Åsatru
Åsatruelleråsatroer en gren innenfor et mangfold avnyhedensketrosretninger og betegner flerenyreligiøseogsubkulturellebevegelser som henter inspirasjon inorrøn mytologi.
Åsatru har tilhengere verden over, og flere åsatru-grupperinger har vært offentlig godkjent somtrossamfunni Norge. Det første,Odins Ætlinger,ble godkjent i1994[1] og senere avregistrert i2008.Åsatrufellesskapet Bifrostfikk godkjennelse i1996ogForn Sed Norgei1999.[2] Bifrost og Forn Sed fikk i 2022 statstilskudd for henholdsvis 457 og 137 medlemmer.[3]
Åsatru betyr «troen påæsene», men omfatter hele spekteret av æser, åsynjer og andre skikkelser innen norrøn mytologi. Ordetåsatru(asetro) ble først introdusert inasjonalromantikkeni det19. århundresom en beskrivelse påvikingtidenshedenske religion. «Forn sed» er et annet navn på tradisjonen, som betyr «gammel sed» eller «gammel skikk». Dagens åsatru er en rekonstruksjon av den norrøne troen, og kan ikke direkte sidestilles med denne.[4]
Trosgrunnlag
redigerÅsatru er en ikke-dogmatisk erfaringsbasert religion. Det vil si at det ikke finnesdogmerfor hva som er riktig eller gal tro, og at det i stor grad er opp til den enkelte troende eller gruppe å definere sin egen religiøse tro. Likevel samles man om et felles begrepsapparat ogkult.
I åsatrua er det langt viktigere hvordan man oppfører seg enn hva man tror på. Begreper somære,høviskhet og gjestmildhet blir ofte fremhevet som viktige for åsatroende.
Det jordiske livet regnes som viktigere enn det som skjer etter døden.
Trossystemet kan beskrives sompolyteistiskelleranimistisk.Utgangspunktet for det religiøse innholdet, troen om man vil, er en moderne tolkning av mytene og verdensbildet som finnes overlevert i form avnorrøn mytologi.Vi har ikke full kjennskap til hvordan religionsutøvelsen i Norden i tiden før innføringen avkristendommenartet seg. En av skillelinjene mellom forskjellige grupperinger i åsatrumiljøet har vært hvorvidt man i størst mulig grad søker å gjenskape religionsutøvelsen i norrøn tid, eller tillater moderne nytolkninger.
Åsatruens moderne historie
redigerI nasjonalromantikken var det stor interesse for forfedrens tradisjoner og forestillinger. INordenble det gjort forsøk på å rekonstruere den førkristne religionen medEddakvadeneogættesagaenesom råstoff. Forestillingen om den tapre og blodtørstigevikingenstammer fra denne perioden. Seinere forskning har vist at norrøn religion ikke var en enhetlig tro, men omfattet mange ulike, ofte lokale, tradisjoner og ritualer, og at disse forandret seg sterkt over tid.
Moderne åsatru springer ut av de motkulturelle strømningene på sekstitallet ognew agemiljøenesnyreligiøsitet.Organisasjoner somForeningen Forn SedogÅsatrufellesskapet Bifroster politisk nært knyttet til den økologiske bevegelsen,[trenger referanse]og står religiøst og rituelt nær den moderne heksebevegelsenwicca.Disse gruppene er erklært anti-rasistiske.
Man kan noe forenklet dele åsatru inn i tre kategorier:
- Neopaganistisk åsatro, som henter sin inspirasjon franeopaganistiskereligioner og new age.
- Revitalistisk åsatro, har et relativt snevert utgangspunkt i kilder som forteller om førkristen tro og skikk i Norden, samt at de bruker mye av folketroen, som oppfattes som førkristne tradisjoner.
- Rekonstriktionistisk åsatro, forsøker å rekonstruere teologi,etikkoglivssynpå bakgrunn av kjente kilder. Slik mener de å få fram en relativt sikker kunnskap om fortiden.
Symboler og motiver farget av Åsatru og mer eller mindre troverdige rekonstruksjoner av vikingtidens livsstil, brukes også som rekvisitter i ulike former for moderne massekultur, uten at det nødvendigvis ligger noen seriøs overbevisning bak dette. Eksempler kan være levenderollespillsomlaiv,og iblack metal-miljøet sammen medsatanismeogokkultisme.
Åsatrufellesskapet Bifrost og Foreningen Forn Sed legger stor vekt på å ta avstand fra rasismen.[trenger referanse]Antirasister med åsatruholdninger har opprettet ennidstangmot rasistisk bruk av norrøne symboler og myter.[5]
Norrøne symboler som brukes innen åsatru er også blitt brukt avhøyreekstreme,nazistiskeognynazistiskemiljøer og organisasjoner.[6][7][8][9][10]
Organisationer innenfor asatro
redigerNordiske åsatru-organisasjoner
redigerDanmark
- Forn Siðr – Asa- og Vanetrosamfundet i Danmarkble stiftet i1997og ble statligt erkjent som trossamfunn2003.Samfunnet oppga å ha 600 medlemmer år 2010.
- Asatrofællesskabet i Danmarkble stiftet i2003og ble trossamfunn2004.
- Nordisk Tingsfælligble stiftet i2010.
Island
- Ásatrúarfélagiðble stiftet i1972og ble godkjent som nasjonelt trossamfunn1973.Samfunnet hadde i20215 221 medlemmer.
- Reykjavíkurgoðorð ble stiftet i2006.
Norge
- Åsatrufellesskapet Bifrostble stiftet i på 1980-tallet og registrert som trossamfunn i1998.Samfunnet hadde i 2022 457 medlemmer.
- Foreningen Forn Sedble stiftet i1998og ble registrert som trossamfunn1999.Samfunnet hadde i 2022 137 medlemmer.
- Odins Ættingeravvikleti 2008.
- Det Norske Åsatrusamfunn[trenger referanse]
Sverige
- Sveriges Asatrosamfundble stiftet i1994og ble registrert som trossamfunn2007.Byttet navn tilSamfundet Forn Sed Sverigei 2010.
- Samfälligheten för Nordisk Sedble stiftet i1997.
- Norröna Samfundet,stiftet2000,nedlagt2005
- Nätverket Forn Sedble stiftet i2004
- Nordiska Asa-samfundetble stiftet i2014og registrert som trossamfunn2016.Samfunnet oppga å ha 800 medlemmer i2018.
Resten av Europa
redigerFrankrike
Nederlander
Spania
Storbritannia
Tyskland
Resten av verden
redigerAustralia
Canada
USA
Se også
redigerReferanser
rediger- ^ «Trossamfunnsrapport»(PDF).Fylkesmannen i Oslo og Akershus. 17. mars 2006.[død lenke]
- ^ «Trossamfunnsrapport»(PDF).april 2009. Arkivert fraoriginalen(PDF)24. juli 2011.
- ^Regjeringen (13.05.2022).«Antall tilskuddstellende medlemmer i tros- og livssynssamfunn i 2022»(PDF).Regjeringen.Besøkt 23.11.2022.
- ^ Gro Steinslandved «Senter for studier i vikingtid og nordisk middelalder» (2. oktober 1996).«Uttalelse til Justisdepartementet»(PDF).Arkivert fraoriginalen(PDF)3. november 2005.
- ^Arild Hauge: Nidstang
- ^Kvaal, Vera (24. september 2023).«Lars Mytting om hvorfor nazistene var så glade i norsk kultur».NRK.Besøkt 22. juni 2024.«[Norge] ble altså angrepet av [Nazi-Tyskland] som beundret norsk kultur og brukte norrøne symboler for å legitimere sin krig.»
- ^Nåvik, Margrete (29. mars 2021).«Tomas vil vise at norrøne symboler ikke betyr høyreekstremisme».NRK.Besøkt 22. juni 2024.
- ^Kringstad, Kirsti (23. januar 2021).«Ingrid slutter med hobbyen etter 15 år. Lei av at høyreekstreme holdninger får stadig større plass».NRK.Besøkt 22. juni 2024.«Det at høyreekstreme trekker nettopp dit, er kanskje ikke helt tilfeldig. [Doktogradsstipendiat] Økstra nevner blant annet misbruket av vikingsymboler av nazister under andre verdenskrig.»
- ^«Rasisme».www.bifrost.no.Åsatrufellesskapet Bifrost.Besøkt 22. juni 2024.
- ^Fossberg, Harald (15. januar 2016).«Blogget om Valhall, fikk drapstrusler fra amerikanske nazister.».Aftenposten.Besøkt 22. juni 2024.
Eksterne lenker
rediger- Tor Åge Bringsværd om myter, og om nazisters bruk av det norrøneArkivert6. mars 2007 hosWayback Machine.
- Rapport fra Antirasistisk Senter: Ekstreme Høyre 1999