 v.Chr.werd in4na Chr. verbeterd. Hij werd zeven eeuwen na de stichting van Rome ingevoerd door Julius Caesar en in het jaar 325 door hetEerste Concilie van Nicaeaaanvaard als de officiële kalender van de kerk.
  • Degregoriaanse kalender,ingevoerd in het jaar1582doorpaus Gregorius XIIIen vervolgens geleidelijk in steeds meer landen ingevoerd, verving de juliaanse kalender. Hij bepaalde dat vrijdag15 oktober1582 onmiddellijk moest volgen op donderdag4 oktober1582 en dat alleen die kalenderjaren van onze jaartelling na het jaar 1582schrikkeljaarzijn waarvan het nummer deelbaar is door 4, maar niet door 100 tenzij door 400. Door deze regeling wordt het jaar gesteld op 365,2425 dagen, zodat de fout nog maar één dag per ca. 3300 jaar bedraagt. (Dit zou kunnen worden ingelopen door de 29e februari 4000 te laten vervallen.)
  • Dechristelijke kalender,dat wil zeggen de bij dechristelijke jaartellingbehorende kalender, was van 325 tot 1582 identiek met de juliaanse kalender, maar vanaf 1582 met de gregoriaanse.
  • DeByzantijnse kalenderheeft als beginpunt het jaar 5508 v.Chr. van onze jaartelling, het jaar waarin volgens Byzantijnse geleerden de schepping van de wereld had plaatsgevonden. TsaarPeter I van Ruslandbesloot dat 31 december van het jaar 7207 van de Schepping van de Wereld gevolgd zou worden door 1 januari 1700 van de algemeen in Europa gebruikte jaartelling. Omdat men in Rusland een groot wantrouwen koesterde voor alles wat rooms-katholiek was, aanvaardde men echter niet de moderne gregoriaanse kalender, maar zou men tot 1918 blijven vasthouden aan de juliaanse kalender.
  • Deofficiële Taiwanese kalendervolgt in principe onze gregoriaanse kalender, maar begon met tellen op 1 januari 1912, omdat toenSun Yat-sende Chinese Republiek uitriep. Toen generalissimoChiang Kai-shekin 1949 naarTaiwanvluchtte met deKwomintang,nam hij dit kalendersysteem mee.
  • De officiële kalender vanNoord-Koreais deJuche-kalender. Deze begint met tellen in het jaar1912,het geboortejaar vanKim Il-sung.Noord-Korea leeft in 2011 dus in het jaar Juche 100. Verder volgt deze kalender gewoon de gregoriaanse kalender. Opvallend is dat de Juche jaartelling géén jaren kent voor het begin van de jaartelling. Aangezien het jaar 1912 correspondeert met Juche 1, overleed Kim Il-sung dus op 82-jarige leeftijd in het jaar Juche 83.

Kalenders met maanden die minimaal in lengte variëren[bewerken|brontekst bewerken]

  • DeJalāli-kalenderis in gebruik inIran,KoerdistanenAfghanistan.Deze kalender werd ingevoerd in1925,waarbij de namen van de maanden zijn gebaseerd op een traditionele kalender uit de11e eeuw.De kalender bestaat uit 12 maanden, waarvan de eerste zes 31 dagen tellen, de volgende vijf 30 dagen. De laatste maand telt gewoonlijk 29 dagen en in een schrikkeljaar 30 dagen.

Kalenders met een of meer dagen die niet tot een maand behoren[bewerken|brontekst bewerken]

  • DeFranse republikeinse kalender.Gedurende deFranse Revolutie(die duurde van1789tot1804) was inFrankrijkdeFranse revolutionaire kalendereen aantal jaren in gebruik. Toen Franse revolutionairen op 22 september 1792 deEerste Franse Republiekuitriepen, besloten zij tevens op deze bijzondere dag een nieuwe jaartelling te beginnen; deze dag was de eerste dag van de eerste maand van het jaar 1 van hun nieuwe jaartelling. Anders dan de invoering van de christelijke jaartelling ging de invoering van deFranse revolutionaire jaartellinggepaard met een drastische hervorming van de kalender. Elk kalenderjaar van de Franse revolutionaire kalender begon op de dag waarop deherfstnachteveningviel en bestond uit twaalf maanden van elk dertig dagen en vijf of zes losse dagen waarmee dit kalenderjaar werd volgemaakt. De Franse revolutionaire jaartelling heeft slechts tot 1 januari 1806 gediend.
  • Wereldkalender.

Kalenders met een ander aantal maanden[bewerken|brontekst bewerken]

  • Debahá'í-kalender,ook debadí'-kalendergenoemd, wordt gebruikt in hetbahá'í-geloof,is een zonnekalender met regelmatige jaren van 365 dagen en schrikkeljaren van 366 dagen. De jaren zijn samengesteld uit 19 maanden van 19 dagen elk, plus een extra periode van schrikkeldagen (4 in normale jaren en 5 in schrikkeljaren). De jaren in de kalender beginnen op de lente-equinox(gewoonlijk 21 maart ), en worden geteld met de datumaanduiding “BE” (Bahá'í Era), met 21 maart 1844 als eerste dag van eerste jaar.

Zonnekalender van Tiel[bewerken|brontekst bewerken]

ZieZonnekalender van Tielvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 21 juni 2023 maakte een team van archeologen bekend sinds 2017 een groot openluchtheiligdom (circa 22 hectare) van ongeveer 4000 jaar oud te hebben opgegraven in de uiterwaarden van derivier de WaalinMedelbijTielinNederland.[1][2]Het complex bestaat onder andere uit drie grafheuvels, waarvan de grootste met een doorsnede van twintig meter tevens fungeerde als een zonnekalender: dezonscheen op de langste dag (21 juni) en kortste dag (21 december) van het jaar precies door de omliggende greppel en gaf zodoende de datum aan.[1][2]Dit konden prehistorische mensen gebruiken om feest- en oogstdagen te bepalen.[1]Daarmee doet de zonnekalender van Tiel denken aanStonehengein Engeland, maar de Tielse kalender was gemaakt van hout in plaats van steen, dat na verloop van tijd is vergaan.[1]Wel zijn de stoffelijke resten gevonden van ruim tachtig personen, vooral vrouwen, die er zijn begraven of gecremeerd.[2]De archeologen hebben ongeveer 25.000 botresten, 32.000 scherven, 170.000 leemfragmenten, 58.000 natuurstenen en 10.000 vuurstenen aangetroffen.[2]