Naar inhoud springen

1940-1949

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Montage jaren 40

De jaren1940-1949(van dechristelijke jaartelling) zijn het vijfdedecenniumin de20e eeuw.

Meerjarige gebeurtenissen

[bewerken|brontekst bewerken]
Toegangspoort van Auschwitz.
Tweede Wereldoorlog
  • Adolf Hitlerprobeert Europa geheel in zijn macht te krijgen en, met de nieuwemethodevan deBlitzkrieg,de nodige, zogenaamde 'Lebensraum' te veroveren. Allereerst, in de herfst van 1939 wordt, in samenwerking metStalin,Polenopgedeeld tussen deSovjet-Unieennazi-Duitsland.Vervolgens wordt in het voorjaar van 1940 West-Europa snel door deWehrmachtonder de voet gelopen. Spanje blijft neutraal, maar hetVerenigd Koninkrijkweigert om het verzet tegen de Duitsers te staken, en wordt hierin onofficieel gesteund door deVerenigde Staten.Hitler wil ook Groot-Brittannië binnenvallen, maar in de loop van de zomer blijken de Britse luchtmacht en marine nog steeds superieur, vergeleken met die van de Duitsers. Hitler stelt de invasie steeds uit en blaast deze uiteindelijk af.
  • Hitler besluit in 1941 zijn eigenlijke ideologische en geostrategische rivaal, de Sovjet-Unie, aan te vallen, met het doel deze te vernietigen en in te lijven als een Duitse kolonie (operatie Barbarossa). In de hele Sovjet-Unie wil Hitler de communistische elite laten uitmoorden en vervangen door Duitse kolonisten, en zo een voedselsurplus scheppen voor Duitsland. Doordat de Duitsers vlak voorMoskouworden gestopt, kan het plan slechts ten dele worden uitgevoerd. Een groot deel van de bevolking van de stedenLeningradenCharkovsterft door een langdurige Duitse belegering de hongerdood. Door een tekort aan mankracht, enguerrilladoor departizanen,lukt het de Duitsers niet het platteland te beheersen. Voedselinvoer vanuit Duitsland naar de Sovjet-Unie moet hetDuitse legervan proviand voorzien, in plaats van andersom.
  • De kolonisatie door Germaanse (ook Nederlandse en Vlaamse) boeren blijft beperkt tot een aantal mislukte projecten in westelijkOekraïneen oostelijkPolen(Zamosc). Vanaf 1942-1943 begint de 'Lebensraum' weer te slinken door het tegenoffensief dat deSovjet-Unieontketent.
  • Van1941tot1945vindt deHolocaustplaats. Tussen de vijf en zes miljoen EuropeseJodenuit Duitsland en de bezette landen worden vermoord. Het grootste deel wordt omgebracht invernietigingskampen,of doodgeschoten door zogenaamde'Einsatzgruppen'.Dezigeunervervolging( "Porajmos" ) heeft hetzelfde doel en gebruikt dezelfde middelen, maar wordt nauwelijks geregistreerd. De vervolging vanhomoseksuelen,krijgsgevangenenen politieke tegenstanders wordt minder systematisch aangepakt. Geestelijk gehandicapten worden om het leven gebracht (Aktion T4).
  • In Suriname wordt de dienstplicht ingevoerd. Terwijl deSurinaamse Schutterijde grenzen bewaakt, wordt er een Amerikaanse legermacht gestationeerd ter bescherming van debauxiet-voorraden en de bezittingen van deAlcoa.De bevolking zamelt geld in voor de geallieerde oorlogvoering.
Militair
  • Een van de grootste militaire innovaties van deTweede Wereldoorlogvormt de inzet vanluchtlandingstroepen.Deze bestaan uit lichtbewapendeinfanterie,en worden naar hun operatiegebied verplaatst met transport- ofzweefvliegtuigen,of gedropt per parachute (paratroepen).
  • De nazi's en de geallieerden zijn met elkaar in eenwapenwedloopverwikkeld, waarbij beide partijen hun wapensystemen steeds verbeteren. De Duitsers zijn inventief op het gebied van deluchtvaart,met de productie van de eerste bruikbarestraaljagersenraketten,in de vorm van deV1en deV2,en met innovaties aan hun onderzeeboten en tanks. De geallieerden lopen achter, maar compenseren dit door een veel grotere oorlogsproductie dan de Duitsers kunnen realiseren. Gebieden waarop de geallieerden voorlopen zijn deradar,de eerste bruikbarecomputersen deportofoon,die soldaten in het veld in staat stelt met elkaar te communiceren.
  • Het AmerikaanseManhattanprojectlevert een kernwapen op, dat in augustus 1945 wordt ingezet om de Japanners sneller tot overgave te dwingen.Hiroshima en Nagasakivormen het toneel van inzet. In 1949 doet ook de Sovjet-Unie eenatoomproef.
  • Napalmwordt voor het eerst op grote schaal ingezet door het Amerikaanse leger. In 1945 worden vele Japanse steden, waaronder Tokio, met napalm gebombardeerd.
  • DeUS Navyricht in 1942 een vrouwencorps op: deWAVES.In 1946 wordt het corps ook opengesteld voor zwarte vrouwen. In het bevrijde zuiden van Nederland richtFrancien de Zeeuween petitie aan de regering in Londen met hetzelfde doel. Dit leidt tot de vorming nog in 1944 van deMARVA.
Bezetting
  • België wordt onder "Militärverwaltung", militair bestuur, geplaatst. Nederland krijgt "Zivilverwaltung", burgerlijk bestuur.
  • In de door Duitsland bezette landen vindt in meer of mindere matecollaboratieplaats. De Noorse regering-Quisling is een naamgevend voorbeeld. In Frankrijk werkt deregering van Vichysteeds meer mee met de Duitse bezetter. In België denken de vooroorlogse partijenRexenVlaams Nationaal Verbondhun kans te krijgen, maar pas eind 1944 worden de gevluchte collaborateursJef van de WieleenLeon Degrelleerkend als leiders van Vlaanderen en Wallonië. In Nederland probeert deNSBtevergeefs aan de macht te komen.Anton Mussertwordt nog rechts ingehaald doorMeinoud Rost van Tonningen,die Nederland wil zien opgaan in hetDerde Rijk.
  • Anderen proberen de collaborateurs de wind uit de zeilen te nemen door een positie te zoeken tussen de bezetter en de bevolking.Maurice Lippensmet zijn Centrum voor de Hervorming van de Staat in België, en het driemanschap van deNederlandse Uniewillen een soort autoritaire eenheidsregering, maar worden door de Duitsers niet serieus genomen.
  • Al snel na de Duitse inval wordt in Nederland dedistributieingevoerd. Koloniale waren kunnen niet meer worden aangevoerd en worden vervangen doorsurrogaten.
  • De Duitse autoriteiten en de Nederlandse topambtenaren treffen enkele populaire maatregelen: de invoering vankinderbijslagenhuurbescherming,uitbreiding van het stelsel vanziekenfondsenen afschaffing van derijwielbelasting.
  • Tussen mei 1940 en oktober 1944 verdrievoudigt de totale geldhoeveelheid in België. Tegenover dit geld staan echter niet meer goederen: debezettingseconomieis eenschaarste-economie,Behalve het voedseltekort is ook het brandstofgebrek nijpend en quasi-permanent geworden. De gemeenteMolgeeft in1942toestemming tot desprietontginningvanwege de aanhoudende kolenschaarste. In de barre oorlogswinter van 1942 steken veel inwoners van het gebied spriet en nemen het in kruiwagens mee naar hun huis. Na de bevrijding wordt de winning geprofessionaliseerd.
  • Terwijl België en Zuid-Nederland worden bevrijd, roept de Nederlandse regering in Londen op tot deAlgemene spoorwegstaking.De bezetters grendelen dan het westen af van aanvoer van voedsel en kolen. Zo ontstaat dehongerwinter,die duizenden het leven kost.
  • Nederlands-Indiëis na deSlag in de Javazeebezet door Japan, dat de blanken interneert injappenkampen.De snelle nederlaag heeft het gezag van detotoksaangetast, enSoekarnogooit het met de bezetters op een akkoordje. Met zijn goedvinden ronselen de Japanners miljoenen dwangarbeiders, deRomusha's,onder meer voor de aanleg van spoorlijnen. minstens honderdduizend komen om door ontberingen en geweld.
Na de wereldbrand
Bevrijding en wederopbouw
Paul-Henri Spaakop een foto uit 1957. Hij was Belgisch premier van 1938 tot 1939 en lid van deregering-Pierlot in Londen
  • België wordt na de bevrijding verscheurd door dekoningskwestie.KoningLeopold IIIkan niet in functie naar zijn land terugkeren en wordt vervangen door zijn broerprins Karelals regent.
  • Eendoorbraakin de Nederlandse politiek mislukt en de vooroorlogse zuilen richten zich weer op. Teleurgesteld doetkoningin Wilhelminatroonsafstand ten behoeve van haar dochterJuliana.
  • Debijzondere rechtspleging,voorbereid in Londen, bestraftoorlogsmisdadenencollaboratie.Daarnaast is er dezuiveringvan pers, omroep, toneel en literatuur.
  • De verwoestingen van de oorlog alsmede het stilvallen van de woningbouw tijdens de bezetting zorgen voor een enormewoningnood.Ruimbehuisden worden met noodmaatregelen gedwongen tot onderverhuur aan daklozen.
  • In de bevrijde landen worden vele uitgestelde huwelijken gesloten. Er ontstaat eengeboortegolf.
  • Nog jaren na de oorlog is erdistributievan consumptiegoederen nodig.
  • Om te voorzien in een nijpend tekort aanvethervat Nederland na een eeuw dewalvisvaart.Vanaf 1946 vaart deWillem Barendszjaarlijks uit naar deZuidelijke Oceaan.
  • BijSchoonebeekinDrenthewordtaardoliegevonden.
  • In Londen tijdens de oorlog was Belgisch politicusPaul-Henri Spaakeen van de initiatiefnemers voor meer samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg. De gesprekken hierover begonnen al in Londen en 21 oktober 1943 ondertekenden de drie regeringen in ballingschap een monetaire overeenkomst. Met de ondertekening van dit document werd het fundament voor een na de oorlog te vormen douane-unie gelegd. Dit resulteerde uiteindelijk in de oprichting van deBeneluxin 1948.
Internationalisatie
Verdeling van deMarshallhulpover de Europese landen.
Europa
  • Europa valt definitief terug naar het tweede plan terwijl deVerenigde Staten van Amerikaen deSovjet-Uniede nieuwe wereldmachten worden.
  • HetVerenigd Koninkrijkmoet in 1947 zijn status van wereldmacht opgeven. In een nota aan de Amerikaanse regering kondigt de regering-Attlee aan dat de Britten zich zullen terugtrekken uitBrits-IndiëenPalestina.De Amerikanen wordt gevraagd de Britse verplichtingen jegens Griekenland en Turkije over te nemen, alsmede de historische taak in deMiddellandse Zee.
  • De Britse ministerAneurin bevanbouwt deNational Health Serviceop, terwijl Labour grote delen van de kolen- en staalindustrie en de scheepsbouw nationaliseert.
  • In Frankrijk wordt deVierde Republiekgesticht. Met een oppermachtig parlement, maar zondergeneraal De Gaulle,die een ceremoniële rol afwijst.
  • Duitsland heeft in 1940 de bezette landen onder deMidden-Europese Tijdgebracht, waarbij ook Spanje zich aansluit. Na de bevrijding blijft deze situatie gehandhaafd.
Koude Oorlog
  • DeIrancrisiskan worden gezien als een aankondiging van de Koude Oorlog. De Sovjet-Unie weigert het noorden van Iran na de oorlog te ontruimen, waarop de Amerikanen in 1946 dreigen met geweld. Stalin bindt in.
  • De landen in Oost-Europa worden stapsgewijze gelijkgeschakeld in hetcommunistischemodel. DeJoegoslavischepremierTitoonttrekt zich hieraan, en tussen hem en Stalin komt het tot een breuk. Nieuwe zuiveringen beginnen, en de partijleiders van PolenWładysław Gomułkaen HongarijeLaszlo Rajkworden op beschuldiging vanTitoïsmeweggezuiverd.
  • DeTrumandoctrineprobeert in 1947 de wereld te mobiliseren tegen een verder oprukken van het communisme.
  • 1948:De communistische machtsovername inTsjecho-Slowakijemarkeert het begin van deKoude Oorlog.
  • 1949:Comeconopgericht als Russisch antwoord op hetMarshallplan
  • In deGriekse Burgeroorlogstaan departizanentegenover de Koninklijke troepen. De laatste krijgen krachtige steun van het Verenigd Koninkrijk, terwijlJozef Stalinzich krachtens de afspraken vanJaltaonthoudt van steun aan de communisten.
  • DeBlokkade van Berlijndoor de Russen maakt het instellen van een luchtbrug op de stad noodzakelijk.
Midden-Oosten
  • Het Franse mandaatgebiedLibanonverklaart zich in 1943 onafhankelijk nu de verbindingen met het moederland zijn verbroken.Syrië,dat in handen is van deVrije Fransen,volgt het voorbeeld in 1944. De troepen vanCharles de Gaullevoeren in 1945 het "bombardement van Damascus" uit, maar kunnen het tij niet keren. In april 1946 erkennen ze het onafhankelijke Syrië.
  • Na de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog vinden steeds meer Joden dat ze niet meer zonder een eigen staat kunnen. In 1945-1948 trekken naar schatting ongeveer 21.000 Joden in 35 schepen vanuitLa SpeziarichtingPalestina.Het grootste deel van deze immigraties wordt georganiseerd door deMossad Le'Aliyah Bet,een onderdeel van deHagana.Veel van de schepen worden door het Britse leger onderschept, waarop de opvarenden naarinterneringskampen in Brits CyprusofPalestinaworden gebracht.
  • In 1948 zijn de Joden een krappe meerderheid gaan vormen in Palestina. Ten slotte draagt het Verenigd Koninkrijk vertwijfeld het probleem over aan deVerenigde Naties.
  • De speciale VN-gezantFolke Bernadottewordt in Jeruzalem vermoord door een joodse extremist. Een verdelingsplan voor Palestina wordt door de Veiligheidsraad goedgekeurd maar door zowel Joden als Palestijnen verworpen.
  • David Ben-Goerionproclameert de republiekIsraël,waarna deArabisch-Israëlische Oorlog van 1948uitbreekt. De jonge staat weet zich te handhaven en de Arabieren moeten een wapenstilstand aanvaarden. Vele duizendenPalestijnenontvluchten hun geboortegrond en worden opgevangen in kampen. Tegelijk verlaten de joden massaal hun Arabische geboortelanden om naar Israël te vluchten:immigratiegolf van Joden uit Arabische landen.
Azië
  • Terwijl het Britse Rijk in Europa vecht voor zijn bestaan nemen in Brits-Indië de godsdienstige spanningen toe. De (seculiere)Moslimligaonder leiding vanJinnahkondigt in 1940 de "Pakistanresolutie"af, waarin een onafhankelijke staat voor de Indische moslims wordt geëist. In 1941 richt Maududi deJamaat-e-Islamiop als religieus politieke beweging om Islamitische waarden en gebruiken te bevorderen. Deze beweging krijgt toenemende invloed, wat ook aan Hindoezijde tot radicalisering leidt.
  • Dit proces leidt tot de deling vanBrits-Indië.Onafhankelijkheid vanIndiaenPakistan.Bij de scheiding valt een miljoen doden.
  • Na de Japanse nederlaag hervatten de Chinezen hun burgeroorlog. In 1949 wordt de regering van de nationalistischeKwomintangverdreven naarFormosa,waarna deVolksrepubliek Chinawordt uitgeroepen.
  • FransIndo-Chinaaccepteert na de Japanse bezetting het Franse bestuur niet meer. Vooral inVietnambreekt een hardnekkige oorlog uit.
  • Onafhankelijkheidsverklaring vanIndonesië.Nederland stuurt troepen om de orde te herstellen, maar onderhandelt ook inLinggadjati.Ten slotte wordt in december 1949 de soevereiniteit overgedragen.
Landbouw en veeteelt
  • In Amerika komt in 1942DDTop de markt als bestrijdingsmiddel van decoloradokeveren andere schadelijke insecten. Het onmatige gebruik door de boeren veroorzaakt grote schade aan aarde, planten en dieren.
  • In Nederland wordt demelkstandaardisatiedoorgevoerd. Het vetpercentage wordt vastgelegd in deWarenwet.Rechtstreekse uitventing door melkboeren wordt onmogelijk. Omdat de route van de melk via de fabriek langer wordt, schrijft de wet voortaanpasteurisatievoor.
  • Oprichting in1945van deStichting voor de Landbouw,waarin boeren en andere ondernemers in de agrarische sector samenwerken met de vakbonden van boerenknechten en de overheid. Doel is niet alleen herstel van de oorlogsschade maar ook het voorkomen van een toekomstige landbouwcrisis zoals in dejaren dertig.In1946wordt uit protest en verzet tegen overheidsbemoeienis met de landbouw deVereniging voor Bedrijfsvrijheid in de Landbouwopgericht. Voorzitter isHendrik Koekoek.
  • Geprobeerd wordt de in Amerika ontwikkeldediepvriestechniekin Nederland te introduceren, met name in de luchtvaart en in kazernes. Voor toelevering aan de detailhandel ontbreekt het aan vrieskasten.
Godsdienst
Amerika
Amusement
Cultuur
  • Walt Disneyzet zijn stripfiguurDonald Duckin voor oorlogspropaganda. Maar intussen schept zijn voormalige tekenaarCarl BarksDuckstad met haar kleurrijke bewoners.
  • De Amerikaanse strips zijn net als de Amerikaanse muziek en andere cultuuruitingen taboe in het bezette Europa. Dit maakt de eerste verschijning mogelijk van het stripbladRobbedoes en Kwabbernoot,van de stripSuske en Wiskein België en van de stripsTom PoesenEric de Noormanin Nederland.
  • De Belgische en de Nederlandse regeringen in ballingschap komen te Londen overeen de eenheid van spelling te herstellen. Een aangepasteSpelling-Marchantwordt in1946in België en in1947in Nederland ingevoerd.
Antillen
Sport
Mode
Wetenschap en techniek
  • De oorlog brengt naast verwoestingen ook een stroomversnelling in de wetenschap en techniek. Zo worden de eersterakettenontwikkeld en gebruikt: de DuitseV1en de RussischeKatjoesja.
  • De eerstecomputersworden ingezet om deDuitse codeste breken.
  • Detelevisiewordt in de USA ontwikkeld en in gebruik genomen.
  • Ferdinand Porschebegint in februari 1940 met de productie van deVolkswagen Kübelwagen,een militaire uitvoering van zijnKraft durch Freudepersonenauto. De Amerikaanse bedrijvenWillys-OverlandenFordgaan in opdracht van het Amerikaanse leger eenterreinwagenbouwen: dejeep.In 1948 brengen Engelsen een verbeterde imitatie op de markt, deLandRover.
  • Omdat na de Tweede Wereldoorlog alle Duitse patenten worden vrijgegeven, kunnen Japanse en Russische bedrijven straffeloos kopieën van deLeicafototoestellen produceren. De eerste in massaproductie vervaardigdeCanon-camera's zijn dan ook vrijwel exacte imitaties van de vooroorlogse Leica-meetzoekercamera's. Vanuit Rusland komen de FED- en Kievcamera's, die ook exacte kopieën zijn en soms zelfs de naam Leitz dragen.
Gezondheidszorg
  • Charles Richard Drewontdekt een stof waarmee het stollen van bloed tegengegaan kan worden. Bloedtransfusies hoeven nu niet meer rechtstreeks van mens op mens gedaan te worden. Door het toevoegen van deze stof, en door het koel bewaren van het bloed, kan het bloed nu afgenomen en enige tijd opgeslagen worden. Charles Drew richt de eerstebloedbankop tijdens de Tweede Wereldoorlog in Groot-Brittannië. Al snel volgen bloedbanken bij diverse ziekenhuizen. HetRode Kruissticht overal ter wereld bloedbanken, eerst voor de oorlogsgewonden en na de oorlog voor operatiepatiënten en verkeersslachtoffers.
  • De uitvinding vanpenicillinemaakt behandeling mogelijk vansyfilisen andere besmettelijke ziekten. De productie ervan neemt pas echt toe als de Verenigde Staten betrokken raken bij de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse regering steekt heel veel geld in de zaak en opD-Day(1944) is er voor elke gewonde soldaat genoeg penicilline beschikbaar. In 1945 krijgen Florey, Chain en Fleming de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde.
  • De pas afgestudeerde biochemicus Albert Schatz isoleert in 1943streptomycine,het eerste effectieveantibioticumtegentuberculose.Zijn baasSelman Waksmangaat echter strijken met de eer en het geld.
  • Henry Faget,de directeur van de leprozenkolonie in Carville (Louisiana), ontwikkelt de sulfanylamide-therapie waarmee de ziekteleprakan worden gestopt.
  • Aan deUniversiteit van Coloradovoert de Oostenrijkse psycholoogRené Spitzgedurende vier maanden een experiment uit met veertig baby's. De ene helft krijgt alleen verzorging, de tweede verzorging met affectie. In de eerste groep sterft meer dan de helft van de kindjes, in de tweede groep geen enkele baby.
  • In hetGuatemalteeks syfilisexperimentbesmetten Artsen tussen 1946 en 1948 soldaten, prostituees, gevangenen en psychiatrische patiënten metsyfilisen andere seksueel overdraagbare aandoeningen, zonder dat de proefpersonen daarvan op de hoogte zijn. Een deel van hen (700) wordt met eenantibioticumbehandeld, en een ander deel (600) niet. Er vallen ten minste 83 doden.
  • Van 1947 tot 1950 woedt in Indonesië eenpokkenepidemie.Met name Djakarta wordt getroffen.
Zie de categorie1940svanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.