Hopp til innhold

Kodeks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om bøker. Semedieformatfor en artikkel om digitale medieformat, også kalt codec.
Codex Gigas,1200-tallet,Böhmen.

Kodeks(latin:caudex,«trestamme», i betydningen «bok» eller «tretavle», ved at romerne skrev på vokstavler)[1][2]Ordet betegner blant annet de gamleromernesbøker,håndskrevne bøker (manuskripter) framiddelalderenoglovsamlinger.Mer spesifikt henviser det til en eldre bok, en bok satt sammen av ark avpapir,pergament,papyrus,eller lignende materialer, og med håndskrevet innhold.[3]Denne boken er vanligvis innbundet ved å stable sidene og feste dem til en kant, og benytte et omslag som var tykkere enn arkene. En del kodeks er uavbrutt foldet som enconcertina(trekkspill). Alternativet til en kodeks med stablete ark for et langt dokument er en sammenhengendeskriftrull.Eksempler på foldete kodekser erMaya-kodeksene.

Romerne utviklet formen fraskrivetavler,bestående av en ramme av tre med en treplate som var dekket av voks. Kodeksen kom gradvis til å erstatte skriftrullen, som var den dominerende bokformen iantikken.Ulempen med skriftrullen var at den var mer besværlig å slå opp i, og kodeksen var således langt mer hensiktsmessig og ble karakterisert som den viktigste framgangen i bokproduksjonen førtrykkerikunsten.[4]Kodeksen endret formen på boken i seg selv, og tilbød en form som har vart i århundrer.[5]Spredningen av kodekser har ofte blitt knyttet tilkristendommensframvekst, da kristne tilpasset formatet til bruken avBibelenfra tidlig av.[6]Den første kjente omtalen av kodeksen var av den romerske dikterenMartialis100-tallete.Kr. som lovpriste bokformen for å være hendig i bruk, og det synes som om kodeksen hadde oppnådd likevekt i antall med skriftrullen rundt år300.[7]Den hadde helt erstattet skriftrullen over hele den kristne gresk-romerske verden ved500-tallet.[8]

Kodeks (håndskrevet bok, manuskript)

[rediger|rediger kilde]
Codex argenteusfra500-talletinneholder biskopUlfilas' opprinneligebibeloversettelsetilgotisk.
En side fraCodex Amiatinus,en kjentVulgata(bibeloversettelselatin) fra700-tallet,viser dengammeltestamentligeskriverenEsrai arbeid.
De fireevangelisteneframstilt i det berømte, irske manuskriptetBook of Kellsfra700-tallet.
MiniatyravapostelenJohannesmed bok og penn fraCodex AureusfraklosteretiLorschiTysklandstammer fra rundt år800.
Den engelske munkenSankt Bedeskriver inspirert avDen hellige ånd.

Codexvarromernesnavn forbok.Opprinnelig var en slik bok satt sammen av flere tavler avtreellerelfenbein.Oftest var platene belagt medvokssom en kunne rissebokstaveri med engriffel.Den romerske diktatorenJulius Cæsarskal imidlertid ha brettetbokrullenehan skrevGallerkrigenepå, slik at de dannet en bok i trekkspillform. Etter hvert ble også ordet kodeks brukt om bøker skrevet påpapyrus,pergamentellerpapirnår arkene var lagt sammen som i våre bøker og ikke i enskriftrull.Kodeks ble således det vanlige mediet for skrift i de første århundrene etter Kristi fødsel.

Kodeks var et mye enklere system enn ruller. Det ble lettere både å oppbevare og transportere bøker, og teksten ble mer tilgjengelig. Nå kunne leseren straks bla opp hvor som helst i boka, og en kunne dessuten skrive på begge sider av arkene. Oppfinnelsen av kodeks har derfor vært svært betydningsfull i menneskenes kulturhistorie. Allikevel var antallet bøker som kunne produseres, begrenset, både på grunn av materialkostnadene og arbeidsinnsatsen som skulle til for å kopiere dem for hånd.

Etter atboktrykkerkunstenble oppfunnet på1400-tallet,ble ordet kodeks brukt ommanuskripter(håndskrifter) framiddelalderen,særligbibeltekster:

  • Codices puri («rene kodekser») – bibelhåndskrifter med gresk tekst.
  • Codices mixti («blandede kodekser») – bibelhåndskrifter med kommentarer og oversettelser
  • Codices rescripti («overskrevne kodekser») – håndskrifter der den opprinnelige teksten er vasket vekk og erstattet med en ny (sepalimpsester)

Kjente kodekser (utvalg)

[rediger|rediger kilde]

Det finnes en mengde kjente kodekser eller håndskrifter. Ofte er de svært vakkert dekorert både utvendig og innvendig, gjerne med fargerikeillustrasjonereller såkalteminiatyrer(bøkene kalles dailluminertemanuskripter). Kodekser kan ha navn etter opphavs- eller oppbevaringsstedet, for eksempel en by eller et bibliotek, men også etter innhold og utseende. De har som regel latinske navn:

Andre betydninger

[rediger|rediger kilde]

IRomerriketsrettssystemvar ordetcodexbetegnelsen på en samling av lover eller forordninger. Det er en rekke kjente kodekser gjennom historien, blant annet keiserTheodosius'lovsamlingCodex Theodosianusfra år438ogCodex juris canonici(CIC),den romersk-katolske kirkesoffisielle lovbok.

Enkodekskan i overført betydning også betegne en (ofte uskreven) samling av regler eller sedvaner for en gruppe. Da brukes ordet gjerne i sammensetninger sommoralkodeksogæreskodeks.

  1. ^«kodeks»Arkivert27. februar 2021 hosWayback Machine.,Bokmålsordboka
  2. ^«codex (n.)»/«code (n.)»,Online Etymology Dictionary
  3. ^oppslagsord «Codex» i:Oxford English Dictionary,2. utg.; «a manuscript volume»
  4. ^Roberts & Skeat (1983), s. 1
  5. ^Lyons, M., (2011):Books: A Living History,London: Thames & Hudson, s. 8
  6. ^Roberts & Skeat (1983), s. 38−67
  7. ^Roberts & Skeat (1983), s. 38−67
  8. ^Oppslagsord «Codex» i: The Oxford Dictionary of Byzantium (1991), Oxford University Press, New York & Oxford,ISBN 0195046528,s. 473
  • Diringer, David (1982):The Book Before Printing: Ancient, Medieval and Oriental,Courier Dover Publications, New York,ISBN 0-486-24243-9
  • Hurtado, L.W. (2006):The Earliest Christian Artifacts: Manuscripts and Christian Origins,Cambridge.
  • Lyons, M., (2011):Books: A Living History,London: Thames & Hudson.
  • Roberts, Colin H.; Skeat, T.C. (1983):The Birth of the Codex,London: Oxford University Press,ISBN 0-19-726024-1

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]