Hopp til innhold

Gunnar Bratlie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gunnar Bratlie
Gunnar Bratlie i arbeid i sitt atelier på Røros, 1982. Foto: Espen Bratlie
Født8. oktober1918
Fredrikstad
Død14. juli1990(71 år)
BeskjeftigelseIllustratør,grafiker,kunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitetnorsk
Kjente verkJuleplatteserien, forside på Norsk Ukeblad 1943

Gunnar Bratlie, utstilling i Fredrikstad bibliotek. Fredrikstad kunstforening november 1968, med maleri, akvarell, tempera og grafikk
Gunnar Bratlie. Utstilling av grafikk i Elvengaarden på Røros i 1975.
Johan Falkberget og Gunnar Bratlie på Ratvolden, august 1952. Foto: Knut Aune.
Skilt som hang utenfor Galleri Sala´mi i Voldportgaten i Gamlebyen, Fredrikstad på 1980-tallet. Foto: Espen Bratlie.
Gunnar Bratlie ligger gravlagt på Leie gravlund i Fredrikstad. Foto: Espen Bratlie.

Gunnar Bratlie(født iFredrikstad8. oktober1918,død14. juli1990[1]) var ennorsktegner,illustratøroggrafikersom arbeidetfrilansfor norske tidsskrifter, ukeblad og bokforlag gjennom 40 år. Han er blant annet kjent for tegninger til en rekkebokomslag,blant annet for Gyldendals barnebokserierGGB,GGPogGGG,[1]ogpostkort.

I ettertiden er særlig én forsideillustrasjon fra 1943 kjent: den karikerteAdolf HitlerogVidkunn Quisling,og førte til at Bratlie ble arrestert avokkupasjonsmakten.Han satt i tysk fangenskap på Grini i over to år på grunn av den illustrasjonen.[1][2]

Allerede som tolvåring begynte Gunnar Bratlie å arbeide i et reklamebyrå. Han var tegner, og svært produktiv. De tre første årene tegnet han over 300 kinoplakater og en rekke vindusdekorasjoner. Han flyttet til Oslo i 1937.

I 1939 ble Gunnar Bratlie ansatt iNorsk Ukeblad,der han fikk sitt gjennombrudd som illustrasjonskunstner. Han illustrerte en rekke forsider for ukebladet i perioden 1939–1967.[trenger referanse]Vel 160 forsider er registrert av samlere.[trenger referanse]

En forside han tegnet til Norsk Ukeblad i1943har gått over i historiebøkene, og kostet ham dyrt personlig. Illustrasjonen forestiller en mann og en gutt på skøyteisen. Den voksne mannen, som har klare likhetstrekk medAdolf Hitler,blant annet med den samme barten som den tyske diktatoren, holder en sint liten gutt under armene for å hindre at gutten faller omkull. I bakgrunnen står det en vakker ung pike og ler av de to. Tyske sensurmyndigheter gjennomskuet at tegningen karikerte forholdet mellom Adolf Hitler ogVidkun Quisling.Tegningen førte til at ukebladet ble stoppet av okkupasjonsmyndighetene, og både ukebladets redaktørErnst Gervinog tegneren Bratlie ble satt i tysk fangenskap påGrini.Gerwin ble løslatt etter tre måneder, men Bratlie ble sittende i tysk fangenskap helt frem til frigjøringen i mai 1945.[2]Der var Bratlie medlem avGrinikvartetten.[trenger referanse]

I 1945 kom boken «Skisser i smug» påGyldendal Norsk Forlagetter at Bratlie hadde sittet 2 år på Grini.[1]I 1980 ga han ut bokenDet har viGrøndahl Forlag.I boken forteller Bratlie om oppholdet på Grini.[3]I 1994, fire år etter at Bratlie var død, donerte familien hans mange av hans originale tegninger fra Grini tilForsvarsmuseet,som holdt en stor utstilling med disse arbeidene.[trenger referanse]Kopier av skissene er også utstilt påGrini-museetiBærum.Skisser i smugble utgitt i ny utvidet utgave på Museumsforlaget i 2018.[1]Tolv originale Grini-tegninger er innkjøpt av Nasjonalgalleriet.[trenger referanse]Noen finnes også i privat eie.

Familien bodde på 1970-tallet i «Elvengaarden» påRøros,hvor Gunnar Bratlie hadde sitt grafikkverksted og galleri. Han arbeidet i de fleste teknikker, herunder grafikk, akvarell og oljemaling, med motiver fra Bergstaden ogJohan Falkbergetsforfatterskap. Bratlie gjorde alle grafiske trykk selv. Et par år var han også tegnelærer på yrkesskolen på Røros.

Fra1968til1982arbeidet han som designer forPorsgrunds Porselænsfabrikhvor han tegnet «Juleplatteserien»[1]og julekrus, samt morsdag- og farsdagplatter og -krus. Han var også tegner forBondebladeti 34 år.[1]

Etter ti år på Røros flyttet Bratlie tilbake til Fredrikstad i 1982. Der bodde han først et par år i Skippergata på Vaterland. Så flyttet han til Ove Ramms gate nær Hovedbibioteket. IGamlebyenhadde han sitt eget galleri, Galleri Sala’mi, og atelier og grafikkverksted iDonkejongården.

Bratlie redigerte, utformet og tegnet gjennom flere år julehefter for Norges Bondelag og Landsforeningen mot Kreft.

I 1957 vant Bratlie konkurransen om byflagget/ festflagget ved åpningen av broa over Glomma i Fredrikstad.

i 1967 tegnet han logoen og symbolet for Fredrikstad 400 år (1567-1967).

Bratlie har illustrert tre bind avFredrikstad Bys Historie.

ForKnut Aune Kunstforlag AS(nå: Aune Forlag AS) stod han bak flere hundre forskjellige motiver som ble brukt på julekort. Hans jule- og nissekort er samlerobjekter blant postkortsamlere.

De første postkortene tegnet av Gunnar Bratlie ble utgitt i1942.Postkortene ble i starten utgitt på forlageneN.W.Damm & Søn,Oppi forlag,A/S Kortforlagetog Knut Aune Kunstforlag AS. Fra1952ble postkort tegnet av Bratlie utgitt på Knut Aune Kunstforlag AS og kortene hans ble etter dette bare utgitt på dette forlaget. De siste kortene, som kom i perioden19791981,ble signert med «Tretten». Bratlie signerte alltid sine tegninger med en «B» (en B på skrå mot høyre, med en prikk og strek under. Signaturen kunne også se ut som et 13-tall. Ikke tilfeldig da det er tretten bokstaver i hans navn). Hans postkortproduksjon var meget omfattende og rundt 350 forskjellige motiver er registret. Flere har i tillegg blitt utgitt med forskjellige kortnummer.

Bratlies kort var ofte julekort med klassisk innhold og han ga kortene ofte tidstypiske detaljer og snert. Hans stil var lett og variert, noen ganger lett stilisert. Dernisservar motivet var de alltid i humoristiske og komiske situasjoner.

Nye kort og motiver har blitt trykket opp i små opplag i privat regi i årene 2013–2018.

I boken "Norske bokomslag 1880-1980", (Det Norske Samlaget 1986) skriver Einar Økland:

"Fra slutten av 30-årene til inn i 60-årene var Gunnar Bratlie en formidabel leverandør av populære illustrasjoner til det norske folk. Han tegnet en mengde fargerike og realistiske omslag for Norsk Ukeblad, omslag som viste kjente lokaliteter og situasjoner fra norske høytider og hverdag. Han var i tillegg en av de mest produktive og varierte postkorttegnere. Ingen har laget mer vitale og komiske kortnisser en han. I bokomslagsammenheng laget han omslag for en mengde gutte- og ungdomsbøker, særlig hos Gyldendal. Men han tegnet også omslag med enkle symboler så vel som med brede realistiske framstillinger for religiøse forlag."

Gunnar Bratlie var medlem av Norske Grafikere og Norske Yrkestegnere. I en periode satt han også i redaksjonen for yrkestegnernes medlemsblad "Vi og våre streker".

Utstillinger

[rediger|rediger kilde]

Deltok påStatens Høstutstillingerog på en rekke kollektive utstillinger i inn- og utland. Tildelt reisestipendier ogstatens garantiinntektfor kunstnere 1978-1985.

Utstillinger på Røros

[rediger|rediger kilde]
  • 1974:Røros Kunstlag
  • 1975:Røros Kunstlag
  • 1996:Galleri Cu. Tjurrufabrikken
  • 2000:Røros Kunstlag, sommerutstilling i Smelthytta
  • 2018: Galleri Gnuttu, Minneutstilling.

Innkjøpt av

[rediger|rediger kilde]

Gunnar Bratlies tegninger, malerier og grafikk er innkjøpt avNasjonalgalleriet,Oslo kommunes kunstsamlinger,Sør-Trøndelag fylke,Røros kommune, Bærum kommune,Riksarkivet,Museo del’arte i Pistoia i Italia, Academia delle bell’arte i Catania i Italia,Oregon Universityi USA,Leif Høeghs rederi,Den norske ambassaden i Københavnog en rekkekunstforeningerog institusjoner.

Omtalt i bøker

[rediger|rediger kilde]
  • Norsk kunstnerleksikon
  • Leif Østby: Østfold i billedkunsten. Side 153 og 155. Valdisholm forlag 1988
  • Ivar Ulvestad(red.):Vennlig hilsen. Postkortets historie i Norge,Aventura forlag1988
  • Ivar Ulvestad:Norske postkort. Kulturhistorie og samleobjekter,N.W.Damm & Søn AS2005
  • Einar Økland:Norske bokomslag 1880-1980,Det Norske Samlaget 1996
  • Bredo Berntsen:Skarpt sett. Historien om vittighetspressen i Norge,Andersen & Butenschøn1999
  • Tom Brenne:Norske julehefter. De litterære juleheftene fra 1880 til i dag,Messel forlag2009
  • Stein Davidsen:Ord om tro. Norske bokbind og omslag. Kristen litteratur de siste 150 år,Luther forlag2011
  • Nutta Haraldsen. Norske postkort. Side 55-58. Norgesforlaget 2018
  1. ^abcdefg«Skisser i smug».Friheten.Nasjonalbiblioteket - www.nb.no. 19. juli 2018.Besøkt 21. oktober 2020.«Gunnar Bratlie - Glimt frå livet på Grini, Museumsforlaget 2018, er ein ny utgiving av boka frå 1945, der Gunnar Bratlie, teikna stemningar og augeblink da han satt i fangenskap på Grini i 1943.»
  2. ^ab«Då smilet kosta fridomen».Firda Folkeblad.Nasjonalbiblioteket - www.nb.no. 17. februar 1982. s. 4.Besøkt 21. oktober 2020.
  3. ^«Gunnar Bratlie: Det har vi. Griniskisser (Grøndahl, 1980)».Nasjonalbiblioteket - www.nb.no.Besøkt 21. oktober 2020.

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]