Naar inhoud springen

Zwickau (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zwickau
Stad inDuitslandVlag van Duitsland
Wapen van Zwickau
Zwickau (Saksen)
Zwickau
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat SaksenSaksen
Landkreis Zwickau
Coördinaten 50° 43′ NB, 12° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 102,58 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
87.516
(853 inw./km²)
Hoogte 267 m
Burgemeester Constance Arndt (Bürger für Zwickau)
Overig
Postcodes 08056–08066
Netnummers 0375, 03761 (Hartmannsdorf), 037604 (Oberrothenbach)
Kenteken Z(alternatief: GC, HOT, WDA)
Stad 5Stadtbezirke
met 35Stadtteilen
Gemeentenr. 14 5 24 330
Website zwickau.de
Locatie van Zwickau in Zwickau
Kaart van Zwickau
PortaalPortaalicoon Duitsland
Gemeentehuis van Zwickau

Zwickauis een stad in de Duitse deelstaatSaksen.Het is deKreisstadtvan deLandkreis Zwickauen ligt aan deZwickauer Mulde.Zwickau telt 87.516 inwoners[1]en is daarmee naLeipzig,DresdenenChemnitzde vierde stad van Saksen.

Zwickau heeft vanouds veel auto-industrie en verwierf vooral bekendheid door de fabricage van deTrabant.Het was tevens de geboortestad van de componistRobert Schumann.

De naam Zwickau, die vanSorbischeoorsprong is, werd in 1118 alsZcwickawvoor het eerst opgetekend, maar daarmee werd nog niet de huidige nederzetting aangeduid: deze kwam later in de 12de eeuw tot ontwikkeling op de linkeroever van de Mulde, waar zich een doorwaadbare plaats bevond. Van eenoppidum(stad) was in 1212 voor het eerst sprake. HetCastrum Zwickaw,het latere slot Osterstein, werd in 1292 voor het eerst genoemd. Inmiddels was de stad eenvrije rijksstadgeworden, die zich verbond met Chemnitz en Altenburg, de beide andere "Pleißnische rijkssteden". In 1324 werd echter markgraafFrederik II van Meißendoor de keizer met de stad beleend.

In de 14de eeuw was Zwickau ommuurd en werd er een begin gemaakt met de winning vansteenkool,die pas veel later een grote vlucht zou nemen en tot in de 20ste eeuw zou voortduren. In 1403 ging vrijwel de gehele stad bij een stadsbrand in vlammen op.

De stad kwam tot grote bloei dankzij haar deelname aan de zilverwinning bijSchneebergvanaf het eind van de 15de eeuw en de gelijktijdige opkomst van de textielnijverheid: laken uit Zwickau werd tot ver buiten Saksen afgezet. Aan het begin van de 16de eeuw waren in Zwickau radicale kerkhervormers actief: deZwickauer profetenwaren er actief, totdat ze in 1521 naar Wittenberg moesten uitwijken. In dat jaar predikteThomas Müntzerin de stad, die in de roerige jaren daarop als een van de eerste steden in Europa in lutherse handen kwam. In deze tijd woonde ookGeorgius Agricolain Zwickau.

In de 19de eeuw brak een tweede bloeiperiode voor Zwickau aan, toen de kolenwinning op industriële schaal werd voortgezet.

De auto-industrie van Zwickau begon in 1904, toenAugust Horcher zijn bedrijf vestigde, gevolgd door een tweede fabriek van Horch, die in 1910 deAudi Automobilwerke GmbHging heten en in 1932 samenging met de eerste. DezeAuto-Unionwerd na de Tweede Wereldoorlog in West-Duitsland voortgezet en is de voorloper van het huidigeAudi.

Op 17 april 1945 ontsnapte Zwickau aan het lot van veel andere Duitse industriesteden. Amerikaanse troepen naderden de stad, en een vloot van bommenwerpers was al opgestegen om Zwickau te bombarderen, toen op een kerktoren de witte vlag werd uitgestoken. De vliegtuigen bogen af en de historische stad werd onbeschadigd ingenomen.

Het Oost-DuitseVEB Automobilwerk Zwickau(vanaf 1958:VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau), dat de onteigende Audifabriek overnam, ging er vanaf 1957 de Trabant produceren. Tegenwoordig produceertVolkswagen Sachsen GmbHauto's in Zwickau.

In 1960 kwamen in de Karl Marxmijn bij het grootstemijnongelukin de geschiedenis van de DDR 123 mijnwerkers om het leven.

Bestuurlijke indeling

[bewerken|brontekst bewerken]

Zwickau is onderverdeeld in vijf stadsdistricten, die uit samen 35 stadsdelen bestaan. Daarvan hebben vijf stadsdelen de status vanOrtschaftmet een eigen plaatselijk bestuur: Rottmannsdorf, Crossen, Cainsdorf,Mosel,Oberrothenbachen Schlunzig. Deze plaatsen werden in de jaren negentig door Zwickau geannexeerd.

Tot deherindeling van Saksenwas Zwickau eenstadsdistrictbinnen de deelstaat Saksen: in 2008 verloor het die status.

Schloss Osterstein
Marienkirche

Hart van de stad is de Hauptmarkt, het kruispunt van twee oude handelswegen, waar zich het gotische raadhuis en het theater bevinden. Het theater is gevestigd in de historischelakenhal.Ook hetRobert Schumanhuisstaat aan dit plein.

De voornaamste kerk van Zwickau is deMarienkircheofZwickauer Dom,een laatgotischehallenkerkwaarvan de geschiedenis tot de 12de eeuw teruggaat en die een 87 m hoge toren heeft. Een andere gotische kerk, de Katharinenkirche, is verbonden met de kerkhervormerThomas Müntzer,die hier enige tijd preekte. Middeleeuws is ook het Dünnebierhaus.

In het noordoosten van de binnenstad bevindt zich het slot Osterstein, dat in 1292 voor het eerst werd genoemd en doorChristiaan I van Saksentot renaissanceslot werd omgebouwd. Later deed het dienst als gevangenis en raakte het in verval. Van 2006 tot 2008 werd het gerestaureerd en ingericht als verpleegtehuis.

HetAugust-Horch-Museumis als automuseum alsankerpuntopgenomen in deEuropese Route voor Industrieel Erfgoed(ERIH). Het is gevestigd in een deel van de voormalige Audifabriek.

HetRobert-Schumann-Hausis gevestigd in het gereconstrueerde geboortehuis van de componist en toont vele persoonlijke bezittingen van de families Schumann en Wieck.

Tot de collectie van deStädtischen Museen Zwickaubehoren onder meer werken van de in Zwickau geborenBrücke-kunstenaarsMax PechsteinenFritz Bleyl.Het museum huisvest ook deRatsschulbibliothek,waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1498 en die daarmee een van de oudste openbare wetenschappelijke bibliotheken in Duitsland is.

Verkeer en vervoer

[bewerken|brontekst bewerken]
Tramtrein van de Vogtlandbahn
Zwickau stond lange tijd bekend als de stad van de auto-industrie van de voormaligeDuitse Democratische Republiek;in deze stad werden tot1991de erg populaireTrabantsgeproduceerd

Door Zwickau gaat de Bundesstraße 93, 173 en de 175. In het zuiden van de stad is de Bundesautobahn A 72 Hof – Chemnitz, in het noorden de Bundesautobahn A 4DresdenErfurt.

Zwickau is sinds 1845 per trein bereikbaar. Het plaatselijke openbare vervoer, waarondervier tramlijnen,wordt verzorgd door de Städtische Verkehrsbetriebe Zwickau (SVZ), een dochter vanRhenus Veniro.Sinds 1999 rijden de dieseltreinen van deVogtlandbahnalstramtreindoor tot in de binnenstad van Zwickau.

Aan de westkant van de stad is een regionale luchthaven.

Zwickau is de grootste stad in Duitsland zonder eigen dagblad. In de stad verschijnt een regionale editie van deFreie Presse,een krant uit Chemnitz.

Bekendste sportclub van Zwickau is de voetbalclubFSV Zwickau,die in de jaren 90 enkele seizoenen in deTweede Bundesligaspeelde. De club werd in 1990 opgericht als opvolger van deBetriebssportgemeinschaftSachsenring Zwickau, die was verbonden aan de plaatselijke auto-industrie. De club bespeelt het Westsachsenstadion, dat in 1942 in gebruik werd genomen.


Het marktplein
Zie de categorieZwickauvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.