Naar inhoud springen

Nulmorfeem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nulmorfeemis een term uit detaalkundedie verwijst naar een klankloos lid van een oppositie ofparadigma(met andere woorden, het is eenmorfeemzonder klankvorm). Een nulmorfeem verschilt van eennulallomorfdoordat het niet alterneert met een zichtbaar morfeem.

Degetalsuitgangenvanzelfstandige naamwoordenin het Nederlands, bijvoorbeeld, vormen een oppositienul/-en(boek/boeken); depersoonsuitgangenvan werkwoorden in het Nederlands vormen in hetpresenseen paradigmanul/-t/-en(loop/loop-t/lop-en).

Hetnulmorfeemis gemotiveerd vanuit de gedachte dat de afwezigheid van een teken ook een teken kan zijn.

Termen die verwijzen naar hetnulmorfeemkunnen in plaats van metnulook metzerogevormd zijn.

De betekenisvolle afwezigheid van een teken heet bijSaussuresigne zéro.

Wanneer we eenmorfeemopvatten als een abstracte grammaticale categorie, zoalsBloomfielddoet, dan heten de elementen die die categorie uitdrukkenalternanten;het nulmorfeem heet dannul-alternant.(Het morfeem GETAL in het Nederlands, bijvoorbeeld, heeft een nulalternant voor de waarde 'enkelvoud'.)

Een nulmorfeem dat een zelfstandige rol speelt in desyntaxisvan een taal wordt eenlege categoriegenoemd.

Eennultrapis geen nulmorfeem, maar de meest gereduceerde vorm in eenablautreeks.

Het nulmorfeem wordt genoteerd met het cijfer 0 of met het lege-verzameling-symbool Ø.

Hetnulmorfeemkomt het eerst voor in het grammaticale werk van de IndiërPāṇini(verm. 4e eeuw voor het begin van de jaartelling). Pāṇini stelt voor zelfstandige naamwoorden in hetSanskrieteen regelmatige structuur voor die bestaat uit een wortel, eenstamvormendsuffix,en een uitgang; is het suffix niet waarneembaar, dan spreekt hij van een nul-suffix (de termmorfeemdateert eerst uit de 20e eeuw). Dit nulsuffix speelt ook een belangrijke rol in de vergelijkende Indo-Europese taalwetenschap van de 19e en begin 20e eeuw. Van daaruit deed het nulmorfeem zijn intrede in het structuralisme,met name viaSaussureen Bloomfield. Saussure observeert in zijnCours de linguistique générale(1916) dat 'talen genoeg hebben aan een tegenstelling tussen iets en niets' (p. 124), zodat het dus onnodig is om twee tegengestelde waarden (bijvoorbeeld enkelvoud en meervoud) met behulp van twee waarneembare morfemen uit te drukken. Bloomfield stelt in aansluiting daarop (A set of postulates for linguistic theory,1926) dat ook de afwezigheid van klank gezien kan worden als een klank- of vormalternant, eennul-element.

Eennulmorfeemkan gemotiveerd worden via een redenering als de volgende.

Alspersoonsvormgedefinieerd is als de vorm van eenwerkwoorddie in bepaalde kenmerken met het subjectovereenkomt, dan moetloopinik loopeen persoonsvorm zijn (het draagt het kenmerk 1stepersoonenkelvoud). Maar het elementloopkomt ook terug in de vormloop-tinhij loopt,waar hetsuffix-thet kenmerk 3e persoon enkelvoud uitdrukt, enloopdus géén persoonsvorm kan zijn. Wat isloopnu, een persoonsvorm of niet?

Met behulp van het nulmorfeem kan deze vraag eenvoudig beantwoord worden. De klankvormloopcorrespondeert met twee verschillende morfologische elementen: enerzijds destamLOOP die de basis vormt voor alle persoonsvormen, maar zelf nooit persoonsvorm is, en anderzijds de persoonsvormloop-Ødie bestaat uit LOOP en een nulmorfeem met het kenmerk 1ste persoon enkelvoud (net zoalsloop-tbestaat uit LOOP en een morfeem-tmet het kenmerk 2e/3e persoon enkelvoud).

Onverbogen woord