Naar inhoud springen

A.R. Penck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
A.R. Penck
Penck gefotografeerd door Oliver Mark, Neurenberg 1994
Penck gefotografeerd doorOliver Mark,Neurenberg 1994
Persoonsgegevens
Volledige naam Ralf Winkler
Pseudoniem A.R. Penck
Geboren Dresden,5 oktober1939
Overleden Zürich,2 mei2017
Nationaliteit Duits
Beroep(en) Kunstschilder
graficus
beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Nieuwe Wilden
RKD-profiel
PortaalPortaalicoon Kunst & Cultuur
Plastiek van Penck in Dresden
Die himmlischen Stürze,Wuppertal

A.R. Penck,pseudoniemvanRalf Winkler(Dresden,5 oktober 1939 –Zürich,2 mei 2017), was een Duitskunstschilder,graficus,beeldhouwerenjazzdrummer.Hij werkte ook onder de pseudoniemenMike Hammer,T.M.,Mickey Spilane,a.Y.enY.

Van 1953 tot 1954 kreeg Winkler teken- en schilderles bij Jürgen Böttcher en van 1955 tot 1956 vervolgde hij zijn opleiding als leerling-tekenaar bij het DDR-reclamebureau DEWAG. Sedert 1956 heeft hij zich viermaal vruchteloos aangemeld bij deHochschule für Bildende Künste Dresdenen deHochschule für Bildende und Angewandte Künste Berlin(Oost-Berlijn). Hij beweerde weliswaar, dat de afwijzing op politieke gronden was, maar in werkelijkheid vond men zijn talent tekortschieten. Na het afsluiten van zijn leertijd was hij achtereenvolgens werkzaam als stoker, nachtwaker, briefbesteller en kleinkunstenaar.

In 1966 werd Winkler kandidaat-lid van de kunstenaarsbond, zij het onder het pseudoniemA.R. Penck,naar degeomorfoloogAlbrecht Penck.Sinds 1969 kreeg hij in toenemende mate problemen met deStaatsveiligheidsdienst (Stasi)van deDDR:Pencks schilderijen werden in beslag genomen en zijn lidmaatschap van de kunstenaarsbondVerein bildender Künstler(VBK) werd afgewezen.

In 1971 sloot hij zich aan bij de kunstenaarsgroepLücke,waartoe ook de kunstenaars Peter Herrmann, Harald Gallasch, Wolfgang Opitz en Steffen Kuhnert behoorden. Vanaf 1973 werkte Winkler onder de pseudoniemenMike HammerenT.M.(ook welTM). Na zijn militaire dienstplicht vervuld te hebben, nam na 1974 en vooral in 1975, toen hij de Will-Grohmann-Prijs van deAkademie der Künstein West-Berlijn ontving, de controle door de Stasi toe. In 1976 ontmoette hij zijn West-Duitse collegaJörg Immendorff,met wie hij de volgende jaren samenwerkte. In hun werk maakten beiden zich sterk voor de afschaffing van de Duits-Duitse grens en zetten zij zich in voordissidenten,zoalsRudolf BahroenRobert Havemann.Na 1977 werd het werk van Winkler, dat hij vanaf 1976 ook signeerde metY,door de Oost-Duitse douane in beslag genomen.

In 1979 werden bij een inbraak in zijn atelier verschillende kunstwerken, maar ook aantekeningen, vernield, zodat zijn vertrek uit de DDR, hetgeen uiteindelijk op 3 augustus 1980 plaatsvond, onontkoombaar werd. Hij woonde in het begin inKerpenbijKeulen.In 1981 ontving hij van deGoethe-StiftunginBazeldeRembrandt-Preis.In 1983 verhuisde Winkler naarLonden. In 1984 was hij met werk vertegenwoordigd bij de tentoonstellingVon hier aus – Zwei Monate neue deutsche Kunst in Düsseldorf.In 1985 werd hem deKunstpreis Aachenverleend. Ten slotte werd hij in 1988 tot hoogleraar benoemd aan deKunstakademie Düsseldorf.

Penck woonde en werkte in Berlijn, Düsseldorf, Dublin en New York.

In de jaren tachtig verkreeg hij wereldwijde bekendheid met zijn schilderijen, die zijn gebaseerd oppictogrammen,graffitien primitieve voorstellingen van menselijke figuren entotem-achtige vormen. Hij werd veelvuldig gevraagd voor belangrijke exposities in Londen en New York. Penck werd gerekend tot de „DeNieuwe Wilden“,waartoe ook kunstenaars behoorden alsGeorg Baselitz,Rainer Fetting,Jörg ImmendorffenMarkus Lüpertz.

Pencks beeldhouwwerk, hoewel minder bekend, heeft dezelfde primitieve thema's als zijn schilderijen en tekeningen. Vaak gebruikte hij alledaagse materialen als hout, flessen, kartonnen dozen, blikjes, afplakband, aluminiumfolie, draad. De sculpturen zijn groveassemblages,ruw geschilderd. Zijn kunstwerken zijn geïnspireerd doorPaul KleeenJackson Pollock.De sculpturen doen soms denken aan de stenen hoofden vanPaaseilandenOceanischekunst.

Werk in collecties

[bewerken|brontekst bewerken]
  • Ingrid Pfeiffer, A.R. Penck, Isabelle Graw, Harald Kunde, Kewin Power, Pirkko Rathgeber, Jürgen Schweinebraden:A.R. Penck: Werke 1961–2001 Dt. /Engl.Düsseldorf: Richter-Verlag, 2007,ISBN 978-3-937572-68-0.
Zie de categorieA.R. PenckvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.