Hopp til innhold

Lausitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lausitz
Nieder- og Oberlausitz, 18. århundre

Lausitz(oversorbisk:Łužica,nedersorbisk:Łužyca,polsk:Łużyce,tsjekkisk:Lužice) er et historisk landskap i det østligeTysklandog vestligePolen.En liten del ligger i dagensTsjekkia.Lausitz strekker seg fra elveneBóbrogKwisai øst til elvene Pulsnitz ogSchwarze Elsteri vest, og ligger innenfor de tyske delstateneSachsenogBrandenburgsamt i de polske voivodskapeneDolny ŚląskogLubusz.Laustizs sentrale elver erSpreeogNeisse,som har utgjort grensa mellom Tyskland og Polen siden 1945 (Oder–Neisse-linjen).Lausitzer Gebirge(en del av Sudetene), skiller Lausitz fraBöhmen(Tsjekkia) i sør. Lausitz har tradisjonelt vært delt inn iNiederlausitz(den flate nordlige delen) ogOberlausitz(den kuperte sørlige delen). Denne grensa følger i store trekk dagens grense mellomBrandenburgogSachsen.

Basisdata[rediger|rediger kilde]

  • Areal: ca. 11 000 km²
  • Folketall: ca. 1,4 mill.

Distrikter i Sachsen:

Distrikter i Brandenburg:

Geografi[rediger|rediger kilde]

En kanal i Spreewald

Det nordligste punktet i Lausitz erEisenhüttenstadt.Niederlausitz er for størstedelen et sletteland 100–150 moh. med opprinnelig store myrområder, sumpskog og bøk-/eikeskog. Gjennom 1800- og 1900-tallet er store områder blitt omforma gjennom dagdrift påbrunkull.I seinere år er vann ledet inn i nedlagte dagbrudd, og nord og øst forHoyerswerdaer det skapt et kunstig innsjølandskap (Lausitzer Seenland). Lengst i nord ligger det særpregede våtmarksområdet og kulturlandskapetSpreewald.

Oberlausitz framviser et bølgende landskap på 250-350 moh. og med enkeltstående høydedrag på opptil 550 m. På grensa mellom Sachsen og Tsjekkia stiger landet markant mot Lausitzerfjellene (Lužické hory) med høyder på opptil 800 m.

Steder i Lausitz[rediger|rediger kilde]

Den historiske hovedstaden for Niederlausitz erGuben.Andre større byer i Niederlausitz erCottbus(Chośebuz),Eisenhüttenstadt(tidligere Fürstenberg, tidligere Stalinstadt),Forst,Luckau(Łukow),Spremberg(Grodk), og i PolenŻary.

I Oberlausitz erBautzen(Budyšin) hovedstaden. Her ligger ellers tvillingbyeneGörlitzi Sachsen ogZgorzeleci Polen,Lubań,Zittau(Žitawa),Löbau(Lubij),Kamenz(Kamjeńc),Niesky,Hoyerswerda(Wojerecy) ogWeißwasser(Běła Woda).

Historie og språk[rediger|rediger kilde]

Området var i tidligste historisk tid befolket av keltere. På 100-tallet, forut forfolkevandringstidenvandra de germanskehermundureneinn og blanda seg med denkeltiskebefolkninga. I folkevandringstida på 2- og 300-tallet kom de slaviskesorbernetil. Fra rundt 600 og utover slo vestslaviske stammer kjent som ilceni og lusici seg permanent i regionen.

Henrik I av Sachseninnlemma området i sitt rike etter en serie slag på begynnelsen av 900-tallet. I 965 ble området en del avDet tysk-romerske riket.I 1002 mistet markgreve Gero II Lausitz til den polske kongenBoleslaw I.Tyskere og polakker fortsatte de neste tiåra å kjempe om administrasjonen av regionen. Det ble gjenvunnet i en kampanje i 1031 av keiser Konrad II til fordel for de saksiske tyske herskerne av Meissen-huset i Wettin og grevene i Brandenburg. I 1367 solgte Brandenburg-kurfyrsten Otto V av WittelsbachNiederlausitztil kong Karl av Böhmen, og området ble dermed et böhmisk kronland. I 1635 ble området igjen en del av Sachsen og i 1825 bleNiederlausitzen del av Preussen, mensOberlausitzfortsatte som en del av Sachsen. Rundt Bautzen og Cottbus var sorberne i flertall, men ble en minoritetsbefolkning etter at den industrielle revolusjon førte til ny innflytting. I dag lever sorberne framfor alt nordvest for Bautzen og i deler av Spreewald.

Ved Tysklands tap avSchlesienetter andre verdenskrig fikk Lausitz et stort tilsig av flyktninger østfra. På det meste utgjorde de en tredel av befolkninga. Under den sterke industrireisingen i DDR-tida oppstod det et underskudd på arbeidskraft, og det kom innflyttere fraThüringen,ErzgebirgeogMecklenburgtil området. Under omstruktureringa av næringslivet etter Tysklands samling er Lausitz derimot blitt et fraflyttingsområde. Det sorbiske språket er fortsatt levende i regionen, og i store deler av Lausitz ses stedsnavnskilt og gateskilt på både tysk og sorbisk. Det finnes sorbiske skoler og et sorbisk teater. Som dansker iSchleswig-HolsteinogfrisereiNiedersachsener sorberne anerkjent som nasjonal minoritet i Tyskland. Det er to skriftspråksvarianter – nedersorbisk og oversorbisk. Talespråket eksisterer i flere dialekter. Språket har likevel gått sterkt tilbake gjennom de siste 50 åra; dels skyldes det innvandring av tysktalende i stort antall i perioden 1945 til 1989, dels at yngre sorbere som har flytta vekk etter 1990 legger av språket på sine nye hjemsteder. Tallet på sorbisktalende anslås i dag[når?]til ca. 50 000.

Eksterne lenker[rediger|rediger kilde]