Hopp til innhold

Apokryfer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Apokryfer(fragreskαπόκρυφος(apokryfos), «skjult», «kryptisk») er en betegnelse på religiøse tekster, spesielt innenfor dejødiskeogkristnetradisjoner, som av religiøse autoriteter ikke regnes for å være guddommelig inspirerte eller som på annen måte trekkes i tvil. De står da i motsetning tilBibelens kanon.I vestlig kristendom brukes uttrykketApokryferoftest omdegammeltestamentlige apokryfer,bøker som er med iDen katolske kirkesversjon avBibelen,men ikke iprotestantiskeversjoner.

Gammeltestamentlige apokryfer

[rediger|rediger kilde]

Utdypende artikkel:Gammeltestamentlige apokryfer

De mest kjente av degammeltestamentligeapokryfene er syv bøker og to tillegg til bøker som var med i den greske oversettelsenSeptuaginta.Disse kalles i katolsk terminologiDe deuterokanoniske bøker.De ble skrevet etter at den hebraiske kanon var fastlagt og blir dermed ikke regnet som autentiske av langt de fleste jøder. Ioldkirkenble de etter hvert regnet med til Bibelens kanon, men vedreformasjonendefinerteMartin Lutherdem som ikke-inspirerte. De er fortsatt en del av den katolske og denden ortodokse kirkesutgaver av Bibelen.

I tillegg de deuterokanoniske bøkene fins det noen flere verk som har en bibelsk stil og som ofte skildrer hendelser som blir forbundet med personer i Bibelen. Disse kalles gjernepseudepigrafiskebøker.Enoks bøkerogBoken om Jubelårenehører til disse.

Nytestamentlige apokryfer

[rediger|rediger kilde]

Denytestamentligeapokryfer er bøker som foregir seg å ha tilknytning tilJesuog de første kristnes gjerninger. De inkluderer flereevangelierog skrifter omapostlene.Flere av dem ble skrevet avgnostikereog av andre grupper som sto utenfor den etablerte kirke. De aksepteres verken av ortodokse, katolske eller protestantiske kristne. Flere av skriftene ble oppdaget først i det19.og20. århundreog har skapt mye debatt. SpesieltTomasevangeliethar fått stor utbredelse.

Flere kristne legender, som opplysningen om atapostelen Peterble korsfestet oppned, er basert på opplysninger fra apokryfe skrifter. Det er ulike forståelser av apokryfenes funksjon; kritikere oppfatter dem som falske argumenter i en diskusjon om kirkens lære, mens andre oppfatter tekstene som «fan fiction» med færre teologiske ambisjoner.

Blant de oldkirkelige tekstene finnes også andre tidlige kirkelige skrifter, som i perioder ble regnet som inspirerte. Disse inkludererKlemensbrevene,Hermas' hyrdeogDidakhe.Disse har uansett blitt regnet som viktige skrifter av kirken og regnes gjerne som rettroende, men ikke inspirerte. Noen få kirkesamfunn, somden etiopiske ortodokse kirke,anerkjennerKlemensbreveneogHermas' hyrdesom autentiske, inspirerte skrifter og dermed som en del av kanon.

Martin Luther brukte også begrepet «apokryfer» om enkelte skrifter i Det nye testamente, spesieltJakobs brev,men ogsåHebreerbrevet,Judas' brevogÅpenbaringen.Han flyttet dem til et tillegg etter de andre bøkene, og fortsatt er enkelte lutherske bibelutgaver satt opp med denne rekkefølgen.

Norske utgaver

[rediger|rediger kilde]

I Norge blede gammeltestamentlige apokryfeneførst utgitt i 1891 i forbindelse med den første oversettelsen til norsk av hele Bibelen. De ble gjenutgitt på moderne norsk i 1988.Det Norske Bibelselskaputga i 1994 en utgave avBibelen med de apokryfiske bøker.

Et utvalg av ni apokryfe evangelier og tre evangeliefragment ble utgitt i antologienApokryfe evangelieri serienVerdens Hellige Skrifteri 2001. Tekstene er oversatt avEinar Thomassenog har en innledning avHalvor Moxnes.Utvalget omfatter flere typer apokryfe evangelier: samlinger av Jesus-ord, dialog-evangelier og skildringer av Jesu barndom og av Jesu nedfart tildødsriket.

Et utvalg av seks apostelgjerninger, fem brev og to åpenbaringer ble utgitt i antologienTidligkristne apokryferi serienVerdens Hellige Skrifteri 2011. Tekstene er utvalgt og med innledninger avReidar Aasgaard.

Andre betydninger

[rediger|rediger kilde]

Apokryf brukes i andre sammenhenger ofte om enhver historie som er av usikkert opphav, spesielt om anekdoter om kjente personer.

Uttrykket kan også brukes om historier som ikke regnes somfiktiv kanon.

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]