Hopp til innhold

Aistulf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aistulf
Aistulf avbildet på en mynt
FødtRediger på Wikidata
Cividale del Friuli
Døddesember756Rediger på Wikidata
Pavia
BeskjeftigelseKongeRediger på Wikidata
EktefelleGiseltruda
FarPemmo of Friuli
MorRatperga
SøskenRatchis
NasjonalitetDet langobardiske kongerike

Den langobardiske jernkrone
Det langobardiske kongerike etter Aistufs erobringer I 751

Aistulf,død desember 756, var hertug iFriulifra 744, konge iDet langobardiske kongerikefra 749 og hertug avSpoletofra 752 til sin død i 756.[1]Han var bror til den foregående kongRatchissom ble avsatt av adelen i 749.

Langobardene var etgermanskfolkeslag som var på vandring sørover og østover i Europa tidlig ifolkevandringstiden.De nevnes allerede hos den romerske historikerenTacitusi hans bokGermaniafra 98 e. Kr. og de ble av ham betegnet som dyktige krigere.[2]Fra 568 hersket de over store deler av Italia i det vakuum som hadde oppstått etterVestromerriketsfall på 470-tallet ogøstgoternesknusende nederlag rundt 550. Det langobardiske riket i Italia varte fram til 774 dafrankerneunder ledelse avKarl den storei samarbeid med pavekirken beseiret langobardene og de klarte aldri senere å etablere noe eget rike.

Aistulf var født iCividale del Friulisom sønn av hertug Pemmo avFriuli.[3]Pemmo ble avsatt som hertug i 739 og erstattet av sin sønn Ratchis. Da kong Liutprand døde i 744 ble hans nevøHildeprandutropt til konge, men Ratchis sto i spissen for en mer katolskvennlig (og pavevennlig) opposisjon som avsatte Hildeprand samme år og han overtok kongemakten. Da Ratchis ble konge rykket Aistulf opp til å bli hertug etter ham. Aistulf førte en mer aggressiv politikk mot pavestaten og eksarkatet enn hans mer forsonlige bror hadde gjort. I 750 erobret han byeneComacchioogFerrara.I 751 erobret han eksarkatets hovedstadRavennaog truet til og med Roma og krevdekoppskattav innbyggerne der. Samme år okkuperte han ogsåIstria.

IAustrasiavarkarolingernesmaior domus(rikshovmester)Pipin den yngre,som var den reelle makthaver ifrankernesrike, kronet til konge med samtykke fra paveZachariasi 751. PaveStefan IIsom overtok etter Zacharias i 752, vendte seg til Pipin for å søke hjelp mot langobardene. Aistulf avviste alle forsøk på forhandlinger. Stefan dro da selv til Pipin, mens Aistulf allierte seg med Pipins brorKarlomansom oppholdt seg i eksil (i kloster) iMonte Cassinoved Roma. Karloman forsøkte å samle opposisjonsstyrker i Frankerriket, men det var mislykket og Karloman måtte tilbake i eksil i klosteret. I 755 samlet Pipin den yngre sine styrker og marsjerte over Alpene. Han slo Aistulf i et slag vedVal di Susa.Aistulf måtte inngå en fredsavtale i Pavia i juni 755 som innebar at han måtte oppgi territoriene som var erobret fra eksarkatet.

Med en gang Pipin hadde returnert over Alpene gikk Aistulf igjen til angrep på Roma. Han beleiret byen i januar-mars 756. Da det igjen var farbart over Alpene, i april, kom Pipin tilbake og slo Aistulf i Val di Susa, omtrent på samme sted som året før. Aistulf trakk seg tilbake til Pavia hvor Pipin beleiret ham. Aistulf måtte overgi seg og måtte betale en tredjedel av sine skatter til frankerne. Han måtte også igjen oppgi de områdene som var okkupert fra paven og eksarkatet.

Aistulf døde i en jaktulykke i 756. Han ble etterfulgt som konge avDesiderius,som han tidligere hadde utnevnt til hertug i Istria og Toscana.[4]Alboin ble utnevnt til hertug i Spoleto. Hertugtittelen av Friuli var tidligere gitt til hans svoger Anselm etter at Aistulf hadde giftet seg Anselms søster Gisaltruda i 749.[5]


  1. ^Ulwencreuz 2013 & s. 350.
  2. ^Tacitus & kap. 40, s. 89.
  3. ^Hodgkin 1914 & bd. 6, s. 333.
  4. ^Frassetto 2013 & s. 18-19.
  5. ^German tribes.

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]


Forgjenger Konge av Langobardene
749756
Etterfølger