Hopp til innhold

John F. Kennedy Space Center

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John F. Kennedy Space Center
Monteringsbygningen VAB (midt i bildet) med oppskytingsrampene 39A (høyre) og 39B i bakgrunnen
LandUSAs flaggUSA
Grunnlagt1. juli 1959
Oppkalt etterJohn F. Kennedy
Høyde o.h.3meter
Nettsidewww.nasa.gov/centers/kennedy/home/index.html
Kart
John F. Kennedy Space Center
28°35′07″N80°39′03″V

Merritt Islandog Kennedy Space Center (i hvitt).

John F. Kennedy Space Center(KSC) er etamerikanskromfartsanlegg tilhørendeNational Aeronautics and Space Administration(NASA) påMerritt IslandiFlorida.Det var herfraApollo 11ble skutt opp16. juli1969.Anlegget har to oppskytingsramper (39A og 39B) som har vært brukt både iApollo-programmet,romfergeprogrammetog iArtemis-programmet.Oppskytingskomplekset er en integrert del avExploration Ground Systemssom er en komponent av NASAs måne-program Artemis.

Anlegget har et areal på 567 km² og sysselsetter rundt 17 000 mennesker. Da store deler av området er avstengt for allmennheten er det en plass der mange ulike ville dyr, blant annetalligatorerfår leve i fred. En liten del av området er tilgjengelig for besøkende. Der er det utstillinger,IMAX-kino, restauranter og lignende.

Infrastruktur

[rediger|rediger kilde]

På området står den 160 meter høye monteringsbygningen (VAB -Vehicle Assembly Building) derbæreraketterogromfartøyerblir sammenmontert og klargjort til oppskyting. Monteringsbygningen er siden 1999 oppført påNational Register of Historic Places[1](som noenlunde tilsvarer verneverdig status i Norge). Kennedy Space Center har mobile oppskytingsplattformer som blir fraktet av store spesialkjøretøyer som beveger seg på larveføtter langs preparerte veier til oppskytingsrampene. I tillegg finnes det jernbanespor inne på romsenterets område som har forbindelse til USAs sivile jernbanenett (for leveranser av utstyr, komponeneter og drivstoff). For eksempel ble segmentene til faststoff-rakettene til Artemis-programmet produsert av eksterne leverandører, og de ble levert viaNASAs jernbane.

Bildegalleri

[rediger|rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]