Hopp til innhold

Mareritt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Marerir den sovende» avNikolaj Abraham Abildgaard(1743–1809). Motivet, som er kopiert fritt etterHenry Fuselisberømte maleri fra 1781, er blitt tolket som en kunstnerisk skildring avsøvnparalyse(søvnlammelse), et skremmende «mareritt i våken tilstand» straks før innsovning eller etter oppvåkning medhallusinasjoneroglammelsesom gjør det vanskelig å puste.[1]
AmerikanerenWinsor McCaysDream of the Rarebit Fiendbegynte som en avistegneserie for voksne i 1904. Gjennomgangsmotivet var mareritt og bisarre drømmer hos dem som hadde spist walisisk ostesmørbrød. Drømmene avslørte ofte lite flatterende sider ved figurenes personlighet, ubehag,fobier,hykleriog mørke fantasier. Eksemplet fra 1908 framstiller marerittet til enbaseballspiller.

Mareritter en svært ubehageligdrøm.Den som opplever mareritt, våkner gjerne av uroligsøvnog føler seg dårlig ogredd.De fleste friske mennesker har mareritt fra tid til annen, i gjennomsnitt en gang i måneden.[2]Urolige ogangstfyltedrømmer er oftest knyttet opp motstressog en følge av belastninger, bekymringer ogtraumersom har skjedd eller skjer i livet.[2]For noen kan hyppige mareritt forstyrre og plage dem mye, for andre kan uhyggelige drømmer bety mindre, mens oppvåkningen er ubehagelig. Noen går isamtaleterapifor å avhjelpe intenst skremmende drømmer.

Ordbakgrunn

[rediger|rediger kilde]

Betegnelsen «mareritt» henger sammen med tradisjonelle forestillinger om «å bli ridd av enmare», et vesen ifolketroog myter som angivelig setter seg på brystet og rir på den sovende slik at vedkommende vrir seg i vonde drømmer.

Ordet finnes på flere språk med sammeetymologiskeopprinnelse: påsvenskkalles detmardröm,påislandskmartröð,påengelsknightmare,påtyskNachtmahrog påfranskcauchemar(omtrent «maretrykk»).

Opprinnelig ble ordet brukt omsøvnparalyse(søvnlammelse),[trenger referanse]en kortvarig tilstand som kan inntreffe umiddelbart før innsovning eller etter oppvåkning der en oppleverhallusinasjoneroglammelsesom gjør det vanskelig å puste. Slike anfall opptrer sjelden, men kan oppleves som svært skremmende og tolkes som møter meddemonerog andre truende vesener fra kulturen personen kjenner. Det er først i løpet av de siste to hundre årene at ordet har fått den betydningen det har i dag.[trenger referanse]

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]