Hopp til innhold

Rettvinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rettvinger
En gresshoppe
Akkurat denne arten finnes ikke i Norge.
Nomenklatur
Orthoptera
Latreille,1793
Populærnavn
Rettvinger
Hører til
Orthopteroida,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 28 arter i Norge
ca. 20 000 i verden
Habitat: mest på tørre åpne områder.
Utbredelse: på land,
Inndelt i

Rettvingerer engruppeav de «gresshoppelignendeinsekter» (Orthopteroida). Den er delt inn i to underordener,Vortebitere og sirisserogGresshopper.

  • Rettvinger(Orthoptera) er gresshopper, vortebitere og sirisser.
    • Vortebitere og sirisser(Ensifera) som kjennetegnes av at de har svært lange antenner, så lang som eller lengre enn kroppen.Løvgresshoppener en kjent representant fra denne gruppen.
    • Gresshopper(Caelifera) har forholdsvis korte antenner, og generelt, en litt mer kompakt kropp.Markgresshopperer typiske representanter for denne gruppen.
Rettvinger harufullstendig forvandling,overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier.

Utseende[rediger|rediger kilde]

Rettvinger er mellom 1 og 12 cm. De norske artene er noe ikke større enn 6 cm. De største kan ha et vingespenn på over 22 cm.

De fleste artene har vinger som voksne. Det finnes både arter med velutviklede flygevinger, reduserte vinger og noen helt vingeløse.

Bakbeina er velutviklede med et kraftig lår, spesialiserte for å hoppe. De har bitende munndeler, gjerne med kraftige kjever.

Levevis[rediger|rediger kilde]

De finnes på mange ulike leveområder (habitat). De fleste artene finnes i varmere strøk. Bare et fåtall finnes i Norge.

Rettvinger lever ivegetasjonen,i høyt gress, busker og trær. Mange er varmekjære. De og liker solfylte steder og foretrekker gjerne tørre steder med sparsom vegetasjon og gjerne med sand. Men det finnes unntak, i Norge finnes det gresshopper som lever i fjellet eller på fuktige steder (myr).

De er plantespisere, men noen er rovdyr og kan ta andre mindre dyr.

Rettvinger er for det meste dårlige flygere og flyr sjeldent. Vingene benyttes mest til å sveve med, etter at de først har gjort et høyt hopp. Noen arter kan fly langt, som den EuropeiskEuropeiske vandregresshoppen.Noen arter kan opptrer i svermer som vandregresshoppene og kan da være fryktedeskadedyrpå avlinger i landbruket.

Eggene legges både i jorden eller på blad (planter). Noen stikker eggene ned i jorden, noen limer de fast til planter, eller de kan slippe dem mer tilfeldig.

Rettvinger harufullstendig forvandling,overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier.

Gresshoppesangen[rediger|rediger kilde]

Rettvinger har lydframbringende organer og hørselsorganer. De lydframbringende organene hos rettvingene kallesstridulasjonorganer.Hosløvgresshoppersitter disse taggene på vingen og kallesstridulasjonskammer,for å lage lyd gnir de vingene sammen. Markgresshopper har små torner på innsiden av låret og kallesstridulasjonsfiler.Når de gnir baklårene mot en skarp kant på vingen, oppstår sangen.

Hørselsorganet kallestympanalorgan,og er en rund eller spalteformet åpning. Løvgresshopper ogsirisserhar de på frambeina, litt høyt oppe på leggen. Ved å snu på seg kan de også rettningsbestemme hvor lyden kommer fra.

Når de lager lyd, kalles denne forsangen,eller at gresshoppen synger. Denne sangen er spesifikk fra art til art, og hensikten er å finne en make forparring.Ved å lytte til sangen kan en skille artene fra hverandre. De fleste eldre mennesker har redusert hørsel, og vanligvis er den blitt såpass dårlig at de ikke oppfatter den høyfrekvente gresshoppe-sangen mer. De kan si at gresshoppene har blitt borte, men det er nok feil.

Systematisk inndeling[rediger|rediger kilde]

Det er 28 arter i Norge. Et latinsk familienavn ender med...idae,og et navn på en overfamilie på...oidea.

Norsk entomologisk foreninghar også utgitt en rekke Insekttabeller. Dette er små og billige hefter der en kan bestemme insekter til artsnivå. Et av heftene (se kilde) tar for seg de norske rettvingene (Orthoptera). (se kilde)

Treliste

Kilder[rediger|rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger|rediger kilde]