Hopp til innhold

Hans Holbein den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om kunstnerenHans Holbein den yngre,for informasjon om faren hans, seHans Holbein den eldre.
Hans Holbein den yngre
Selvportrett fra 1542 eller 1543
Født1497[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Augsburg(Det tysk-romerske rike)[2]
Død29. nov.1543Rediger på Wikidata
London(Kongeriket England)[2]
BeskjeftigelseKunstmaler,grafiker,illustratør,portraitist,tegner,exlibrisist,billedkunstnerRediger på Wikidata
Embete
  • HoffmalerRediger på Wikidata
FarHans Holbein den eldre
SøskenAmbrosius Holbein[5]
BarnPhilipp Holbein I.
NasjonalitetDet tysk-romerske rike
Sveits[6]

Hans Holbein den yngre(født1497eller1498iAugsburgiBayern,død29. november1543) var entyskmaler. Kunsten hans faller inn i stilretningennordlig renessanseog han var blant de fremste av portrettmalerne i sin periode. Hovedområdene han bodde og arbeidet i varBaseli Sveits ogLondoni Storbritannia. Holbein arbeidet med tegning, grafikk og maleri. I tillegg formga han glassmaleri, klesdrakter og annet, og han illustrerte bøker. Fra1536var han hoffmaler hos kongHenrik VIII av England.

Familie og opplæring i malerkunsten[rediger|rediger kilde]

Familien til Holbein

Hans Holbein d.y. ble født inn i en kunstnerfamilie i Augsburg sør i Bayern. Både faren,Hans Holbein den eldre,og onkelen,Sigismund Holbein,var malere, og det samme gjaldt brorenAmbrosius Holbein. Han fikk opplæring hos faren før han sammen med Ambrosius ga seg i vei sørover til Basel i Sveits i1514. I Basel fikk han arbeid og opplæring i verkstedet hosHans Herbster. I1517/1518var han iLuzernder han hadde fått oppdrag, og kanskje var han også i Nord-Italiapå den samme turen, selv omKarel van Manderi sinSchilderboeckfra tidlig på 1600-tallet sier at Holbein aldri var i Italia. Andre kunsthistorikere meiner i alle fall å kunne se påvirkning fra den italienske kunstnerenAndrea Mantegnaoglombardiskmalerkunst i arbeidet hans etterpå. I1519ble han tatt opp i kunstmalerlauget i Basel og året etter giftet han seg med enken etter en garver, Elsbeth Binzenstock, og ble borger av Basel. Han fikk fire barn med Elsbeth, Philipp, Katharina, Jakob og Küngold.

Arbeidsårene i Basel[rediger|rediger kilde]

Erasmus av Rotterdam– portrett fra1523.

I Baselområdet fikk han ulike oppdrag som maling av altertavler, glassmaleri, freskoer og portretter.TresnittserienDødsdansenskal han ha tegne allerede tidlig på 1520-tallet (det var en annen kunstner som overførte tegningene til tresnittblokker), selv om den ikke ble utgitt før i1538,og da i Lyon.

Basel var et åndelig senter og myehumanistiskogreformatorisklitteratur ble trykket og utgitt der på denne tiden. Holbein laget tresnitt til tittelbladene og initialer til bøker for boktykkere i byen, blant annet til den tyske bibeloversettelsen til Martin Luther og til nyutgivelser av klassikere. Holbein ble kjent med dennederlandskehumanistenErasmus.Han malte flere portrett av Erasmus og illustrerte en utgave av satirenMoriae Encomiummed pennetegner for han.

Reformasjonsbevegelsen gjorde det etter hvert vanskelig for Holbein og andre bildekunstnere å livnære seg i Basel. Utstyrt med introduksjonsbrev fra Erasmus stilet til vennene og åndsfrendenePeter GilesiAntwerpenogThomas Morei London la Holbein ut på ei reise til England på slutten av1526,mens konen og ungene ble værende igjen i Basel.

Det første oppholdet i England[rediger|rediger kilde]

Sir Thomas More– portrett fra1527.

Hos Thomas More fikk Holbein i oppdrag å male et bilde av Morehusholdet. Maleriet finnes ikke lenger og er i dag bare kjent fra kopier laget på 1500-tallet av andre kunstnere og gjennom Holbein sine tegnede forhåndskisser. Skissene viser alle kvinnene med bøker i hendene og det ligger også bøker på golvet foran gruppen. Med unntak av familienarren til More,Henry Patenson,er alle fordypet i bøker, samtaler eller egne tanker. Patenson er den eneste som har oppmerksomhet rettet mot kunstneren, han ser beint ut mot oss. Øverst i bildekanten henger et veggur og forteller om tiden som går og forsvinner.

Holbein laget også et portrett av Thomas More alene. Kontakter More formidlet resulterte i flere andre portrettoppdrag hos de rike og innflyteserike menneskene i kretsen rundt Thomas More. Han malte for eksempel portretter av William Warham; Erkebiskop av Canterbury, Sir Henry Guildford og Lady Mary Guildford, Oxfordprofessoren Nikolaus Kratzer og et dobbeltportrett av Sir Thomas Godsalve og sønnen John.

Hjem igjen til Basel[rediger|rediger kilde]

Meyer Madonna
1526og15281530

I1528reiste han hem igjen til Basel. Da hadde han tjent seg opp så mye penger i England at han kunne kjøpe et nytt hus til familien sin i Basel.

Han hadde et arbeid ventende på seg som var påbegynt før han reiste, altertavlenMeyer Madonna,også kallaDarmstadt Madonna,siden originalen nå henger iSchloßmuseum Darmstadt. Altertavlen var bestilt av Jacob Meyer, som var borgermester i Basel, og skulle henge i det private kapellet til Meyerfamilien. Bildet viser jomfru Maria med Jesusbarnet omgitt av familien til Jacob Meyer, både dem som var gått bort og dem som ennå levde. Det er et såkalt «Schutzmantelbild» som skulle gi Meyerfamilien ekstra vern av maktene i himmelriket. Altertavlen blir holdt for å være det beste arbeidet med religiøst motiv fra hans hånd, og det var også det siste religiøse motivet en kjenner fra Holbein, det ble ferdigstilt i1530.

Han arbeidet også mer med veggmaleriene til rådhuset i Basel på oppdrag frå byrådet.

Ellers hadde ikke forholdene blitt noe bedre i Basel for bildekunstnere siden han reiste til England i1526,heller tvert om. Læren tilUlrich Zwinglihadde fått fotefeste og i1528var det et stort og voldsomtikonoklastiskopprør der nesten alt av religiøse bilder og skulpturer i Basel ble ødelagt på en eneste dag. De økonomiske nedgangstidene i kjølvannet av reformasjonen gjorde også sitt til at oppdragsstrømmen til Holbein i Basel nær tørket inn. Han reiste tilbake til England, men familien ble værende igjen i Basel denne gangen også.

Det andre Englandsoppholdet[rediger|rediger kilde]

Det kombinertedobbeltportrettetogstillebenetAmbassadørenefra1533er et høydepunkt innenrenessansemaleriet.

Da han kom til England i1532var mye snudd på hodet fra sist han var der. Kongen var i konflikt med kirken i Roma siden paven ikke ville godkjenne giftermålet mellom ham og Anne Boleyn, og flere av de mektige og rike vennene Holbein hadde fått sist hadde nå kommet på kant med kongen. Henrik VIII strammet tyranngrepet sitt om landet, kirken og folket, men Holbein skulle komme til å klare seg bra selv om den gamle kundekretsen var falt i den verste unåde.

Han fikk seg portrettkunder knyttet til den hanseatiske handelsstasjonenStalhofi London. Der laget han en rekke portretter av handelsmenn som var stasjonert der. Disse maleriene er ofte halvlengdeportrett (bildet er avskjær ved livet) der den handelsreisende er på kontoret sitt og har et papir eller en konvolutt med navnet sitt på mellom hendene.

Georg Gisze – portrett fra1532

I1533fikk han et større oppdrag: verketAmbassadørenemåler 207 x 209 cm og er et dobbeltportrett i helfigur av franskmennene Jean de Dinteville og Georges de Selve. Til venstre står Jean de Dinteville, fransk ambassadør til London, mens Dintevilles venn Georges de Selve står til høyre. Mellom dem er det noen hyller der det er plassert en rekke objekter som forteller om de to. På golvet foran dem ser man et forvrengt objekt; dersom man stiller seg til høyre for bildet, tett inntil veggen som maleriet henger på, oppdager man at objektet er en hodeskalle. Det har vært hevdet at bildet ble malt for å henges opp i en trappeoppgang, slik at folk på et gitt punkt på vei opp eller ned trappen ville se hodeskallen tydelig som enmemento mori,en påminnelse om at livet er kort og døden lang.

Holbein malte også et portrett av statsmannenThomas Cromwelli1533eller1534.Det var trolig kontakten med Cromwell som gav Holbein tilgang til hoffet til Henrik VIII. Fra da av fikk han portrettoppdrag fra folk i kretsen rundt kongen, som Sir Nicholas Carew, Robert Cheseman og Charles de Solier, Lord of Morette. I1536/1537ble Hans Holbein d.y. hoffmaler hos Henrik VIII. Han malte flere portretter av kongen, og også av ulike dronninger og av prinsen. Av de bildene som er bevarte og er tilskrevet Holbein, er det flere som er omdiskuterte når det gjelder om det er Holbein selv som har malt dem. Noen bilder mener man er noenlunde samtidige kopier laget av folk tilknyttet Holbein sitt eget studio, andre er senere kopier.

Se også[rediger|rediger kilde]

Eksterne nettsteder med informasjon om kunsten til Holbein d.y.[rediger|rediger kilde]

Referanser[rediger|rediger kilde]

  1. ^Autorités BnF,data.bnf.fr,besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^abcRKDartists,RKD kunstner-ID39109[Hentet fra Wikidata]
  3. ^Web umenia,www.webumenia.sk,besøkt 7. april 2018[Hentet fra Wikidata]
  4. ^www.museabrugge.be,besøkt 24. mai 2024, «1497»[Hentet fra Wikidata]
  5. ^Union List of Artist Names,ULAN500005259,utgitt 19. desember 2019, besøkt 21. mai 2021[Hentet fra Wikidata]
  6. ^SIKART,oppført somHolbein, Hans (der Jüngere),SIKART ID4022819,besøkt 18. juni 2021[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger|rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger|rediger kilde]