Naar inhoud springen

Scriptie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Eenscriptie,(eind)verhandelingofthesis(Engels) is eenvakinhoudelijkofwetenschappelijkopsteldat een verplicht onderdeel vormt van een opleiding in hetmiddelbaarenhoger beroepsonderwijsen opuniversiteiten.Vaak is de scriptie een verhandeling over een bepaald onderwerp naar aanleiding van eigen onderzoek. Hoewel het belang van de scriptie en de eisen die eraan worden gesteld per opleiding enstudierichtingverschillen, is de scriptie meestal het laatste onderdeel van de studie. Na het voltooien van de scriptie aan de universiteit en behalen van alle tentamens studeert men af en verkrijgt men de bij de opleiding behorendeacademische graad.

Hogeschool en universiteit

[bewerken|brontekst bewerken]

In debachelor-masterstructuuris de scriptie een verplicht onderdeel van de bachelor- of masterstudie en heet nubachelor-/masterproef,bachelor-/masterthesisofbachelor-/masterscriptie.

Elke student die werkt aan een scriptie, thesis of verhandeling wordt doorgaans door één bevoegdedocentofhoogleraarbegeleid, met kwaliteitscontrole door een of meer collega's (een afstudeercommissie) aan het einde van het traject. Een zogenaamdeafstudeerkringvormt een alternatief voor begeleiding door één docent of hoogleraar.

De kandidaat zal de scriptie verdedigen voor een afstudeercommissie. Afhankelijk van het precieze reglement per opleiding en het karakter van het afstudeerwerk (interne of externe stage) bestaat deze commissie uit de afstudeerbegeleider(s), en eventueel een andere docent en/of externe deskundige, bijvoorbeeld uit het bedrijfsleven of een andere universiteit of hogeschool.

Voor geschreven werkstukken in hetmiddelbaar onderwijsen hetmiddelbaar beroepsonderwijswordt de termscriptie,eindverslag,eindwerk,praktische opdrachtof, in Nederland, veelalprofielwerkstukook wel gehanteerd, al dan niet onderdeel van eengeïntegreerde proef.

In diverse landen zijn erscriptieprijzenvoor de beste scriptie van het afgelopen jaar. DeVlaamse Scriptieprijsbeloont elk jaar een verdienstelijke scriptie met een prijs van 2.500 euro, gekoppeld aan de publicatie van het onderzoek. DeKoninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging(KVIV) geeft een prijs voor een verdienstelijk eindwerk of scriptie in de technologische sfeer onder de naam KVIV-Ingenieursprijs (KVIV Ingenieursprijs). In Nederland bestaan er onder meer deLeo Polak Scriptieprijsen deInternet Scriptieprijsvan deKoninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.[1]