Naar inhoud springen

Escorial

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kloosterdomein van "San Lorenzo de El Escorial"
Werelderfgoed cultuur
Escorial
Land Vlag van SpanjeSpanje
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, ii, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 318
Inschrijving 1984 (8e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Zuidgevel
Bibliotheek

HetEscorial(in het Nederlands ookEscoriaalofEscuriaal) (1563-1584) is een immens gebouwencomplex, gebouwd in opdracht van koningFilips II van Spanje.Het is een paleis, eenabdijen een koninklijkmausoleumin één geworden. Het complex is gelegen bij de stadSan Lorenzo de El Escorial,ongeveer 45 kilometer ten noordwesten vanMadrid.Sinds 1984 staat het complex op deWerelderfgoedlijstvanUNESCO.

Bouwgeschiedenis

[bewerken|brontekst bewerken]

De eerste steen werd op 23 april 1563 gelegd. Het werk werd begonnen onder leiding vanJuan Bautista de Toledoen voortgezet doorJuan de Herrera.Filips wijdde het complex aanSan Lorenzo(Laurentius van Rome), naar de Laurentiusdag waarop hij deFransenhad verslagen in deSlag bij Saint-Quentin.[1]Het Escorial was bedoeld alsmonumentom deze overwinning te gedenken in deSpaanse Nederlanden,alsook zijn streven naargodsdienstigeenpolitiekehegemonieinEuropa.bedekken de muren van de zaal als waren het wandtapijten. Zij beelden onder andere veldslagen uit, zoals deSlag bij La Higueruela(1431), de slag bij Saint-Quentin (1557) en de annexatie van Portugal. Het was onder meer de bedoeling indruk te maken op de bezoekers van de vorst in het Habsburgse paleis met fresco's die in de zaal van de veldslagen, tot in de 17e eeuw bekend als de Koningsgalerij, grote Spaanse militaire triomfen uitbeeldden. Deze fresco's, die aan het eind van de 16e eeuw werden uitgevoerd door de uitGenuaafkomstige Nicolás Granello, Fabrizio Castello en Lazaro Tavarone, bedekken de muren van de zaal als waren het wandtapijten. Zij beelden veldslagen uit, zoals de overwinning op deMorenbijHigueruelain 1431, de slag bij San Quintín in 1557 (waarvan de overwinning werd geëerd met de bouw van het klooster) en de annexatie van Portugal. De werkzaamheden aan het complex werden officieel op 13 september 1584 beëindigd.

Complexbeschrijving

[bewerken|brontekst bewerken]

Het Escorial is een vierhoekig complex van 206 meter op 161 meter, op een eenzaam bergachtig terrein. Het voldeed aan alle noodzakelijke voorwaarden voor Filips' streng religieuze opvatting van het koningschap: een centrale binnenplaats beheerst door een kerk met een koepel, aan de ene kant geflankeerd door een klooster en aan de andere kant door eenseminarieen koninklijke vertrekken.

Het complex is 13hectaregroot met meer dan 16 binnenpleinen, 16 kilometer gangen en 86 trapzalen, 4000 kamers, 1200 deuren en 2675 ramen. Ze zijn in een gebouw gegoten naar het model van het rooster waarop de heiligeLaurentiusgeroosterd werd. De muren zijn uit graniet uit de Sierra de Guadarrama opgetrokken. De ornamenten lijken niet Spaans. Door de relatief korte bouwtijd kent het complex een grote eenheid van stijl.

Kerk en mausoleum

[bewerken|brontekst bewerken]

Filips II liet het Escorial bouwen als laatste rustplaats voor zijn vaderKarel V,tevens als plek waar hij zich kon terugtrekken en in gemeenschap vangeestelijkengebedvoor zijn eeuwige rust kon beoefenen. Hij wilde in het Escorial ook alleen kunnen spreken met zowelGodals met zijn vader; vaak leek het of hij die twee niet goed uit elkaar wist te houden. Achter het plein der koningen (Patio de los Reyes) ligt de kerk met een imposantekoepel,die geïnspireerd is op deSint-PietersbasiliekinVaticaanstad.De kerk is versierd met fresco's vanLuca Giordanoen bevat schilderijen vanZurbarán,Titiaan,El GrecoenVelázquez.Het Christusbeeld in witmarmeris vanBenvenuto Cellini.[2]

In decrypteonder hetaltaarbevinden zich de 26gravenvan de Spaanse vorsten en hun eega’s, met uitzondering van enkelen. Ook zijn er deinfantes(oorspronkelijk was het in het Spaans de term die voor een kind onder de 7 jaar werd gebruikt) begraven.

Koninklijke vertrekken

[bewerken|brontekst bewerken]

De koninklijke vertrekken bevinden zich in het noordoostelijk deel van het complex. Vanuit de privévertrekken kon de koning discreet de eucharistie volgen: een venster geeft uit op hetaltaarvan de kerk. De koning liet een deel van de vertrekken aankleden met topwerken uit zijn grotekunstverzameling.Deze verzameling, met onder meer religieuze werken van El Greco,Jheronimus Bosch,Titiaan enVlaamse Primitievenzijn er nog steeds te bewonderen. Daarnaast voorzag Filips II een ruimekloosterbibliotheekvoor 10.000 boeken. De wanden enplafondsvan deze bibliotheek zijn met fresco's beschilderd. De bibliotheek had te lijden onder een brand in 1671 en plunderingen tijdens deNapoleontische oorlogen.Er worden nog meer dan 40.000handschriftenen oude drukken bewaard.

Na deHabsburgsetijd, onder deBourbons,verbleef het hof nog zelden in het kloostercomplex. Het hof verkoos andere paleizen om te verblijven, en het kloostergebouw bleef quasi ongewijzigd.

Deabdijin het Escorial werd door Filips II toevertrouwd aan de orde van deHiëronymieten.In 1885 werd de abdij overgedragen aan deAugustijnen.

In 2013 bracht Spanje eenherdenkingsmuntvan 2eurouit ter ere van het Escorial. Spanje brengt elk jaar een herdenkingsmunt uit van een monument dat op deUNESCO-werelderfgoedlijststaat. DezeSpaanse UNESCO-Werelderfgoedlijstserieloopt tot 2050.

  • (en)website Escorial
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de paginaMonasterio de El EscorialopWikimedia Commons.