Hopp til innhold

Kabinett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Østerriksk kabinettmøte i 1977
Gresk kabinettmøte i 2009
Det britiske kabinettets møtebord

Etkabinetter en forsamling av fremstående medlemmer av enregjering.I noen land, f.eks. Norge, brukes betegnelser somstatsrådeller lignende.

I noen land, særlig land medparlamentarisme,er det kabinettet som samlet bestemmer regjeringens politiske mål og retning, spesielt med tanke på lovgivning vedtatt av parlamentet. I andre land, somUSA,har kabinettet liten felles makt eller innflytelse på lovgivning, og fungerer isteden som et rådgivende organ for statssjefen. I noen land må kabinettet utpekes fra medlemmer av denlovgivende forsamling.

I de fleste land har kabinettmedlemmer tittelen minister, og hver av dem er ansvarlig for en portefølje («handelsminister», osv.). I noen land brukes tittelen sekretær eller statssekretær. Den daglige rollen for kabinettmedlemmer består i å lede et segment av det nasjonale byråkratiet.

Historisk sett er kabinetter etterfølgere avkongelige råd.

I Norge er kabinettet det samme somStatsrådet,og i snever forstand også regjeringen.

Kabinettstyre under Eneveldet

[rediger|rediger kilde]

Kabinettstyrevar enregjeringsformsom ble benyttet under det danskeEneveldet. Betegnelsen kommer av at kongen regjerte direkte fra sitt eget kontor, kabinettet. Via sin kabinettsekretær sendte kongen ordre direkte til statsadministrasjonen, og altså utenomstatsrådet.

Kabinettsekretærer tittelen på den person som står for en regents eller fyrstes personlige korrespondanse og kontorhold. Under eneveldet i Danmark var det i perioder den mektigste posisjon etter kongens.