Hopp til innhold

Partisipp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Perfektum partisipp»)

Etpartisipp(latinparticipum,fraparticeps«deltakende») er etordsom dannes av etverb,men som bøyes og brukes som etadjektiv.Det kan dermed sies å «delta» i toordklasser,hvorav det har fått sitt navn. Det er visse uenigheter om hvilken ordklasse partisipper faktisk tilhører. Inorskhar verb to partisippformer:perfektumpartisippogpresenspartisipp.

Perfektum partisipp er de ordene som kommer etter verbeneværeellerbli.Eksempler er «boka er skreven», «brevet blir skrevet». «skrevet» er også form for presens perfektum som i eksempelet «jeg har skrevet» men regnes da ikke som en partisippform.

Presens partisipp er de ordene som i bokmål slutter på-endeog i nynorsk-ande:leende/leande,gående/gåande,lyttende/lyttande.

Presens partisipp ligger til grunn for ord som i dag oppleves somsubstantiverBonde» (avnorrøntbóandi, búandi,presens partisipp tilbúa)), «frende» (av norrøntfrjá= elske) og «fiende» (avfiandi,presens partisipp av etverbsom pågotiskvarfijan= hate).[1]

Bøying av partisipp

[rediger|rediger kilde]

Som følge av at partisippet ofte har en adjektivistisk tilnærming i et språk, samsvarsbøyes det ofte i lik grad som et adjektiv. I alleskandinaviske språkfinnes det en viss grad bøying av perfektum partisipp. Inynorsksamsvarbøyes perfektum partisipp ikjønnogtall,men fra og med den nye rettskrivinga fra 2012 er det også mulig å la være å samsvarbøye partisipp av svake verb i predikativ stilling (altså etterkopulaverb)[2].Sterke verb, som «skrive» og «lese», er obligatorisk å samsvarsbøye i både kjønn og tall på nynorsk i alle tilfeller.

I nynorsk har man samsvarsbøying etter verbene vere, verte og bli.

  • Protokollen erkjøpt– protokollen erseld– protokollen erskriven
  • Boka erkjøpt– boka erseld– boka erskriven
  • Brevet erkjøpt– brevet erselt– brevet erskrive
  • Denkjøpte boka– denseldeboka – denskrivneboka
  • Mangekjøptebøker – mangeseldebøker – mangeskrivnebøker

Enkelte perfektum partisipp har valgfri samsvarsbøying for både kjønn og tall påbokmål,men å bøye i tall er obligatorisk når det står som attributt. «En skreven artikkel», «Et skrevet brev» og «To skrevne brev» er eksempler på at verbet skrive bøyes i kjønn og tall. På bokmål kan man også velge å bare bøye i tall som i følgende eksempler; «En skrevet artikkel», «Et skrevet brev» og «To skrevne brev».

Samsvarsbøying av presens partisipp finnes ikke i de skandinaviske språkene, men finnes i andre europeiske språk, deriblanttysk.

  1. ^Vemund Skard:Norsk språkhistoriebind 1 (s. 63), Universitetsforlaget 1973,ISBN 82-00-02287-0
  2. ^«Arkivert kopi».Arkivert fraoriginalen13. januar 2017.Besøkt 12. januar 2017.;Nye reglar: samsvarsbøying av perfektum partisipp

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]