Hopp til innhold

Åland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Åland
finsk:Ahvenanmaa

Flagg

Våpen

FlaggRiksvåpen

Kart over Åland

Ligger vedØstersjøen
InnbyggernavnÅlandsk, ålending[1]
HovedstadMariehamn
TidssoneUTC+2
Retningsnummer18
Areal
– Totalt
– Vann

1 582,93km²[2]
89 % %
Befolkning30 144[3](2021)
Bef.tetthet19,04innb./km²
Høyde o.h.129meter
StyreformAutonomtlandskap
RegjeringssjefKatrin Sjögren
LandshøvdingPeter Lindbäck
Offisielt språkSvensk
Avhengig avFinland(autonomi)
ValutaEuro(EUR)
Nasjonaldag9. juni(1922)
NasjonalsangÅlänningens sång
ISO 3166-kodeAX
Toppnivådomene.ax
Kart
Åland
60°15′N20°00′Ø

Källskärskannan er en kjent formasjon fra istiden
Båthavnen påRödhamnutenfor Mariehamn

Ålander en øygruppe og etselvstyrt,demilitarisertlandskapiFinland.Det ligger iØstersjøen,mellom Finland ogSverige,og består av over 6 500 øyer, hvorav den største kallesFasta Åland.Åland ersvenskspråkligog har 29 214 innbyggere (2016)[4].Hovedstaden heterMariehamn.

Geografi[rediger|rediger kilde]

Utdypende artikkel:Ålands geografi

Vest for Åland liggerÅlands hav,en åpen havstrekning på grensen mellomBottenvikenog Østersjøen, midt mellom Åland ogRoslagen.Østover grenser Ålandsskjærgårdtil Åbolands skjærgård – «Skärgårdshavet» (finskSaaristomeri). Den hører nå tilVästra Finlands län.Den sydøstligste delen av Ålands skjærgård utgjøres avKökar;den vestligste avEckeröca. 50 km øst forRoslageni Sverige. Havstykket som utgjør grensa mellom Åland ogEgentliga Finlandheter Skiftet (finskKihti).

Landarealet er 1 526,5 km², mens innsjøene dekker 25,4 km². Åland har et sjøterritorium på 11 965 kvadratkilometer.

Historie[rediger|rediger kilde]

Utdypende artikkel:Ålands historie

Ålands historie er formet av stormaktene rundt Østersjøen: fra stor-svensk rike, til russisk, til finsk. Allerede på500-talletvar øygruppen kulturelt sett svensk. På1300-talletble øygruppen knyttet kirkelig tilÅbo,og fra1634også administrativt som del av det nyeÅbo og Björneborgs län.

17. september 1809 ble Åland underfredsslutningen i Fredrikshamnsammen med resten av Finland avstått fraSverigetilRussland.I 1832 bygget russerne ut en større befestning iBomarsundi Sund kommune, nordøst for Mariehamn. UnderKrimkrigen1853–56 pågikk det sjøkamper i farvannene rundt Åland, da England og Frankrike foretok flere angrep mot russiske besittelser i Østersjøen. Blant annet ble den russiske befestningen i Bomarsund inntatt. Ved fredsslutningen i Paris etter Krimkrigen ble det bestemt at Åland skulle være demilitarisert, noe som ble stadfestet og understreket både underførsteogandre verdenskrig.

Da Finland ble selvstendig fra Russland i1917,gikk Åland inn for å bli innlemmet i Sverige, men i1920foreslo Finland at Åland i stedet skulle få selvstyre. Det ville ikke ålendingene godta. Men i1921bestemteFolkeforbundetat landskapet fortsatt skulle være en del av Finland. I 1951 fikk Åland, som et administrativt landskap, et utvidet selvstyre, og den lokale forvaltningen skiftet navn fra «landskapsnämnd» til «landskapsstyrelse» (selvstyrelov gyldig fra og med 1. januar 1952). Landskapet fikk eget flagg i 1954, egne frimerker i 1984 og eget postverk i 1993. I1970fikk Åland egne representanter tilNordisk råd.Det indre selvstyret ble betydelig utvida med den nye selvstyreloven som trådte i kraft 1. januar1993.

Samfunn[rediger|rediger kilde]

Åland har egne bilskilter (med ålandsk flagg) og egen landskode (AX) / eget toppdomene (.ax). Området har en blomstrende økonomi, som særlig er knyttet tilturismeogrederivirksomhet.Det er imidlertid restriksjoner på kjøp av eiendommer, slik at en må ha vært født på Åland eller ha bodd der sammenhengende i fem år for å kunne kjøpe fast eiendom, med mindre eiendommene ligger i bostedsregulerte områder.

Ålands kommuner[rediger|rediger kilde]

Åland består av 16 kommuner, omtrent tilsvarende de gamle kirkesognene. Åland har således unngått den kommunesammenslåingsprosessen som har gått gjennom hele Norden de siste 40-50 årene.

Saltvik (159,82 km²) er den største kommunen, mens Mariehamn er den minste. Tross sin beskjedne størrelse, er Mariehamn den mest folkerike kommunen i Åland med sine 10 780 innbyggere, 41% av Ålands innbyggere. Det gjør den også til Ålands eneste by.Sottunga,den minst folkerike kommunen, har knappe 127 innbyggere.

Mariehamn er også Ålands eneste by. Omkring 41 % av landets innbyggere bor i der. Byen er hovedinnfartsåren til Åland med fergeanløp fra Sverige og Finland, og skipsfarten har vært en forutsetning for turismens sterke vekst. Byen er også sentrum for politikk og næringsliv. Byens busser går til alle kommuner på "fast-Åland".

Mariehamn ble grunnlagt21. februar1861,den gang Åland og resten av Finland var en del avRussland.Byen er oppkalt etter hustruen tiltsar Alexander II av Russland,Maria Aleksandrovna.Bygdene, Hindersböle og Ytternäs ble overført fra Jomala til Mariehamn i 1961. Byen er hovedinnfartsåren til Åland, samt et sentrum for politikk og næringsliv

Bykommune[rediger|rediger kilde]

Landsbygdskommuner[rediger|rediger kilde]

Skjærgårdskommuner[rediger|rediger kilde]

Forvaltning[rediger|rediger kilde]

Åland har et vidtrekkende indre selvstyre, og ledes av et folkevalgtlagting(før 1993 kalt «landsting») med 30 representanter og enlandskapsregjering(før 2004 kalt «landskapsstyrelse») med syv medlemmer.Regjeringssjefenkalles på svensklantråd.Den finske stats ansvarsområder skjøttes avStatens embetsverk på Åland.Embetsverket ledes avÅlands landshøvding,som utnevnes avFinlands president.

Politi[rediger|rediger kilde]

Ålands polismyndigheter en selvstendig ålandsk politimyndighet underlagtkansliministerni Ålands landskapsregjering og er uavhengig av politiet i Finland.

Se også[rediger|rediger kilde]

Fotnoter[rediger|rediger kilde]

Type nummerering


Referanser[rediger|rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger|rediger kilde]