Hopp til innhold

Frederikshavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fredrikshavn»)
Frederikshavn
Frederikshavn kirke

Våpen

LandDanmarks flaggDanmark
RegionRegion Nordjylland
KommuneFrederikshavn kommune
Retningsnummer98
Befolkning22 961(2023[1])
Høyde o.h.8meter
Nettsidefrederikshavn.dk/
Kart
Frederikshavn
57°26′02″N10°32′10″Ø

Frederikshavn i 2009

Frederikshavner en by iRegion Nordjylland,Danmarkmed 22 961 innbyggere (2023). Frederikshavn ligger vedKattegatpå østkysten avVendsyssel.Gamle Frederikshavn kommunehadde i 2004 34 416 innbyggere. Etterkommunalreformen 2007er ogsåSæby kommuneogSkagen kommunelagt under den nyeFrederikshavn kommune.

Frederikshavn ligger i etmorenelandskapsom ble skapt av innlandsisen i sisteistidfor 14 000 år siden. Byen het tidligereFladstrandfør den skiftet navn og ble oppkalt etter kongFrederik VI.Frederikshavn fikk kjøpstadsrettigheter i 1818.

Næringslivet i Frederikshavn har tradisjonelt vært sentrert rundt fiskeri og havnevirksomhet. I dag er den en av Danmarks fremste fergebyer med forbindelser tilOsloogGöteborg.Byen har også et større sykehus, marinebase og tekniske skoler tilknyttet maritime fag.

Det har bodd mennesker i området ved Frederikshavn i flere tusen år. Rundt i kommunen finnes en mengdelangdysserogjernaldergraver.Den naturlige havnen beskyttes av små øyer og rev og nærheten til Sverige og Norge har hatt stor økonomisk betydning.

Det er femmiddelalderkirkeri Frederikshavn oppført i tiden 1150–1250:Skærum kirkeanses for å være eldst, mensFlade kirke,Gærum kirke,Åsted kirkeogElling kirkeer oppført etter 1200.

Bangsbo herregård nevnes første gang i 1367 som væpnergård underBørglum klosterog ytterligere fem større herregårder og mindre slott er nevnt på sent 1300-tall og utover 1400-tallet.

Fladstrand kirkeble oppført i den store oppgangstiden for sildefisket i 1688–1690. Den var ibindingsverk,senere erstattet av mur. Kirkegården omfatter en størrekrigskirkegårdmed flyktningegraver samt engelske og tyske krigsgraver fraandre verdenskrig.

Underandre verdenskrigvar byen en del av tyskernesAtlanterhavsvollmed status som forsvarsområde,Verteidigungsbereich.[2][3]De tre andre danske områdene med en slik status varHanstholm,EsbjergogAalborg.

Havnen har tradisjonelt vært byens økonomiske lokomotiv medfiskeriogverftsindustri.Men etter krisen i fiske- og verftsnæringene i1980-årenehar turismen overtatt som hovednæringsvei.

Byen har med noen unntak værtsosialdemokratisk,og borgermester er Birgit Stenbak Hansen frasosialdemokratene.[4]

Næringsliv

[rediger|rediger kilde]

Hvert år besøker 5 millioner mennesker Frederikshavn, stort sett som fergeturister. Grensehandelen er en viktig næringsvei, med store varehus som betjener norske og tyske handlende.

Byen har følgende fergeforbindelser:

FraFrederikshavn stasjongårSkagensbanenog (Vendsysselbanen) og motorveiforbindelse (E45) til Aalborg via Hjørring, og hurtigbåtene tilGöteborgtar 2 timer over Kattegat. Byen har også en innenriks kortbaneflyplass,Sinndal lufthavn.

Det foregår flere events, friluftskonserter og idrettsarrangementer i Frederikshavn hele året gjennom.

Vennskapsbyer

[rediger|rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]