Hopp til innhold

Hans Schreuder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Schreuder
Født17. juni1817[1]Rediger på Wikidata
Sogndal
Død27. jan.1882[1][2]Rediger på Wikidata(64 år)
Sør-Afrika
BeskjeftigelseMisjonær,oversetter,bibeloversetterRediger på Wikidata
EktefelleEmilie Løwenthal (*1814 °1858 †1878)
Johanne Vedeler (*1835 °1880 †1898)
NasjonalitetNorge
Medlem avDet Norske Misjonsselskap
KonfesjonLutheraner
MisjonsselskapDet norske misjonsselskap
MisjonsmarkZululand
Utsendt1843

Hans Paludan Smith Schreuder(uttales «skrøder»; født18. juni1817iSogndal,død27. juni1882iSør-Afrika) var en norsk teolog som var den første avDet Norske Misjonsselskapsutsendte misjonærer. Han var den førstemisjonærtilzulufolketsom fikk lov til å bosette seg permanent izuluriket.Han var språkmektig og gav ut den førstegrammatikkbokenforzuluspråket,i1850.

Nils Astrupovertok misjonskallet da Schreuder døde i 1882.

Hans Paludan Smith Schreuder ble født iSogndali1817.Han hadde alltid vært interessert i og sett misjonærvirke som sitt livsmål, og studerte derfor teologi og fulgte forelesninger i medisin, som en forberedelse til sin misjonsgjerning. I1842ble Schreuder kjent i Norge da han gav ut publikasjonenNogle ord til Norges Kirke om christelig Pligt med Hensyn til Omsorg for ikkechristne Medbrødres Salighed.I motsetning til andre misjonærer som gjerne beskriver sitt «misjonskall», anså Schreuder misjonegjerningen mer som en «plikt».

Misjonsgjerning i Afrika

[rediger|rediger kilde]
KarikaturavzuluenesKongeMpande,som Schreuder utviklet et nært vennskap til.

I1842bleDet Norske Misjonsselskapopprettet, og Schreuder ble selskapets først misjonær. Han ankom Port Natal (idagDurban,Sør-Afrika)første nyttårsdag1844.Fra Port Natal drog han nordover og kryssetTugelaelven,hvor han etter å ha møtt zuluenes kongeMpande,ble den første permanente misjonæren iZululand,hvor han etterhvert opprettet hele tolv misjonsstasjoner. Den førstedåpenog omvendelsen fant sted in1858,hele 14 år etter at Schreuder var ankommetZululand.Han hadde begrenset suksess som misjonær, med knappe 300 omvendelser. Riktignok huskes Schreuder fremdeles av zuluene, og mange av hans salmer påzuluspråketsynges den dag idag.

På grunn av hans begrensede suksess i Zululand, møtte Schreuder motstand hjemmefra: Folk forstod ikke hvordan han kunne bo så lenge og bruke misjonsselskapets penger og ha så små resultater å vise til. I1866besøkte Schreuder Norge, og ble tatt imot som en helt overalt hvor han drog. Han deltok på en gallamiddag hos statsministeren, og som attraksjon ved misjonsselskapets kretsstevne iHaugesund,forårsaket han en overbefolkning av byen: Så mange vil se pionérmisjonæren fra Zululand at innbyggertallet blefemdoblet.

I løpet av norgesbesøket ble Schreuder innsatt som biskop, hvilket gjorde arbeidet hans mye lettere: inntil da hadde han vært den eneste av nordmennene i Zululand som var vigslet til prest, og derfor den eneste som kunne døpe omvendte zuluer. Nå, kunne Schreuder, som biskop, vigsle sine medarbeidere, og dermed sikre flere prester ved misjonsstasjonene i Zululand. For denteologiutdannedeembetsmannssønnenSchreuder var det strukturelle oppsettet viktig at kun prester kunne døpe omvendte og at kun en biskop kunne ordinere nye prester. På denne måten gikk Schreuder imot NMS, som var en sterklekmannsbevegelse.

Sondering i Kina

[rediger|rediger kilde]
Minnestein ved Stedje kirke i Sogndal.

Schreuder var tidlig inne på å veksle misjonsfelt fra Afrika til Kina, men det skulle ikke bli noe av det – tydeligvis på grunn av hans utseende.

En rekke protestantiske misjonsselskaper klarte å etablere seg i Kina rundt 1850, ofte etter mange års forberedelser. Det Norske Missionsselskab sendte Schreuder som sin representant til Hongkong i 1847, men bestemte seg for å konsentrere sin innsats om Afrika. Den tyske lutherske misjonærenKarl Gützlaff,som var i Hongkong, frarådet Schreuder å satse i Kina: Han ville ikke lykkes «på grunn av sitt ukinesiske utseende».[3]

Etter dette skulle det gå over førti år før norsk misjon til slutt etablerte seg i Kina.

Andre fakta

[rediger|rediger kilde]
  • Rakkenes, Øystein (2003)Himmelfolket: En Norsk Høvding i Zululand,Oslo: Cappelen
  1. ^abMisjonsarkivet,«Hans Paludan Smith Schreuder»,besøkt 27. mai 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^Norsk biografisk leksikon,oppført somHans Paludan Smith Schreuder,Norsk biografisk leksikon IDH_P_S_Schreuder,besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^Ernst Harbakk: «Misjon og Kirke i Kina», iMissiologi i dag(red.: Jan-Martin Berentsen,Tormod Engelsviken,Knud Jørgensen), 2. utg., 2004, s. 419-420