Hopp til innhold

Frekvensspekter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Etspekterellerspektrumer en oppdeling avelektromagnetisk strålingeller annen type bølgebevegelse (for eksempellyd), med henseende på bølgelengde/frekvens.Uttrykket er mest kjent fraoptikken,hvor det står for oppdeling avlysi ulikefargersom kan observeres når lyset brytes, for eksempel i enprisme.

Lys fra etsort legeme(som f.eks.solen) har et kontinuerlig spekter og består altså av et ubrutt mangfold av frekvenser.

Oppdeling av sollyset gir alle fargene som det menneskelige øye kan oppfatte, noe som leder til at lyset normalt oppfattes som hvitt. Dette betyr ikke at alle typer hvitt lys består av et kontinuerlig spekter; lyset fralysrørbestår av et fåtall frekvenser, men kan tross dette oppleves som hvitt.

Om lys som inneholder et kontinuerlig spekter får passere gjennom et stoff (for eksempel engass), og siden deles opp i et spekter, viser det seg at visse bølgelengder har blitt absorbert av stoffet og fremtrer som mørkespektrallinjeri spekteret. Et slikt spekter kalles for et absorpsjonsspektrum, og de mørke linjene for absorpsjonslinjer.

På lignende måte avgir et stoff som blir varmet opp, lys med visse bølgelengder som kan deles opp i et emisjonsspekter, hvor de ulike bølgelengdene fremtrer som en serie lyse linjer – emisjonslinjer. Om man sammenligner et stoffs absorpsjonsspekter med dets emisjonsspekter, kan man lett se at linjene havner på nøyaktig samme frekvenser. Dette kommer av at det i begge tilfellene er samme grunnleggende fenomen som er innblandet:Eksitasjonog de-eksitasjon avelektroner.Hvert stoff har sitt karakteristiske spekter, noe som utnyttes ispektroskopi.

Når vi sender lys gjennom glassprisme blir lyset spaltet opp i alle fargene det er blitt satt sammen av. Dette er spekter.