Naar inhoud springen

Gedrag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ZieGedrag (doorverwijspagina)voor andere betekenissen van Gedrag.

Gedragis het geheel van acties en reacties van eenorganisme,gewoonlijk met betrekking tot denatuurlijke omgevingen desociale omgeving.Depsychologiemaakt verder onderscheid tussen uitwendig, voor derdenwaarneembaargedrag, en inwendig, innerlijk gedrag zoalsdenkenenvoelen.

Gedrag kanbewustofonbewust,openlijk of heimelijk, vrijwillig of onvrijwillig zijn. Gedrag wordt mede bepaald door hetendocriene systeemen hetzenuwstelsel.De complexiteit van het gedrag van eensoortorganisme hangt samen met deevolutionair bepaaldecomplexiteit van zijn zenuwstelsel. Organismen met complexe zenuwstelsels hebben een groter vermogen totlerenen daardoor tot gedragsaanpassing.

Het gedrag vanmensen,andere organismen, en (bij uitbreiding) van mechanismen, valt binnen een waaier vannormaalen abnormaal, aanvaardbaar enonaanvaardbaar gedrag.Gedrag wordt geëvalueerd met betrekking tot socialenormenen wordt doorsociale controleingeperkt.

Geschiedenis van de term

[bewerken|brontekst bewerken]

Lang werd een strikt onderscheid gemaakt tussen gedrag van mensen en dieren. De Engelse termbehaviorwerd tot het einde van de 19e eeuw voorbehouden aan menselijk gedrag.[1]Vermoedelijk wasC. Lloyd Morgande eerste die een boek wijdde aan diergedrag:Animal behaviour(1900).[2]

Beïnvloeding van gedrag bij mens en dier

[bewerken|brontekst bewerken]

Gedrag wordt beïnvloed door in- en uitwendige factoren.

Motivatiebepaalt grotendeels de kans dat een bepaald gedrag uitgevoerd wordt. Daarbij kunnen hethormoonstelselen het zenuwstelsel de motivatie beïnvloeden. Hormoon- en zenuwstelsel worden in hun werking weer beïnvloed door de hoeveelheid (zon)licht en de hoogte van de temperatuur.

Uitwendige factoren zijnprikkelsdie het organismezintuiglijk waarneemt:ziet,hoort, ruikt, proeft ofvoelt.

Volgens detheorie van gepland gedragisintentiede belangrijkste factor voor gepland gedrag en volgt die intentie weer uit drie factoren; het belang dat aan het gedrag en het gevolg daarvan wordt gehecht, hoe deomgevingover dat gedrag denkt en de ingeschattevaardigheid.

Gedragsovertuiging
Attitude
Achtergrondfactoren
Normatieve opvattingen
Subjectieve normen
Intentie
Gedrag
Beheersingsovertuiging
Ingeschatte beheersing
van gedrag
(Zelfeffectiviteit)

Gedetermineerd versus aangeleerd gedrag bij mens en dier

[bewerken|brontekst bewerken]

Individueel gedrag wordtbepaalddoorerfelijke factorenen leerprocessen. Gedrag van een pasgeboren organisme is vooral erfelijk bepaald. Naarmate het organisme ouder wordt ontwikkelt het gedrag zich door leerprocessen tijdens hetleven.Er ontstaat een aangepast gedrag dat de overlevingskansen van het organisme vergroot.

Soorten leerprocessen zijn: inprenting, gewenning, conditionering, imitatie, en inzicht.

Inprentingis het leren van iets dat alleen in een bepaalde korte levensperiode (degevoelige periode) aangeleerd kan worden. Bijvoorbeeld het leren herkennen van soortgenoten of ouders.

Gewenningis het afleren van een reactie op een prikkel, na herhaaldelijke blootstelling aan die prikkel. Bijvoorbeeld het niet meer reageren van een spreeuw op een fotoflits.

Conditioneringis het aanleren van gedrag middels beloning of via een straf. Hieronder vallentrial-and-error,dresseren, klassiek conditioneren en modern/operant conditioneren.

  • Trial-and-erroris het leren van de ervaringen die een organisme opdoet als gevolg van bepaald gedrag, ook wel proefondervindelijk leren. Bijvoorbeeld een insectenetende vogel die zwarte rupsen gaat mijden, na een aantal keer diens vieze smaak te hebben geproefd.
  • Dresserenis het dieren aanleren van gedragingen bij een bepaald commando. Bijvoorbeeld het aanleren van honden om een poot te geven.
  • Klassieke conditioneringis het aanleren van gedrag dat bij een andere prikkel hoort. Bijvoorbeeld Pavlov die een hond aanleert om al te gaan kwijlen bij het voorafgaande belletje aan het voer in plaats van pas bij het voer zelf.
  • Instrumentele ofoperante conditioneringis het effect van een bepaald (initieel) gedrag op het aantal keren dat dat gedrag vervolgens opnieuw (operant) plaatsvindt. Bijvoorbeeld een muis drukt op een hefboom, en er komt vervolgens eten uit een gat, de muis zal hierdoor vaker drukken om zo meer eten te krijgen.

Imitatieof nabootsing is het aanleren van gedrag door het nadoen van gedrag van soortgenoten. Bijvoorbeeld het leren van zang door jonge vogels door het nadoen van geluiden van de ouders.

Inzichtelijk lerenis het oplossen van een probleem in een onbekende situatie, door verschillende opgedane ervaringen van vroeger te combineren. Bijvoorbeeld het opstapelen van kisten door een aap om zo bij hoog hangende bananen te komen.

Gedrag en soortgenoten

[bewerken|brontekst bewerken]
Aanwijzingen in het straatbeeld

Gedrag dat soortgenoten ten opzichte van elkaar vertonen heet sociaal gedrag. Sociaal gedrag wordt beïnvloed door signalen. Deze werken als prikkel voor de volgende handeling (reactie) van een soortgenoot, ze hebben dus een mededelingsfunctie. Door signalen iscommunicatietussen soortgenoten mogelijk.

Sommige sociale gedragingen zijn het gevolg van een vaste taakverdeling. Dit gebeurt bijvoorbeeld in eenbijenkolonie:er is een koningin die eieren legt, honderden darren bevruchten de koningin en duizenden werksters verrichten alle andere taken in het nest.

Een andere functie van gedrag is het vaststellen van een rangorde in een groep. Dit gebeurt door imponeer- ofverzoeningsgedrag.Bijvoorbeeld depikordebij kippen, het stampen engrommenvan een chimpansee of het presenteren van het achterste bij bavianen.

Territoriumgedrag is gedrag dat dient om hetterritoriumte verdedigen en af te bakenen tegen binnendringende soortgenoten, door middel van aanvallen, vluchten of dreigen. Het vormen van een territorium stelt veilig dat er voldoende voedsel en ruimte is om nakomelingen groot te brengen.

Gedrag dat voorafgaat aan deparingen dat de kans op een paring vergroot heetbaltsgedrag.Baltsgedrag zorgt ervoor dat deagressietussen de mogelijke partners verminderd, en de seksuele motivatie vergroot wordt. Baltsgedrag is soortspecifiek.

Daarnaast kan er conflictgedrag worden vertoond als twee soortgenoten elkaar tegenkomen. Conflictgedrag wordt veroorzaakt door een innerlijk conflict tussen twee, of meerdere gedragssystemen. Onder conflictgedrag vallen:ambivalentgedrag,overspronggedragen omgericht gedrag. Ambivalent gedrag is gedrag dat is samengesteld uit handelingen uit twee of meerdere gedragssystemen. Overspronggedrag is gedrag dat vertoond wordt als er een conflict is tussen twee gedragssystemen, er wordt dan gedrag vertoond uit een derdegedragssysteem.Omgericht gedrag is gedrag waarbij het organisme zijn agressie richt op iets anders dan de soortgenoot.

Verschillen en overeenkomsten tussen gedrag van mens en dier

[bewerken|brontekst bewerken]

Er zijn een aantal overeenkomsten tussen het gedrag vanmensendier.Bij beide wordt het gedrag bepaald doorerfelijkefactoren en leerprocessen, deze zijn vergelijkbaar. Ook zijn beide gevoelig voorsleutelprikkelsen komen errolpatronenvoor.

Maar er zijn ook een aantal verschillen. Zo wordt het gedrag van de mens wat sterker bepaald door leerprocessen dan bij dieren. Het leren door middel vaninzichtis hier een voorbeeld van. Ook kunnen mensen hun eigen gedrag beoordelen aan de hand vannormen en waarden,iets dat dieren niet kunnen.

Op andereWikimedia-projecten