Hopp til innhold

Titus Livius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Livius»)
Titus Livius
Født59 f.Kr.Rediger på Wikidata
Padova(Den romerske republikk)[1]
Død17[2]Rediger på Wikidata
Padova(Det romerske keiserriket)[1]
BeskjeftigelseHistoriker,skribent,lyrikerRediger på Wikidata
NasjonalitetRomerriket

Titus Livius(født ca.59 f.Kr.,død17e.Kr.) var en romersk historiker som allerede i sin samtid var blitt kjent for sitt monumentale verk om Romas historie,Ab Urbe Condita(Fra byens grunnleggelse), (tradisjonelt datert til753 f.Kr.), som omhandler Romas historie fra grunnleggelsen og frem tilAugustus' regjeringstid ogDrusus’ død i 9 f.Kr.

Livius tilhørte slektenLiviaog var født i Patavium (Padova) ved elvenPoi Nord-Italia,hvor han også døde etter å ha levde det meste av livet iRoma.Sammen medOvidius,VergilogHoratiusutgjorde Livius kjernen i romersk litterære gullalder, og Livius, Vergil og Horatius spilte dessuten en meget viktig rolle ipropagandaenved Augustus’ maktovertagelse.

Periculum in mora(«faren ved å vente») er et kjent uttrykk som tillegges Livius.

Ab Urbe Condita

[rediger|rediger kilde]
Ab Urbe condita,1714

Livius' eneste bevarte verk erAb Urbe Conditasom han arbeidet med fra han var rundt 32 år og fram til han forlot Roma og flyttet tilbake til Patavium på sine eldre dager (antagelig i keiserTiberius' regjeringstid, etter Augustus' død). Da han begynte sitt verk var han allerede forbi sin ungdom, antagelig hadde hendelser i hans liv før den tid vært utslagsgivende for hans intense aktivitet som historiker.Seneca den yngrenevner kort at Livius var kjent somtalerogfilosof,og at han hadde skrevet en del filosofiske avhandlinger med en historisk synsvinkel.[3]

Av 142 bøker (kapitler) iAb Urbe Conditaer kun 35 blitt bevart i sin helhet. Innholdet av de øvrige (med unntak av to av dem) kjennes kun i form av epitomer (forkortede utgaver). Verket fikk en meget stor betydning for dannelsen av romernes egen oppfattelse av deres fortid i det tidlige keiserdømme, og da Livius var tett tilknyttet Augustus var verket også på linje med keiserens egen politikk.

Livius fulgte denannalistisketradisjon og lot sin fortelling utfolde seg i enkronologiskorden. Hans mål var å skape et motstykke iprosatil Vergils kjempemessige diktÆneidenmed vekt på de samme moralske dyder. Etter moderne standarder brukte Livius sine kilder for ukritisk, men hans formål var også å gi romerne en klar og likefram beretning om forhistorien som skulle tilfredsstille deres forfengelighet uten at sannheten tapte seg.

Verket ble en meget stor suksess som overskygget alle tidligere historikere, og de yngre historikere måtte deretter ta utgangspunkt i Livius' historie.

  1. ^abGemeinsame Normdatei,besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^Gemeinsame Normdatei,GND-ID118573624,besøkt 15. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^Seneca den yngre:Brev 41.9.Moralske brev til Lucilius.«...for Livius skrev både dialoger (som burde anses som historie i like stor grad som filosofi), og verker som uttrykkelig var filosofiske»

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]

Wikiquote:Livius– sitater

Tekstkilder online

[rediger|rediger kilde]